Χατζηαντωνίου Αθανάσιος: Χάρης στην παρέμβαση του δημάρχου το  πρόβλημα στην καθαριότητα λύθηκε

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΠΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ «ΒΡΩΜΙΣΕ» ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σε τηλεφωνική μας επαφή με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Χατζηαντωνίου Αθανάσιο, του θέσαμε τον προβληματισμό των συνδημοτών μας στα κενά που παρουσιάζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην συγκομιδή των απορριμμάτων με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει Αυγουστιάτικα. Ο ίδιος, ανέφερε ότι είναι θέμα μερικών ημερών για να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα η συγκομιδή των απορριμμάτων. Ο δήμαρχος 2 μήνες πριν λήξουν οι συμβάσεις μέσα στον Αύγουστο έκανε  τις απαραίτητες ενέργειες στην ΔΥΠΑ για να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας. Στην συνέχεια όμως η κεντρική κυβέρνηση, τέλος Ιουλίου, αποφασίζει πανελλαδικά, να ακυρώσει όλες τις συμβάσεις και αυτό είχε σαν συνέπεια μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικά διάστημα, η καθαριότητα του δήμου της Ξάνθης, να χάσει 36 εργαζόμενους. «Και ξαφνικά, μείναμε επί ξύλου κρεμάμενοι και φυσικά, αυτό είναι ένα πανελλαδικό θέμα και δεν αγγίζει μόνο τον δήμο Ξάνθης. Επεκτείνεται στις Περιφέρειες, τους δήμους και άλλες υπηρεσίες. Τα πάντα. Το γιατί και το πώς δεν μπορώ να σας το εξηγήσω και ούτε θα μπω σε αυτήν την διαδικασία. Τέλος πάντων, ο δήμαρχος, με γρήγορε κινήσεις και μέσω άλλων διαδικασιών, ξεκινήσαμε και από αύριο (29-8-24) έρχονται σε πρώτη φάση 12 άτομα και ακολούθως έως και τις γιορτές παλιάς πόλης το όλο ζήτημα θα έχει τακτοποιηθεί και η καθαριότητα θα ξεκινήσει κανονικά όλα τα δρομολόγια, θα πλένονται οι κάδοι και θα ξαναμπούμε στην κανονικότητα».

Τα στοιχεία που αναφέρει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας είναι αποκαρδιωτικά και σίγουρα κάποιοι στην κεντρική κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν μπορούν να υποχρεώνουν τους δήμους να βγάλουν όλη την δουλειά χωρίς τα ανάλογα κίνητρα και πόρους. Είναι αδιανόητο ο δήμαρχος να μην μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό με τους πόρους που διαθέτει και όλα,  ελέω πελατειακών σχέσεων των εκάστοτε υπουργών,  να μένουν μετέωρα.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Αθανάσιος Χατζηαντωνίου παραθέτοντας τα αντίστοιχα ζυγολόγια, πριν από δύο εβδομάδες, η καθαριότητα συγκέντρωσε 425 τόνους απορρίμματα.

Μετά το «πολιτικό κραχ» της κεντρικής κυβέρνησης, κατέβηκε στους 350 τόνους απορριμμάτων και με δύναμη προσωπικού 14 άτομα.  Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη, ο δήμος Ξάνθης έβγαλε για συλλογή απορριμμάτων μόνο 4 απορριμματοφόρα σε σύγκριση με την κανονικότητα των δρομολογίων που απαρτίζονταν από 12 απορριμματοφόρα ένα πλυντήριο κάδων και δύο σκούπες – η μία χειροκίνητη – και από τα 58 άτομα που ήταν η κανονική του δύναμη έμεινε με … 20 για ολόκληρη την πόλη όπου και θαύμα να θέλεις να κάνεις, δεν γίνεται όταν μέσα σε διάστημα 1-2 μηνών χάνεις από το προσωπικό σου 38 άτομα και κυρίως να μην φταις που δεν αναπληρώθηκαν οι συμβάσεις τους.

Όπως και αν έχει το θέμα, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, επιβεβαίωσε ότι μέχρι την έναρξη των γιορτών παλιάς πόλη το σύστημα της καθαριότητας θα λειτουργεί κανονικά και εδώ, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον δήμαρχο που από ότι φάνηκε βρήκε λύση στο πρόβλημα; Πώς; Αυτό είναι δικό του πρόβλημα και σημασία έχει ότι ο δήμος μετά από μικρές αναταράξεις ξαναμπαίνει στην «ρότα» του.

ΣΔΑΝΞ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΣΧΕΔΙΟ;

Απαντώντας ο κ. Χατζηαντωνίου ανέφερε ότι ήδη υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο από την δημοτική αρχή αν και όταν αποφασίζουν οι μέτοχοι – οι δήμοι- για την διάλυση του. «Πρέπει να γνωρίζεται ότι η αυτή η δημοτική αρχή, δεν δουλεύει με ότι και όταν έρθει το πρόβλημα. Προετοιμάζεται και σε αυτό το ζήτημα, έχουμε δουλέψει το όλο θέμα και υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης. Αν οι εμπλεκόμενοι αποφασίσουν την διάλυση του ΣΔΑΝΞ, η καθαριότητα, την επόμενη μέρα θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις που παρείχε ο Σύνδεσμος Απορριμμάτων για τον δήμο Ξάνθης και δεν πρόκειται για τίποτε άλλο από την κοινότητα Σταυρούπολης και την κοινότητα Ευμοίρου. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε αυτές τις περιοχές στην επικράτεια του Δήμου Ξάνθης με μέσα και προσωπικό. Το έχουμε δουλέψει και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή».

Αναφορικά με την ακίνητη περιουσία του ΣΔΑΝΞ, η νομοθεσία προβλέπει ότι ότι ανήκει στα χωρικά όρια του δήμου, θα αναλάβει και την ακίνητη περιουσία του με λίγα λόγια όποιες εγκαταστάσεις του ΣΔΑΝΞ ανήκουν στα χωρικά όρια του δήμου Τοπείρου αυτόματα περιέρχονται στον δήμο Τοπείρου χωρίς κανένας να έχει το δικαίωμα – εκ του νόμου να κάνει ενστάσεις – και ότι βρίσκεται στα χωρικά όρια του δήμου Ξάνθης θα περιέλθει στα περιουσιακά στοιχεία του δήμου  Ξάνθης.

Αυτή ήταν η τηλεφωνική μας συνομιλία με τον αντιδήμαρχο καιαριότητας Θανάση Χατζηαντωνίου και θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πορεία του μέχρι στιγμής είναι αξιόλογη και φυσικά τα αποτελέσματά του φαίνονται στους δρόμους της πόλης ακόμη και κάτω από αντίξοες και απρόβλεπτες καταστάσεις έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του δημάρχου Στράτου Κοντού.