Τις φιλοδοξίες της χώρας μας να γίνει ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης θα ενισχύσει σημαντικά η εμπορική λειτουργία του νέου τερματικού LNG στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
Η εταιρεία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει επισήμως την 1η Οκτωβρίου, ενώ και ο ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε τη λειτουργία των σχετικών σημείων εισόδου και εξόδου στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου την ίδια ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα αποκτά το δεύτερο τερματικό υγροποιημένου αερίου μετά τη Ρεβυθούσα. Ήδη το LNG Αλεξανδρούπολης έχει ολοκληρώσει σειρά από συμφωνίες για χρήση των εγκαταστάσεών του.
Πιο πρόσφατη ήταν αυτή με την αμερικανική Venture Global, μέσω της οποίας καλύπτεται πλέον το σύνολο της δυναμικότητας της μονάδας που υπολογίζεται σε 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εμπορική λειτουργία του τερματικού έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία συμβαίνουν δύο σημαντικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Η μια είναι ότι η Τουρκία έχει επιταχύνει τις δικές της προσπάθειες να γίνει μεγάλος παίκτης στο LNG, ολοκληρώνοντας συμφωνίες με ξένους ομίλους, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το LNG Αλεξανδρούπολης έρχεται, λοιπόν, ως η ελληνική απάντηση που μάλιστα χαίρει της στήριξης της Ε.Ε.
Επίσης, οδεύοντας προς το χειμώνα υπάρχει σχέδιο να ενισχυθεί στο βαθμό του δυνατού η Ουκρανία που αντιμετωπίζει ενεργειακές ελλείψεις. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, αυτές θα ενταθούν με το νέο έτος και θα χρειαστεί η μεταφορά ποσοτήτων αερίου από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.
Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής μας έχουν δομήσει τον λεγόμενο Κάθετο Διάδρομο, δηλαδή μια αλυσίδα από υποδομές που επιτρέπει τη μεταφορά αερίου από τα ελληνικά τερματικά LNG προς τα βόρεια. Ήδη η σημασία του έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022, όταν η Βουλγαρία μπόρεσε να καλύψει τις ανάγκες της μέσω της Ρεβυθούσας και του αγωγού IGB. Πλέον, η προσθήκη της Αλεξανδρούπολης μεταφράζεται σε ακόμα πιο διευρυμένες δυνατότητες εφοδιασμού για χώρες όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία.