Αποταμίευση  – Επένδυση 

Γράφει ο Γιώργος Καρυώτης*

 

Η αποταμίευση και η επένδυση των χρημάτων στις μέρες μας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση αφού μια σειρά από οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες ευνοούν την υπερκατανάλωση και την υπέρ χρέωση . Όλα όσα περάσαμε τα τελευταία  15 χρόνια  έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην ψυχολογία μας, στις οικονομικές μας συνήθειες και στον τρόπο ζωής μας.

Τα ερωτήματα τα οποία επικρατούν πλέον  στην Ελληνική Κοινωνία είναι :

  • Ποιες είναι οι επενδυτικές επιλογές μου και οι ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες που μπορώ να αναλάβω;
  • Ποια μπορεί να είναι η πιο αποδοτική επένδυση σήμερα;
  • Πώς μπορώ να διασφαλίσω τα χρήματα μου επενδύοντας τα κατάλληλα;
  • Πόση Σύνταξη θα πάρω και πώς μπορώ να αναπληρώσω τις απώλειες που είναι δεδομένο ότι θα υποστώ;

 

Η ανάληψη Πρωτοβουλιών είναι βασική προϋπόθεση για την απάντηση των ανωτέρω καθώς όπως είναι φυσικό ακόμη δεν έχουν πεισθεί όλοι ακόμη για την αναγκαιότητα τη συστηματικής αποταμίευσης. Δικαιολογίες όπως Γιατί να αποταμιεύουμε αφού η ζωή είναι μικρή ή έχω πολλά έξοδα και δεν μου περισσεύουν τις ακούμε συχνά .

Ο συνδυασμός επενδυτικών και αποταμιευτικών εργαλείων για την ευημερία της κοινωνίας και των πολιτών είναι  επιβεβλημένος πλέον .

Υπάρχουν  πολλοί λόγοι για αποταμίευση οι σημαντικότεροι είναι  :

Δημιουργία κεφαλαίου έκτακτης ανάγκης: Ποσό το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τις οικογένειας τουλάχιστον για 3 -6 μήνες .

Ποιότητα ζωής κατά την συνταξιοδοτική περίοδο .Το δημογραφικό πρόβλημα διογκώνεται διαρκώς καθώς το προσδόκιμο ζωής είναι στα 84 έτη και οι νέες γεννήσεις δεν είναι  αρκετές για να καλύψουν το κενό των θανάτων . Η μέση σύνταξη γήρατος μετά φόρων στην χώρα μας είναι 785 € μηνιαίως .

Με την συνειδητή μας συμπεριφορά γινόμαστε το παράδειγμα για τα παιδιά μας και το περιβάλλον μας . Καθώς οι συμπεριφορές αντιγράφονται και έτσι δημιουργούμε συνθήκες για μελλοντική οικονομική ευμάρεια.

Κάλυψη δαπανών της εκπαίδευσης των παιδιών μας.  Οι νέοι γονείς και όλοι όσοι προγραμματίζουν να κάνουν οικογένεια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κόστος ανατροφής ενός παιδιού έχει αυξηθεί σημαντικά και εκτός από τα έξοδα όπως ρουχισμός, διατροφή εξοπλισμός είναι και η εκπαίδευση. Πρόσφατη Πανευρωπαϊκή  έρευνα έδειξε ότι οι σπουδές ενός φοιτητή στην Ελλάδα χωρίς δίδακτρα για 4 χρόνια κοστίζουν πάνω από 46.000€ συνολικά

 

Επενδυτικές συνήθειες των Ελλήνων

Οι Έλληνες  παραδοσιακά επενδύουν σε ακίνητα και σπίτια.

Η σύνθεση της  ιδιωτικής περιουσίας  των Ελλήνων  αναλύεται ως εξής : 86% ακίνητα, 11% τραπεζικές καταθέσεις και 3% Αμοιβαία κεφάλαια ομόλογα κλπ.

Αντίστοιχη είναι και η φορολόγηση καθώς τα ακίνητα με ΕΝΦΙΑ, φόρο μεταβίβασης κλπ έχουν υψηλή φορολόγηση, ακολουθούν οι τραπεζικές καταθέσεις στις οποίες ο τόκος φορολογείται με 15% και τέλος τα Αμοιβαία Κεφάλαια και τα Ασφαλιστήρια Συμβόλαια τα οποία είναι αφορολόγητα .

Η λύση – πρόταση

Η ιδέα είναι ότι όλοι μπορούν ξεχωρίζουν και διαιρούν στο μυαλό τους τα τρέχοντα και μελλοντικά περιουσιακά τους στοιχεία σε ξεχωριστούς μη αλληλοεπιδρώντες νοητικούς λογαριασμούς .

