Αναζητούν εργασία οι ελαιοπαραγωγοί γιατί δεν έχει μέλλον στα χωράφια

ΜΟΝΟΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟΥΣΑ

 … και ότι δεν «καθάρισε» ο καύσωνας το αποτελείωσε το χαλάζι

Την πραγματική εικόνα παρουσιάζει ο ελαιοπαραγωγός Αργύρης Προμύρας στα θέματα της ελαιοπαραγωγής και βλέπει το λάδι να μην γίνεται ποιο φθηνό λόγω της έλλειψης της παραγωγής η οποία συνεχίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να ταλαιπωρεί παραγωγούς και καταναλωτές

«Είμαστε στην αρχή της κλιματικής αλλαγής και αν δεν ληφθούν μέτρα, θα ψάξουμε όλοι για δουλειά, προκειμένου να συντηρήσουμε τις οικογένειες μας». Αναφέρει ο κ. Προμύρας στην ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

Μειωμένη παραγωγή βλέπει και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενώ η φετινή  ξεκίνησε καλά, αλλά λόγω της κλιματικής κρίσης «εγώ θα έλεγα κλιματική αλλαγή», συμπληρώνει εξελίχθηκε σε άσχημα λόγω της ζέστης και της ανομβρίας.

Μάλιστα αναφέρει χαρακτιριτικά. «Εδώ έβρεξε και οι ελιές δεν φούσκωσαν, δεν πήραν τα πάνω τους κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στο θέμα της  ελαιοπεριεκτικότητας.

Με λίγα λόγια, όπως εξηγεί,  εκεί που στα 4-5 κιλά ελιές έπαιρνες 1 κιλό λάδι τώρα αυτό θα γίνει στα 7-8 – 9 και 10 κιλά ελιές σε πολλές των περιπτώσεων, για ένα κιλό λάδι «οπότε αντιλαμβάνεσθε ότι η χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς, μετατρέπεται σε άσχημη».

Και όσο για τα έξοδα της χρονιάς αυτά δεν καλύπτονται.

Η περσυνή και φετινή χρονιά γονάτισε τους παραγωγούς.

Ήδη όπως ανέφερε, ελαιοπαραγωγοί με πολλά δένδρα και ξερικά ηλιόσπορα είναι σε απόγνωση και όσο για τις παραγωγές με ηλιόσπορα, τα οποία απλά θα μπουν οι παραγωγοί  με τον κατάστρεφα και θα τα καταστρέψουν όπου στην τελική οι ίδιοι οι παραγωγοί  αναζητούν εργασία. Δύο ανάποδες χρονιές τινάζουν στον αέρα τον καλλιεργητικό και οικογενειακό προγραμματισμό.

«Για τις ξερικές παραγωγές τελείωσαν. Όσο για τα δικά μου δένδρα στα ξερικά χωράφια (αυτά που δεν ποτίζονται) λόγω της μεγάλης ζέστης, τα δένδρα στρεσαρίστικαν και από πέντε ελιές στο τσαμπί τις 2 – 3 ελιές, το ίδιο το δένδρο τις απέβαλε

Και όσο για την τιμή του λαδιού αυτη δεν πρόκειται να πέσει. Ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα που είχαν πολύ ελιά, ήρθε το χαλάζι και τις σακάτεψε, περίμεναν βροχή και ήρθε το χαλάζι, οι Ισπανοί το ίδιο. Υπάρχει λύση. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που σπαταλά νερό για την άρδευση και πρέπει η πολιτεία να επιδοτήσει για εγκατάσταση  σταγονίδιων και όχι ρολόγια στις πομόνες. Λάθος πρακτικές».

Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Προμύρα, «Η οικονομία δεν είναι το ρολόι, να συμμορφωθούμε με την κλιματική αλλαγή, σταγονίδια που ενισχύουν την ποιότητα γιατί δεν θα βρέχονται τα φύλα, και τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα στην σωστή αναλογία για παράδειγμα ραντίζεις βαμβάκι και δίπλα τα μελίσσια ψοφάν και δυστυχώς οι υπουργοί  είναι άσχετοι με το αντικείμενο,  δεν ιδρώνει η φανέλα τους»

Στερεύουν τα κανάλια και ενώ με δύο αντλίες θα μπορούσαν να τα γεμίσουν από τον Νέστο, ούτε αυτό κάνουν.

«Ας κάνουν τάφρους τάφρους όπως ο Παυλίδης. Το χειμώνα να μαζεύεται το νερό και βάλτε δυο μηχανάκια να πηγαίνει από το Νέστο».

Κάθονται στις καρέκλες, παίρνουν το μισθό και η μόνη τους ενασχόληση είναι πώς θα ξαναεκλεγούν, συμπληρώνει, Η Τιμή δεν θα πέσει. Ισπανοί και Ιταλοί έμποροι θα αγοράσουν, όλο το λάδι,  έχουν συμβόλαια και πρέπει να τα εφαρμόσουν.

Και ο κόσμος θα τρώει από τις προσφορές εξευγενισμένα έλαια.

Αυτά κατέθεσε στην εφημερίδα ο Αργύρης Προμυρας ξεδιπλώνοντας στα λόγια του που κρύβουν την αγανάκτηση της Αγροτιάς στην Ξάνθη.

Α.Π.