Λογοδοσία δημάρχου. Καμία ερώτηση, παρατήρηση πρόταση από την αντιπολίτευση.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ … «ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΕ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ

Σίγουρα το απόγευμα της Πέμπτης, όπου η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας τής δημοτικής αρχής δεν μοιάζει με καμία, αφού δεν τέθηκε ούτε ερώτηση και ούτε μία παρατήρηση από την αντιπολίτευση, πράγμα που σημαίνει πώς είτε ότι τα κρέμασε στον κόκορα (η αντιπολίτευση) λόγω της καλοκαιρινής ραστώνης, λησμονώντας προφανώς ότι  οφείλει θεσμικά να ελέγξει την διοικούσα παράταξη, ή η διοικούσα παράταξη δουλεύει και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για έλεγχο και αντιπολιτευτικό χώρο δράσης.

Το μόνο μελανό σημείο σε ολόκληρη την ιστορία είναι πρόεδρος Γιάννης Δρεμσίζης που για μία ακόμη φορά, προφανώς λόγω φόρτου εργασίας,  ξέχασε να αποστείλει δελτίο τύπου για την συνεδρίαση, κάτι που δεσμεύθηκε ότι θα πράξει αλλά έτσι και αλλιώς εκτελεί άψογα τα καθήκοντά του και οι δημοσιογράφοι παραβλέπουν αυτήν την μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια.

Στην ουσία της συνεδρίασης το απόγευμα της Πέμπτης 22 Αυγούστου του 2024.Αφου ο γραμματέας της έδρας Β. Παπαδόπουλος ανέγνωσε τα ονόματα των παρόντων η συνεδρίαση προχώρησε κανονικά με την μόνη διαφορά ότι από πλευράς αντιπολίτευσης δεν τέθηκε κανένα θέμα προκειμένου να λογοδοτήσει ο δήμαρχος.

Ελλείψει παρατηρήσεων, προτάσεων και αντιπολιτευτικού λόγου, ο δήμαρχος Στράτος Κοντός, πήρε τον λόγο και προχώρησε στον απολογισμό των πεπραγμένων του μη δεχόμενος καμία παρατήρηση και προφανώς το Σώμα  με την αφωνία του, έδωσε το οκ για να συνεχίσει το έργο του.

Ποιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος πήρε τον λόγο και έκανε αναφορά στα παρακάτω θέματα και δράσεις της αρχής που προΐσταται.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε το Σώμα για την εμπιστοσύνη που δείχνει στον  τρόπο που αντιδρά και διοικεί η νέα δημοτική αρχή και απόδειξη είναι η έλλειψη ερωτήσεων στην συγκεκριμένη συνεδρίαση: «Αυτό είναι μία δύναμη στα δικά μας χέρια για να συνεχίσουμε τις αλλαγές που όλοι συντασσόμαστε με αυτό, για το καλό του τόπου».

