Το Δασαρχείο Ξάνθης, στα πλαίσια των δράσεων αντιπυρικής προστασίας ολοκλήρωσε την εργολαβία «Έργα αντιπυρικής προστασίας σε δημόσιες δασικές εκτάσεις αρμοδιότητας Δασαρχείων Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Σουφλίου, Καβάλας, Ξάνθης και Σταυρούπολης» Τμήμα Β για την περιοχή ευθύνης Δασαρχείου Ξάνθης.

Η δράση αποτελεί μέρος της υλοποίησης του έργου «Εθνικό Σχέδιο
Αναδάσωσης – Πρόγραμμα Προστασίας Δασών (Antinero II) – Αντιδιαβρωτικά &
Αντιπλημμυρικά Έργα», το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο
Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για την περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Ξάνθης ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι εργασίες των παρακάτω εγκεκριμένων μελετών:

  • «Μελέτη συντήρησης – αποκατάστασης βατότητας δασικού οδικού δικτύου περιοχής ευθύνης Δασαρχείου Ξάνθης έτους 2024» προϋπολογισμού 307.510 ευρώ.

Η αποκατάσταση της βατότητας των δασοδρόμων εξυπηρετεί κυρίως την αντιπυρική προστασία και τη διαχείριση του δάσους καθώς και την διευκόλυνση της επισκεψιμότητας των δασικών οικοσυστημάτων.

  • «Μελέτη αντιπυρικής προστασίας στη ζώνη μίξης περιαστικού δάσους πόλεως Ξάνθης και οικισμού Κιμμερίων» προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Με τους δασοκομικούς χειρισμούς που πραγματοποιήθηκαν επιδιώκεται: α) η βελτίωση των συνθηκών αντιπυρικής προστασίας των Δημοσίων Δασών μέσω της δημιουργίας Στεγασμένων Ζωνών, β) η μείωση της επιφανειακής καύσιμης ύλης, γ) η αύξηση των ύψους έναρξης της κόμης και ταυτόχρονα η ελάττωση της πυκνότητας της. Σκοπός των δασοκομικών χειρισμών είναι η ελάττωση της έντασης μίας πιθανής επιφανειακής φωτιάς και η δημιουργία μίας κατακόρυφης πυρασφαλιστικής ζώνης.

  • «Μελέτη αντιπυρικής προστασίας Δ.Δ.Σ Γέρακα – Ξάνθης – Κιμμερίων» (Δημιουργία παρόδιων εστεγασμένων αντιπυρικών ζωνών) προϋπολογισμού 177.000 ευρώ.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών επιτυγχάνεται η διάσπαση της συνέχειας του κύριου δασοπονικού είδους (Πεύκης) καθώς και η απομάκρυνση της εύφλεκτης επιφανειακής βιομάζας κατά μήκος των δασοδρόμων.

Το Δασαρχείο Ξάνθης συνεχίζει την προσπάθεια του για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής ευθύνης του με την σύνταξη νέων μελετών αντιπυρικής προστασίας και την προσπάθεια ένταξης τους σε αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Ο Δασάρχης Ξάνθης

 

Παναγιώτης Μουχταρίδης