ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Την περίοδο που διανύουμε ένα από τα «πρώτα θέματα» της επικαιρότητας είναι το ζήτημα της «φοιτητικής στέγης». Σε πληθώρα ρεπορτάζ των ΜΜΕ διαβάζουμε και βλέπουμε το πόσο δύσκολο είναι να βρούνε σπίτι οι φοιτητές, την άνοδο των τιμών στα ακίνητα. Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα όλα τα άλλα βασικά έξοδα ενός φοιτητή, ενοίκιο, λογαριασμοί, κοινόχρηστα, σίτιση, μετακινήσεις, και στοιχειώδη μικροέξοδα έξοδα για να περνάει ο μήνας, το κόστος διαβίωσης απογειώνεται. Ταυτόχρονα οι εστίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες και δεν καλύπτουν ούτε το 7% των φοιτητώνΣτις φοιτητικές εστίες Ξάνθης, μάλιστα, η χωρητικότητα των φοιτητικών εστιών τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά 35%  λόγω των ΄΄ανακαινίσεων’’.

Κι ακόμα κι αν ένας φοιτητής και η οικογένεια του καταφέρουν να βρουν ένα δωμάτιο στις εστίες, έρχονται αντιμέτωποι με νέο γύρο οικονομικών εμποδίων. Πριν καν φτάσουν στα έξοδα για συντήρηση ή επίπλωση των δωματίων τους (πολλά είναι τα δωμάτια που έχουν τέτοιες ανάγκες),  το ΙΝΕΔΙΒΙΜ απαιτεί από τους φοιτητές ως προϋπόθεση για να τους δώσει κλειδί για εστία την καταβολή εγγύησης ύψους 200 ευρώ!!!

Συγκεκριμένα μέσα στο καλοκαίρι ανακοινώθηκε πως οι φοιτητές του δεύτερου έτους και άνω, από την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου κι αφού καταθέσουν τραπεζικά το απαιτούμενο χρηματικό ποσό ,τότε και μόνο τότε μπορούν να παραλάβουν δωμάτιο από την φοιτητική μέριμνα.

Αυτό που δεν ανακοίνωσε, βέβαια, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ποτέ στους φοιτητές είναι πως με επίσημη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου στις 28/03/2024 (Αρ. Αποφ: 11715/692/28-03-2024 ) το χαράτσι ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ.

ΑΙΣΧΟΣ, ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ!!!

Την στιγμή που οι οικογένειες μας δίνουν τεράστιο αγώνα και στραγγαλίζονται οικονομικά ενώ  οι φοιτητές προκειμένου να ανταποκριθούμε στα φοιτητικά έξοδα αναγκαζόμαστε παράλληλα με τις σπουδές μας να δουλεύουμε, πανεπιστήμιο και αρμόδιοι φορείς μας κοιτάνε για άλλη μια φορά στην τσέπη. Μας ζητάνε παρά τις ίδιες τους τις αποφάσεις την καταβολή τεράστιων ποσών ενώ όταν καίγεται μια αντίσταση κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό γιατί δεν έχουν δεύτερη σε απόθεμα ή όταν σπάσει καμιά βρύση βάζουμε και πάλι οι ίδιοι οι φοιτητές/τριες το χέρι στην τσέπη.

ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Με τις πολύμηνες κινητοποιήσεις των συλλόγων οικότροφων σε όλη τη χώρα καταφέραμε να καταργηθεί από τις εστίες που διαχειρίζεται οικονομικά το ΙΝΕΔΙΒΙΜ το απαράδεκτο αυτό χαράτσι. Ο κοινός βηματισμός των συλλόγων μας, η ανταλλαγή απόψεων, το κοινό σχέδιο δράσης μέσα από την πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών μας έβγαλαν για άλλη μια φορά νικητές.

Όλοι μαζί βάζουμε φρένο στα σχέδια τους. Κόβουμε την όρεξη της κυβέρνησης, διαφόρων εργολάβων και επιχειρηματικών ομίλων που μας θέλουν πελάτες μέσα στα ίδιες μας τις εστίες, που ετοιμάζουν εστίες με ενοίκια μέσω ΣΔΙΤ.

Όλοι μαζί, μια γροθιά, με αγώνα και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε! Κανένας εστιακός δεν είναι μόνος απέναντι στα προβλήματα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

  • Να δοθούν άμεσα δωμάτια σε όλους τους δικαιούχους χωρίς την προϋπόθεση καταβολής του απαράδεκτου χαρατσιού των 200 ευρώ
  • Άμεση επιστροφή της εγγύησης σε όλους τους εστιακούς που έχουν καταβάλει ήδη το ποσό
  • Άμεση επιστροφή της εγγύησης στους φοιτητές που έχουν καταβάλει το ποσό τα προηγούμενα χρόνια

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

  • Κινητοποίηση τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στις 13:00 στη φοιτητική μέριμνα εστιών και τηλεφωνική επικοινωνία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ
  • Κοινοποίηση στα τοπικά μέσα

Καλούμε κάθε φοιτητή που μπήκε φέτος στις εστίες, να έρθει σε επικοινωνία μας, να γνωρίσει τον Σύλλογο του, να δώσουμε κι αυτή τη μάχη μαζί για να μην βάλουμε για άλλη μια φορά το χέρι στη τσέπη.