Ο Δήμαρχος Ξάνθης για την επανεκκίνηση του έργου στη Λεωφόρο Στρατού

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Ευστράτιος Κοντός, δήλωσε:

«Η υλοποίηση του έργου: «Ανάπλαση και Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας της Λεωφόρου Στρατού» προχωρά πλέον με εντατικούς ρυθμούς, παρά τις σημαντικές δυσκολίες που προέκυψαν λόγω ελλιπών και λανθασμένων προβλέψεων, στον αρχικό σχεδιασμό.

Η σύμβαση εκτέλεσης του έργου είχε υπογραφεί στις 14 Νοεμβρίου 2023. Ωστόσο, κατά την έναρξη των εργασιών, εντοπίστηκαν σοβαρές τεχνικές αστοχίες που απαιτούσαν άμεσες παρεμβάσεις, καθώς έθεταν σε κίνδυνο τόσο την ολοκλήρωση του έργου όσο και τη διατήρηση της χρηματοδότησης, αφού το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU.

Στις 26 Ιανουαρίου 2024 αποφασίστηκε προσωρινή διακοπή των εργασιών, και στις 7 Φεβρουαρίου 2024, κατόπιν αιτήματος του αναδόχου, πραγματοποιήθηκε πλήρης διακοπή τους. Στόχος ήταν η διευθέτηση των τεχνικών ζητημάτων που είχαν αγνοηθεί στην αρχική μελέτη, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε καμία πρόοδος των εργασιών.

Τα ζητήματα που εντοπίστηκαν αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση της κυκλοφορίας σε σημεία όπου λειτουργούν πρατήρια καυσίμων, την ανάγκη υπογειοποίησης των δικτύων κοινής ωφέλειας, την προσαρμογή του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΞ, καθώς και την τροποποίηση των εγκεκριμένων ρυμοτομικών γραμμών, για να διασφαλιστεί η νομική και τεχνική συνέπεια του έργου.

Χάρη στην άμεση κινητοποίηση και την αποτελεσματική συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου, οι αναγκαίες βελτιώσεις στην αρχική μελέτη ολοκληρώθηκαν, καθιστώντας δυνατή την υλοποίηση του έργου σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, δημιουργώντας ένα πρότυπο βιώσιμης αστικής ανάπλασης.

Με όραμα, σχέδιο και αποφασιστικότητα, η Ξάνθη, απαλλαγμένη από τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις του παρελθόντος, στρέφεται στο μέλλον με αισιοδοξία, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο προόδου και ανάπτυξης, όπου η βιωσιμότητα και η ποιότητα ζωής των δημοτών βρίσκονται στο επίκεντρο.»