Στην συνέχεια ανέφερε στο Σώμα ότι ήθελε να κάνει μία μίνι ενημέρωση στα πλαίσια της λογοδοσίας σε θέματα που έχουν τρέξει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Ο Δήμαρχος έκανε αναφορά στην συμμόρφωση του εργολάβου για τις οπτικές ίνες όπου μετά από παράπονα πολιτών και την παρέμβαση του δήμου, ο εργολάβος στα πλαίσια της συνεργασίας του πλέον, δίνει πρόγραμμα που θα σκάβει και που όχι. Για πρώτη φορά θα υπάρχει τακτική ενημέρωση του εργολάβου προς τον δήμο και του δήμου προς τους δημότες. Ένα πολύ σωστό βήμα που πλέον όπως και στον εργολάβο του φυσικού αερίου με την προηγούμενη διοίκηση που έκανε «μπάχαλο» την πόλη με τα σκαψίματα αλλά δεν «ίδρωσε» το αυτί του Τσέπελη. Ναι ο δήμος της Ξάνθης αποκτά βήμα βήμα επιτέλους, την προσωπικότητα που του έλειπε. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο δήμος της Ξάνθης δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Κάνοντας αναφορά στα θέματα πολιτικής προστασίας, είπε ότι ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά το σχέδιο εκκένωσης της παλιάς πόλης του δήμου Ξάνθης και έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης με την ονομασία Ιόλαος 2. Αυτό, όπως σημείωσε το σχέδιο, θα αναρτηθεί σε διάφορα σημεία της παλιάς πόλης  πριν από την έναρξη των γιορτών ούτως ώστε να γνωρίζουν όλοι οι συμμετέχοντες και οι επισκέπτες ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από πού πρέπει να κινηθούν ούτως ώστε, κατά την διάρκεια της εκκένωσης να κινηθούν με ταχύτητα και ασφάλεια.  Στην συνέχεια έκανε αναφορά στην μίσθωση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους ένα drown, το οποίο ουσιαστικά επιτηρεί το σύνολο του περιαστικού άλσους για 24 ώρες το 24ωρο σημειώνοντας ότι τις τρείς τελευταίες εβδομάδες που ίπταται, έχουν  α ανιχνευτεί πάνω από 20 πυρκαγιές που κάποιές από αυτές είναι εκτός των δημοτικών ορίων του δήμου Ξάνθης όπως στον Δήμο Ιάσμου, Αβδήρων και Τοπείρου.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Στην συνέχει ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην καθαριότητα λόγω της διακοπής του προγράμματος πρόσληψης εργαζομένων πανελλαδικά και που πάγωσαν πάνω από 3400 θέσεις εργασίας. Παρόλα αυτά, σημείωσε, ότι με τις όποιες δυσκολίες της έλλειψης του προσωπικού έχουν πλυθεί πάνω από 7400 υπόγειοι και ημιυπόγειοι κάδοι. Ζητήθηκαν μικρά απορριμματοφόρα οχήματα και εγκρίθηκαν για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε στενούς δρόμους όπως είναι οι 12 Αποστόλων, έγινε η προμήθεια ενός χειροκίνητου μηχανικού σαρώθρου και ολοκληρώνεται ο νέος κανονισμός καθαριότητας.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των αδέσποτων ζώων που απασχολεί σχεδόν το σύνολο των δημοτών, σημειώνοντας ότι από την αρχή του έτους, το αντίστοιχο τμήμα του δήμου έχει διαχειριστεί πάνω από 1500 ζώα και πάνω από 2000 κτηνιατρικές πράξεις, πράμα που σημαίνει, όπως σημείωσε, ότι ουσιαστικά όλος αυτός ο όγκος δουλειάς, πέφτει πάνω σε έναν υπάλληλο, τον αντιδήμαρχο, τους εθελοντές μαζί με τους εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίοι στηρίζουν ακόμη και την περισυλλογή των αδέσποτων, επεσήμανε το γεγονός ότι έχει τελειώσει και η δικαστική διαμάχη των δύο κτηνιάτρων πράγμα που σημαίνει ότι και αυτή η σύμβαση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής λειτουργεί κανονικά  και κάτι πολύ σημαντικό σίγουρα είναι η επικαιροποίηση και η ανανέωση της άδειας του καταφυγίου και ολοκληρώνεται η διαδικασία για επέκταση της δυναμικότητας του υφιστάμενου.

Έκανε αναφορά στην μεταστέγαση του Κέντρου της Κοινότητας του Δροσερού, ολοκληρώνεται η μεταστέγαση των κοινωνικών υπηρεσιών στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το πράσινο, ολοκληρώθηκε ο νέος κανονισμός του Βοήθεια στο σπίτι. Μιλώντας για την κοινωνική υπηρεσία ανακοίνωση με λύπη του ότι από την αρχή της χρονιάς διαχειρίστηκε 132 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ανηλίκων, παραβατικότητας και ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης χαρακτηρίζοντας θλιβερή την όλη εικόνα αλλά, και την λειτουργικότητα των κοινωνικών υπηρεσιών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κτιριακό των παιδικών σταθμών όπου πλέον μετά από επίπονη εργασία και τακτοποίηση είναι ασφαλή, καθώς και όλα τα σχέδια πυροπροστασίας  και τακτοποιούνται οι σχολικές μονάδες.

Τέλος μιλώντας για την καθημερινότητα των πολιτών, έκανε λόγο για υποδοχή 1362 αιτημάτων από τους πολίτες και έχουν ολοκληρωθεί τα 1132 και ολοκληρώνονται τα 230.

Ο δήμαρχος, ευχαρίστησε το Σώμα για την παρουσία του και απλά, λιτά παρουσίασε αυτά που έγιναν το 7μηνο που είναι στην διοίκηση του δήμου.

Απλά, λιτά, χωρίς τυμπανοκρουσίες ο ίδιος, οι συνεργάτες του και το υπαλληλικό προσωπικό πλην ελαχίστων, οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει κάποιο θαύμα και να επιστρέψει ο Τσέπελης στην διοίκηση του δήμου.

Είναι καλό οι λίγες ευτυχώς περιπτώσεις των υπαλλήλων οι οποίοι κήρυξαν «λευκή απεργία», να στηρίξουν τις προσπάθειες των διοικούντων, όπως άλλωστε οφείλουν σύμφωνα με τον όρκο που έδωσαν όταν προσελήφθησαν καθώς επίσης και οι πολίτες θα πρέπει να είναι λίγο ποιο προσεκτικοί σε ότι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων, της καθαριότητας και φυσικά της προστασίας της περιουσίας του δήμου που είναι και δική τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