Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί σχετικά με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) σε πολλούς δήμους της χώρας. Η πρόταση της κυβέρνησης για την ενοποίηση των ΔΕΥΑ στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, ωστόσο οι τοπικοί φορείς εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες.

Σε πρόσφατη δήλωσή τους, εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ τόνισαν ότι «δεν μπορούμε να μπούμε όλοι στο ίδιο καζάνι», υποστηρίζοντας ότι οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής είναι διαφορετικές και δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια ενιαία προσέγγιση. Οι τοπικές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται ότι μια τέτοια συγχώνευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων, υποβάθμιση των υπηρεσιών και απομάκρυνση των αποφάσεων από τις τοπικές κοινότητες.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι πολλές ΔΕΥΑ έχουν ήδη πετύχει υψηλά επίπεδα αποδοτικότητας και ποιότητας υπηρεσιών, και οι συγχωνεύσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτές τις προσπάθειες. Από την πλευρά της κυβέρνησης, αναφέρεται ότι οι συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση των υποδομών.

Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.