ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης, αποτελούμενο από τον Βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλο Ξανθόπουλο, μέλη της ΝΕ Ξάνθης και της ΚΕ. Συναντήσεις έγιναν με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου καθώς και με εκπροσώπους του σωματείου Εργαζομένων του ΓΝ-Ξάνθης.

Διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ξάνθης παραμένουν έντονα και είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. με  τα σχέδια επιθετικής ιδιωτικοποίησης της Υγείας, να μας γυρίζουν χρόνια πίσω!  Η  μετατροπή του αγαθού της υγείας σε εμπόρευμα για ‘’έχοντες και κατέχοντες’’ αποτελεί ιδεολογική επιλογή της ΝΔ.

Διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι το  κύριο που αντιμετωπίζει  το Νοσοκομείο μας,  με αρνητικές συνέπειες στις περισσότερες κλινικές και στη μη λειτουργία της ΜΕΘ. Το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με τακτικές μπαλώματος, όπως η συνεχής αλλαγή του ιατρικού προσωπικού με κενά που καλύπτονται από ιδιώτες, στρατιωτικούς και  γενικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας. Στην ορθοπεδική κλινική του ΓΝ Ξάνθης αποπέμφθηκε, μάλιστα, εσχάτως, γιατρός ενώ έχουν προσκληθεί ιδιώτες. Γίνεται αντιληπτό ότι οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών και η μετατροπή τους σε ακούσια μέλη, περιοδεύοντος νομαδικού θιάσου, οδηγεί ακόμα περισσότερους σε παραίτηση από το ΕΣΥ.

Το νοσοκομείο μας είναι και αυτό θύμα μιας κυβέρνησης που δεν φροντίζει να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία των πολιτών της χώρας.  Πέρα, όμως, από τις βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία η εγκατάλειψη του ΓΝΞ επιφέρει συνέπειες πιθανόν μη αναστρέψιμες στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Αποτελεί καίριο πλήγμα στην τοπική  κοινωνία καθώς συμπαρασύρει καθοδικά πολλούς άλλους τομείς και δραστηριότητες που αποκτούν υπεραξία από τη λειτουργία του, όπως το εμπόριο, η τοπική αγορά, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, τουρισμός, οι μεταφορές κτλ.

Το κόμμα μας έχει αναδείξει με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Γ.Ν. Ξάνθης. Η Υγεία και η ασφάλεια των πολιτών ήταν και είναι προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ και παρά τους εξωτερικούς καταναγκασμούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς λόγω της χρεωκοπίας του 2010, στήριξε το ΕΣΥ και πέραν των άλλων, κυρίως φρόντισε για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού (15 μόνιμοι, 15 επικουρικοί και 57 ειδικευόμενοι) και νοσηλευτικού προσωπικού (10 μόνιμοι και 12 ορισμένου χρόνου), ενώ είχε προκηρύξει και 14 θέσεις μόνιμων γιατρών.

Είναι σαφές ότι στεκόμαστε απέναντι σε αυτή την πολιτική που απαξιώνει τις ζωές μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί όλους τους πολίτες σε πανδημοκρατική προοδευτική αντεπίθεση ώστε:

 

  • Να δοθούν επιπλέον κίνητρα για να έρθουν νέοι γιατροί: Να μετατραπεί το Νοσοκομείο της Ξάνθης σε Νοσοκομείο Άγονο Ζώνης Α, να δοθεί επιδότηση ενοικίου τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους επικουρικούς ιατρούς (κάτι που είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν εφαρμόστηκε).
  • Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών (20%).
  • Ελάχιστο εισαγωγικό μισθό γιατρού ΕΣΥ 2.000 (όσο δηλαδή παίρνουν σήμερα οι ιδιώτες που εργάζονται στα νοσοκομεία).
  • Μόνιμα ανοικτές προκηρύξεις, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσληψης ιατρού χωρίς την καθυστέρηση της γραφειοκρατίας.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούσαν η Αν. Συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης,  Νατάσα Μακρή, τα μέλη της ΚΕ Καρβούνης Δημήτρης, Τζαμπάζη Μαρία και  Γιώργος Χατζηθεοδώρου καθώς και τα μέλη της ΝΕ Ξάνθης, Αδαμίδης Δημήτρης, Γιαννακίδου Χαρίκλεια και Παπαμιχαήλ Βασίλης.