ΚΑΙΡΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΑΛΙΕΙΣ ΧΤΑΠΟΔΙΩΝ

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, το εγχείρημα της συνεργασίας του Τμήματος Αλιείας, του Λιμενικού Τμήματος Λάγους και της Μ.Κ.Ο Sea Shepherd, στέφθηκε με επιτυχία,  αφού «ξήλωσαν» παράνομες ιχθυοπαγίδες χταποδιών. Ένα θέμα που η «ΗΧΩ» το παρακολουθεί εδώ και ημέρες.

Θα πρέπει να συγχαρούμε την αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης γιατί η παράνομη αλιεία των χταποδιών αυτή την περίοδο, χρόνο με το χρόνο, μετέτρεπε την θαλάσσια περιοχή του Πόρτο Λάγος σε άγονη θαλάσσια παραγωγή χταποδιών.

Η ΗΧΩ επανειλημμένα φιλοξένησε καταγγελίες συμπολιτών μας και ερασιτεχνών ψαράδων, για την παράνομη αλιεία του χταποδιού. Είναι γεγονός ότι το Λιμεναρχείο του Πόρτο Λάγος επέβαλε πρόστιμα στους παράνομους αλιείς.

Αναφέρει στην ανακοίνωση της χαρακτηριστικά η Π.Ε. Ξάνθης: Υλοποίηση δράσης για την ανάσυρση παράνομα ποντισμένων ιχθυοπαγίδων στο Θρακικό ΠέλαγοςΤο διάστημα 07 έως και 28 Σεπτεμβρίου υλοποιήθηκε η δράση ανάσυρσης παράνομα ποντισμένων ιχθυοπαγίδων από το Θρακικό Πέλαγος. Η δράση αυτή προέκυψε μέσα από την αγαστή συνεργασία του Τμήματος Αλιείας/ΔΑΟΚ της Π.Ε. Ξάνθης και του Λιμεναρχείου Πόρτο Λάγους και με την αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς της οργάνωσης Sea Shepherd.

Το Θρακικό πέλαγος αποτελεί ένα από τα πιο παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα της ανατολικής Μεσογείου και κατά συνέπεια είναι ένα από τα σημαντικότερα αλιευτικά πεδία της χώρας. Ιδιαίτερα για το χταπόδι, στη συγκεκριμένη περιοχή εκφορτώνεται το 1/3 της ετήσιας παραγωγής. Η υπηρεσία αλιείας έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια το σημαντικό πρόβλημα της εκτεταμένης παραβατικότητας στην χρήση των αλιευτικών εργαλείων (ιχθυοπαγίδες FPO) που χρησιμοποιούνται για την αλιεία του είδους και τους κινδύνους που απορρέουν για τη βιώσιμη διαχείριση του αποθέματος του χταποδιού στην περιοχή. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη έχει δείξει ότι περίπου το 60% των αλιευτικών απορριμμάτων στο Θρακικό Πέλαγος είναι πλαστικά κουτιά- ιχθυοπαγίδες.

Η Sea Shepherd είναι μια παγκόσμια οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1977 με αποκλειστικό σκοπό την προστασία της άγριας ζωής και των ενδιαιτημάτων στη θάλασσα. Εστιάζουν ιδιαίτερα στην εξάλειψη της Παράνομης, Αδήλωτης και Ανεξέλεγκτης αλιείας (ΠΑΑ αλιεία- Illegal, Unreported and Unregulated Fishing IUU fishing) και στην προστασία και περιφρούρηση της άγριας θαλάσσιας ζωής και των θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (Marine Protected Areas MPA’s) από την ΠΑΑ αλιεία, την υποβάθμιση των οικοτόπων και την μόλυνση. Η εθελοντική προσφορά της, με δύο ειδικά σκάφη (το ένα από τη δράση της στη φύλαξη του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου και το άλλο από τη δράση της στην Ιταλία) και 20 εθελοντές από διάφορα μέρη του κόσμου, ήταν καθοριστική για την υλοποίηση της δράσης.

Το αποτέλεσμα της δράσης ήταν να συγκεντρωθούν 6.586 πλαστικά κουτιά και 52,7 χιλιόμετρα σχοινί και να απελευθερωθούν 563 χταπόδια και πλήθος άλλων θαλάσσιων οργανισμών.

Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την οργάνωση Sea Shepherd για την πολύτιμη προσφορά της. Για το λόγο αυτό τόσο η Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Πολυξένη Μπρίκα, όσο και ο Λιμενάρχης Πόρτο Λάγους απένειμαν στην εκπρόσωπο της οργάνωσης τιμητικές πλακέτες. Επιπλέον, ευχαριστούμε το Λιμεναρχείο Πόρτο Λάγους για τη συνεργασία του, το Δήμο Αβδήρων για τη συνεισφορά του στη διαχείριση των α/κ εργαλείων και το Κοινωνικό Κέντρο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ» και τον Όμιλο ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ για την προσφορά 150 πλαστικών σάκων για την αποθήκευση των εργαλείων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης δεν απαιτήθηκαν οικονομικοί πόροι της Περιφέρειας.

 

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης

 

Πολυξένη Μπρίκα