Ο σεμνός, απλός και ευγενής Μίλτος Τεντόγλου στέφθηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης απόψε στο Παρίσι, διατηρώντας τον τίτλο που κατέκτησε τρία χρόνια πριν στο Τόκιο, σκορπώντας υπερηφάνεια σε όλους τους Έλληνες.
Με επίδοση 8 μέτρα και 48 εκατοστά στη δεύτερη προσπάθειά του, ο 25χρονος από τα Γρεβενά έγραψε Ιστορία στο “Stade de France” όντας ο δεύτερος που κατακτά διαδοχικά χρυσά μετάλλια στο άλμα εις μήκος, μετά τον θρυλικό Καρλ Λιούις ο οποίος είχε τέσσερα συνεχόμενα από το 1984 έως το 1996.
Παράλληλα, ο Μίλτος γίνεται ο πρώτος Έλληνας αθλητής του στίβου που κατακτά συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και ο πρώτος γενικότερα στον 21ο αιώνα, αφού προηγήθκε ο αρσιβαρίστας Πύρρος Δήμας, με τρία χρυσά από το 1992 έως το 2000.
Η Ελλάδα πανηγυρίζει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 7ο συνολικά (1 ασημένιο – 5 χάλκινα) καταγράφοντας την 5η καλύτερη συγκομιδή της στα χρονικά, μετά την Αθήνα 2004 (16), το Σίδνεϊ 2000 (8), την Ατλάντα 1996 (13) και φυσικά τους πρώτους σ’υγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 με 47 μετάλλια.
Τεντόγλου: Ήθελα κάτι παραπάνω
Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του μήκους δεν έκρυψε τη χαρά του για το δεύτερο σερί χρυσό μετάλλιο, ωστόσο εξέφρασε και μια μικρή πικρία που δεν του βγήκε το μεγάλο ρεκόρ.
«Χαίρομαι με αυτό που κατάφερα. Σαν επίδοση, ήθελα κάτι παραπάνω. Το πάλεψα. Είχα ένα πάρα πολύ καλό άλμα, αυτό στα 8,31μ. Μετά είπα να ρισκάρω για να βγει το μεγάλο άλμα, αλλά δεν έκατσε. Ηταν δύσκολος αγώνας. Σαν επίδοση ήθελα παραπάνω, για μένα, να το ευχαριστηθώ» είπε αρχικά.
«Ο Φουρλάνι μού έβαλε πίεση με το 8,34μ. και μετά έβαλε πίεση και ο Πίνοκ, ο οποίος είναι μεγάλος αθλητής και θα μπορούσε να κάνει 8,50μ. Γι’ αυτό συνέχισα να προσπαθώ σε κάθε άλμα».
Αναφερόμενος στο δεύτερο χρυσό του μετάλλιο, είπε: «Για μένα οι Ολυμπιακοί Αγώνες θέλουν και λίγο τύχη για να το πετύχεις. Είμαι σίγουρα χαρούμενος, ήταν και καλύτερη επίδοση από το Τόκιο. Η δική μου προσέγγιση στον αγώνα είναι να σκέφτομαι τα πάντα στο πώς θα κάνω τον αγώνα μου. Τα περιμένω όλα, έχω στο μυαλό μου το χειρότερο δυνατό σενάριο».
Τεντόγλου σε Πομάσκι: «Δεν πήγα καλά, ήθελα κάτι παραπάνω»
Αποκάλυψε μάλιστα τον μίνι διάλογο που είχε με τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι, μετά το τέλος του αγώνα:
«Είπα στον Πομάσκι ότι δεν ήμουν καλός, αλλά μου απάντησε ότι “δεν πειράζει, το πήραμε πάλι”. Κάθε στάδιο, κάθε μέρα είναι διαφορετική. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο. Πήρα πολλά μηνύματα. Ελπίζω να σας έκανε λίγο περήφανους και να χαμογελάτε. Συνεχίζουμε. Εχουμε κι άλλους αθλητές».
Ο αγώνας και οι επιδόσεις
Ο νεαρός Ιταλός Ματία Φουρλάνι κατάφερε να… αγχώσει για λίγο τον πρωταθλητή μας, όταν έκανε 8,34μ. στην πρώτη του προσπάθεια. Μετά ξεκίνησε ο Μίλτος ο οποίος είχε διαδοχικά άλματα στα 8,27μ., 8,48μ., 8,24μ., 8,36μ., 8,32μ. νιώθωντας στο «σβέρκο» του τόσο τον Φουρλάνι, όσο και τον Τζαμαϊκανό Πίκοκ (δεύτερος με 8,36μ.).
Η αγωνία κορυφώθηκε όταν οι αθλητές μπήκαν στην 6η και τελευταία προσπάθεια. Ο Ιταλός εξαιρετικός, αλλά πάτησε πολύ πίσω και έφτασε στα 8,27μ. Ο Γουέιν Πίνοκ «πήδηξε» μόλις στα 8,12μ.
Τα πάντα είχαν τελειώσει! Λίγες στιγμές αργότερα, ο Τεντόγλου καταχειροκροτούμενος από 65.000 κόσμο στο Stade de France πανηγύριζε τη νέα μεγάλη επιτυχία αγκαλιά με τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι. Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Πρωταθλητής Ευρώπης, δις Χρυσός Ολυμπιονίκης, ο Μίλτος επιβεβαίωσε ότι είναι ένας από τους κορυφαίους άλτες μήκους όλων των εποχών!
Οι 8 πρώτοι:
1. Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8,48 -ΧΡΥΣΟ
2. Γουέϊν Πίνοκ (Τζαμάϊκα) 8,36 -ΑΣΗΜΕΝΙΟ
3. Ματία Φουρλάνι (Ιταλία) 8,34 -ΧΑΛΚΙΝΟ
4. Σάϊμον Εχάμερ (Ελβετία) 8,20
5. Τζ.Φίντσαμ-Ντιούκς (Βρετανία) 8,14
6. Σίμον Μπατς (Γερμανία) 8,07
7. Μινγκούν Ζανγκ (Κίνα) 8,07
8. Γιανάν Βάνγκ (Κίνα) 8,03
Τρελό γλέντι στα Γρεβενά για το «χρυσό» παιδί τους
Στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών στήθηκε γιγαντοοθόνη για να δουν από εκεί οι πολίτες τον τελικό του Γρεβενιώτη Τεντόγλου, ο οποίος φρόντισε να τους… αποζημιώσει με το χρυσό μετάλλιο.
Η πλατεία γέμισε από νωρίς και είχαν ετοιμάσει μέχρι και… γκρουπ με τύμπανα για να δίνει ρυθμό στα άλματα του Μίλτου, σε κάθε προσπάθεια που έβλεπαν από τη δημόσια τηλεόραση.
Στο τέλος πανηγύρισαν όλοι μαζί το χρυσό, σε μία γιορτινή βραδιά για την πόλη της δυτικής Μακεδονίας.