Κατόπιν αποδίδουν διαφορετικά επίπεδα χρησιμότητας σε κάθε ομάδα νοητικών λογαριασμών πράγμα που επηρεάζει τις καταναλωτικές τους αποφάσεις και συμπεριφορές ( αποταμίευση , διασκέδαση, κατανάλωση κλπ)

Ο λόγος που οι άνθρωποι τηρούν αυτούς τους λογαριασμούς είναι ότι έτσι διευκολύνονται στο να αξιολογήσουν τις επιλογές τους αλλά και για λόγους εσωτερικής πειθαρχίας .

Έτσι σε διαφορετικό λογαριασμό τηρείται το τρέχον εισόδημα, σε διαφορετικό το συσσωρευμένο πχ για αγορά οικοπέδου και σε διαφορετικό το μελλοντικό για σύνταξη ή σπουδές των παιδιών.  Με τον τρόπο αυτό αναδυκνείεται το γεγονός ότι δημιουργώντας διαφορετικούς νοητικούς λογαριασμούς για κάθε στόχο εκπληρώνονται ταυτόχρονα και οι ξεχωριστές  ανάγκες του καθενός

 

Η Allianz – Ευρωπαϊκή Πίστη ως ο πλέον αξιόπιστος πάροχος Συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών λύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί και εξασφαλίζει τις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας παρέχοντας σύγχρονα και ευέλικτα αποταμιευτικά και επενδυτικά προγράμματα προσφέρει οικονομική ελευθερία με τους όρους του αποταμιευτή .

Τα προγράμματα στοχεύουν στην δημιουργία (Περιοδικών καταβολών ) ή την αξιοποίηση (εφ άπαξ καταβολής ) ενός κεφαλαίου για την επίτευξη μέσο- μακροπρόθεσμων αναγκών αξιοποιώντας την τοποθέτηση των χρημάτων σε εγχώρια και διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται επαγγελματίες βασιζόμενοι στο προφίλ κάθε επενδυτή.

Προσφέρουν διαφάνεια καθώς λειτουργούν μέσα σε ένα αυστηρό νομοθετικό και θεσμικό  Πλαίσιο καθώς ο επενδυτής μπορεί να επιλέξει  το πόσο ρίσκο μπορεί να αναλάβει και μπορεί να παρακολουθεί και τον λογαριασμό του καθημερινά .

Διατηρώντας τον επενδυτικό τους χαρακτήρα προσφέρουν και ασφαλιστική  κάλυψη για να εξασφαλίζουν οι αποταμιευτές τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε περίπτωση απροόπτου.

Αξιοποιούν πλήρως την έννοια του ανατοκισμού καθώς  η επένδυση σε Αμοιβαία Κεφάλαια δίνει την δυνατότητα καθημερινή μεταβολής  και με αυτό τον τρόπο καλύπτεται η μείωση της αξίας του χρήματος λόγω του πληθωρισμού.

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς και προπαντός ποτέ δεν είναι πολύ αργά να αποκτήσει κάποιος το δικό του αποταμιευτικό ή συνταξιοδοτικό πρόγραμμα . Όσο νωρίτερα ξεκινήσει κάποιος τόσο υψηλότερες αποδόσεις και κεφάλαιο εξασφαλίζει έτσι ώστε να συμπληρώσει την σύνταξη η το εισόδημα που χρειάζεται

Το κατάστημα της Εταιρείας και οι συνεργάτες της  βρίσκονται στην διάθεση της κοινωνίας για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση .

*Συνοπτικό βιογραφικό Σημείωμα Καρυώτη Γιώργου

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ξάνθη .

Είμαι παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών 15 και 13 ετών

Έχω σπουδάσει Λογιστική, Διοίκηση Επιχειρήσεων και είμαι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων με εξειδίκευση την Στρατηγική των Επιχειρήσεων  και τις Ασφαλίσεις . Είμαι πιστοποιημένος Σύμβουλος  από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την  διανομή και συμβουλευτική χρεογράφων για Μετοχές, Ομόλογα και Αμοιβαία Κεφάλαια.

Επιπλέον έχω συμμετέχει σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό  με περιεχόμενο την Διοίκηση και  Ηγεσία των επιχειρήσεων, Πωλήσεις ,  Χρηματοοικονομικά, Συντάξεις κλπ.

Ξεκίνησα την επαγγελματική μου διαδρομή το 2007 ως απλός Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής ( Ασφαλιστής ) .

Συνεχίζω μέχρι και σήμερα να ασκώ μάχιμα  το επάγγελμα μου συνεργαζόμενος αποκλειστικά με την Allianz -Ευρωπαϊκή Πίστη με ορμητήριο την Πόλη μας, Είμαι Διευθυντής Πωλήσεων  και έτσι το κατάστημα της Ξάνθης είναι το  Διοικητικό Κέντρο για την Βόρεια Ελλάδα .

Μένω στην πόλη μου και δεν έχω σκεφθεί ποτέ  μου να φύγω γιατί  την αγαπώ και θέλω να συνεισφέρω και εγώ στην ανάπτυξη της  με την δική μου προσφορά και δραστηριότητα .