Ε.Σ.Υ. Ζήσε, και άσε τους άλλους να πεθάνουν
Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος
Σίγουρα, πίσω από την κόντρα υπουργού υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και ιδιωτών γιατρών, κρύβεται κάτι πολύ σοβαρό και σίγουρα έχει να κάνει με το χρήμα.
Στο παρασκήνιο αυτής της κόντρας, είναι βέβαιο, ότι κάποιοι σε προσωπικό επίπεδο, κερδίζουν ή χάνουν.
Διαφορετικά δεν θα μάχονταν επάνω στους ήδη ταλαιπωρημένους πολίτες από την χειρίστου είδους παρεχόμενη υγεία, δημόσια ή πανάκριβη ιδιωτική.
Ο πολίτης είναι δεδομένο ότι δεν απολαμβάνει την περίφημη δημόσια δωρεάν υγεία, αλλά ούτε στον πανάκριβο ιδιωτικό τομέα υγείας, όπου για να βρει την υγειά του, πρέπει να βάλλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη του, και άρα, εκ των πραγμάτων, πίσω από την κόντρα μεταξύ του υπουργού και των ιδιωτών γιατρών διακυβεύονται πολλά χρήματα.
Στην προσπάθεια του ο «εντιμότατος άρχων» κ. υπουργός με την εντολή που έλαβε με την ψήφο των πολιτών, να προστατεύσει την δημόσια υγεία, θεωρητικά τουλάχιστον, μάχεται απέναντι στους ιδιώτες γιατρούς για να παράσχει υγεία στους πολίτες και αυτόματα αναδεικνύεται το ερώτημα αφού λεφτά δεν έχει – λέμε τώρα – για να προσλάβει προσωπικό στα νοσοκομεία, τότε γιατί επιτρέπει στις ιδιωτικές μονάδες υγείας να κάνουν παρεμβάσεις με ένα δυσθεώρητο κόστος για τον αδύναμο οικονομικά πολίτη; Γιατί δεν «τσοντάρει» σαν κράτος στο 80% της συμμετοχής παρά μόνον επιτρέπει να γίνονται «δουλείες» με ανεξέλεγκτο «μαύρο» χρήμα;
Με λίγα λόγια, δεν μπορεί ο υπουργός από την μία να κυνηγάει τους γιατρούς να παρατάνε τα ιατρεία τους και να κάνουν εφημερίες στα νοσοκομεία τα οποία «βογκάνε» από την έλλειψη προσωπικού που αυτός στο τέλος της γραμμής δεν προσλαμβάνει και όποιος μου πει ότι αν στηρίξει τους μισθούς των γιατρών των νοσοκομείων, θα εξοκείλει ο προϋπολογισμός του κράτους, πλανάτε πλάνη οικτρά διότι τα πούρα των υπουργών και το κόστος των καυσίμων και της φρουράς τους να βάλλεις, έχει εξασφαλίσει μισθούς 10 γιατρών ετησίως και αν αυτό πολλαπλασιαστεί επί 70-80 υπουργούς- υφυπουργούς και διαφόρους παρατρεχάμενους, θα αμειβόταν αξιοπρεπώς ένας σοβαρός αριθμός επιστημόνων στην δημόσια υγεία.
Από την μία λοιπόν, έχεις έναν υπουργό που είναι ανεξήγητος ο λόγος της κόντρας για τον μέσο πολίτη, που για μία ακόμη φορά το σύστημα, βρήκε τρόπο να τον αφήσει να πεθάνει αν δεν έχει χρήμα, που έχει λυσσάξει να «βάλλει» χέρι στους ιδιώτες γιατρούς, και από την άλλη, βλέπεις τους ιδιώτες γιατρούς να ανθίστανται και να κοντράρουν τις αποφάσεις του υπουργού.
Για τον υπουργό τα είπαμε. Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει να επανδρώσει τα περιφερειακά ιατρεία στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά ήδη τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων, κοντά στα όρια της δημοκρατίας, άρχισαν και φαίνονται και οι πολίτες για μία ακόμη φορά καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τα πανάκριβα φάρμα.
Όσο για τους ιδιώτες γιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτων όπως χειρούργων αναισθησιολόγων και άλλων παρόμοιων ειδικοτήτων είναι κοινό μυστικό ότι μεγάλος αριθμός ιδιωτικών γιατρών, συνεργάζεται με μεγάλες ιδιωτικές μονάδες υγείας και αν αρχίσουν τις εφημερίες στα νοσοκομεία, μοιραία θα χάσουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτής της πίτας και άρα τα λεφτά είναι πολλά.
Άλλωστε δεν είναι ψέμα ότι και η ποιο μικρή εγχείρηση ή νοσηλεία σε ένα από αυτά μεγάλα ιδιωτικά συγκροτήματα υγείας, στην πιο απλή παρέμβαση το κόστος της ανέρχεται στο ποσόν των 2.500 ευρώ και «μαύρα», όπως μαθαίνουμε.
Άσχετα αν η εφορία κυνηγά τον παζαρτζή μην του φύγει καμμιά απόδειξη.
Συμπέρασμα; Πίσω από αυτό το κρυφτούλι πάνω στην υγεία των δύσμοιρων πολιτών που με την ψήφο τους βεβαίως βεβαίως, εδώ και 30 χρόνια, άφησαν το πολιτικό σύστημα να εμπορευματοποιήσει την υγεία τους, είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, καλούνται να υποστούν για μία ακόμη φορά την ασυδοσία και κάποιοι να παίξουν τις ζωές τους κορώνα γράμματα στον βωμό του κέρδους.
Προφανώς ο υπουργός ξεχνάει τι γινόταν με τους ιδιώτες γιατρούς του πάλαι ποτέ ΙΚΑ, όπου όλη την «πελατεία» από τον οργανισμό, την «κουβαλούσαν» στα ιατρεία τους και μάλλον αυτό βλέπουμε να επιδιώκει ο Άδωνης να αδειάσει τα νοσοκομεία για στείλει τους ασθενής στα ιατρεία και ίσως αυτό να είναι το ακόμη βαθύτερο παρασκήνιο και μάλλον οι ιδιώτες γιατροί έπεσαν στην «λούμπα».
Εκτός αν πάλι «δουλεύει» για άλλους και ετοιμάζεται να δώσει μία διαφορετική πραγματικότητα στους άρρωστους πολίτες, με το αζημίωτο βεβαίως, εφαρμόζοντας για λογαριασμό άλλων, την δημοσιοιδιωτική υγεία.
Προς το παρών, ισχύει το: Ζήσε, και άσε τους άλλους να πεθάνουν