Αυτοψία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα καμένα πριν τη σύσκεψη στην Πεντέλη

ΠΟΣΟ «ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΟ» ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ;

Επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου – Λυκείου Νέας Πεντέλης, του οποίου την αποκατάσταση έχει αναλάβει η ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, και θα ολοκληρωθεί σε 6 μήνες – Οι ζημιές στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Πεντέλης θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Ειλικρινά κανένας δεν μπορεί να πει πλέον με βεβαιότητα, μετά τις τελευταίες καταστροφές από τις πυρκαγιές, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αν έχει πληγωθεί το πολιτικό προφίλ του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Δεν γνωρίζουμε τι θα μπορούσε να κάνει παραπάνω ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς, όμως είναι βαθιά καταγεγραμμένο στην συνείδηση των πολιτών – ψηφοφόρων, το γεγονός ότι πέντε χρόνια τώρα δεν έκανε απολύτως τίποτε για να προλάβει τις καταστροφές από τις πυρκαγιές.

Είτε αρέσει είτε όχι στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη αυτή είναι η αλήθεια. Έγινε συνείδηση στου πολίτες ότι η κυβέρνηση εκτός από την ενίσχυση του «112» και τις αστυνομικές δυνάμεις να βοηθούν υπερηλίκους να βγούνε από τα σπίτια τους την ώρα που η καυτή ανάσα της πυρκαγιάς τα άγγιζε, δεν έκανε τίποτε απολύτως για να προλάβει το κακό.

Φταίνε οι υπουργοί του; Φταίνε οι Περιφερειάρχες του; Φταίνε οι δήμαρχοί του; Το πολιτικό προφίλ του «τσαλακώθηκε».

Στα μάτια των πολιτών είναι ένας Πρωθυπουργός που απλά περιδιαβαίνει τον τόπο της καταστροφής, και εν είδη «pus» θα εξαγγείλει κάποια βοηθήματα για την αποκατάσταση των ζημιών, κάτι που όπως δείχνει η ιστορία, η βοήθεια που προσφέρει η πολιτεία είτε δεν φτάνουν στα χέρια των πυρόπληκτων ή φτάνουν κουτσουρεμένα ή οι αργές και αδιάφορες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις αποτρέπουν τους πολίτες να μπούνε σε μία διαδικασία να πάρουν χρηματικά ποσά από το κράτος εν ήδη στήριξης, για τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν την περιουσία τους.

Τέλος ακούγονται πολλά για τα σπίτια, παράνομα ή ημιπαράνομα που κάηκαν και βρίσκονταν στις παρυφές των δασών ή και μέσα στα δάση και στην λογική «καλά να πάθουν», κάποιοι  κατηγορούν τους πολίτες που έμεναν εκεί.

Η αλήθεια είναι ότι η πολιτεία, είτε είναι νόμιμο το σπίτι και ιδίως η πρώτη κατοικία, είτε παράνομο, εφόσον ανέχεται την παρουσία του για ολόκληρες δεκαετίες σημαίνει ότι είναι νόμιμο.

Διαφορετικά, η πολιτεία είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο, είτε να το γκρεμίσει αν είναι παράνομο, είτε να το προστατέψει αφού επιτρέπει την παρουσία του εκεί.

Κάποια στιγμή, η πολιτεία, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ξεκαθαρίσει με βάση την συμπεριφορά της και όχι με βάση την δαιδαλώδη νομοθεσία, τι είναι νόμιμο, τι είναι παράνομο ή τι είναι ηθικό και τι ανήθικο.

Όλα τα άλλα είναι φτηνός πολιτικαντισμός και απομακρύνει τους πολίτες από την δημοκρατία και την αίσθηση της υποχρέωσης των, απέναντι στην δημοκρατία και το σύνολο των πολιτών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