Ισραήλ – Ιράν στο χείλος ολοκληρωτικού πολέμου – Τα σχέδια, τα όπλα και πού οδηγείται η Μέση Ανατολή
Η Μέση Ανατολή σε πλήρη ανάφλεξη – Πού οδηγούμαστε
Συνθήκες τρόμου επικρατούν στη Μέση Ανατολή, με την κατάσταση να έχει κλιμακωθεί ταχύτατα τα τελευταία 24ωρα. Μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα και την εξουδετέρωση της ηγετικής ομάδας της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ ήρθε η απάντηση του Ιράν με την εκτόξευση 200 πυραύλων. Όλοι περιμένουν τώρα την επόμενη κίνηση.
Ο Νετανιάχου διεμήνυσε πως η Τεχεράνη θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Το ιρανικό καθεστώς δηλώνει έτοιμο για αντίποινα… στα αντίποινα. Μένει να φανεί εάν οι δύο πλευρές θα κάνουν ένα βήμα πίσω ή έχοντας μπει πλέον σε μία τροχιά χωρίς γυρισμό θα οδηγήσουν τη Μέση Ανατολή στο χείλος της αβύσσου.
Παράλληλα μαίνονται και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, με τον κατάλογο των θυμάτων να μακραίνει συνεχώς και τη διεθνή κοινότητα να μιλάει για μία νέα Γάζα.
Όλες οι εξελίξεις, οι αντιδράσεις και οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα.
Η αεράμυνα του Ισραήλ είναι από τις καλύτερες στον κόσμο και έχει σχεδιαστεί ακριβώς για αυτού του είδους τις επιθέσεις όπως η σημερινή από το Ιράν. Ωστόσο δεν λείπουν οι προκλήσεις για την αντοχή του, κυρίως όταν πρόκειται για ένα τόσο μαζικό πλήγμα.
Πετρέλαιο: Το Ιράν έβαλε φωτιά στις τιμές – Σενάριο για επιστροφή στα 100 δολάρια
Σε μίνι ράλι επιδίδονται οι τιμές του πετρελαίου το βράδυ της Τρίτης, στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν με πάνω από 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ.
Πρόκειται για μία «απάντηση» στην εξουδετέρωση της ηγετικής ομάδας της Χεζμπολάχ, η οποία με τη σειρά της μπορεί να φέρει ισραηλινά αντίποινα και τελικά να οδηγήσει σε αυτό που υποτίθεται όλοι προσπαθούν να αποφύγουν: τον ολοκληρωτικό πόλεμο.
Η αγορά πετρελαίου έως τώρα ποντάρει στο σενάριο της αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές. Αλλά δεν θα μπορούσε να μείνει «ασυγκίνητη» μπροστά στις σημερινές εξελίξεις.
Στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά έως και 5%, υπερβαίνοντας τα 74 δολάρια δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού (WTI) κατέγραφε άνοδο της τάξης του 4%, φτάνοντας στα 71 δολάρια το βαρέλι.
Η ανησυχία για την επόμενη μέρα
Η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε απόσταση ασφαλείας από τα 80 δολάρια το βαρέλι μαρτυρά πως η αγορά δεν περιμένει από την Τεχεράνη να τραβήξει το σχοινί περαιτέρω.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για «ορθολογικές κινήσεις» από ένα θεοκρατικό καθεστώς που αισθάνεται ταπεινωμένο. Και κανείς δεν μπορεί επίσης να προβλέψει ποιες άλλες κόκκινες γραμμές θα θελήσει να πατήσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφήνοντας κατά μέρος τα διδάγματα του πρόσφατο παρελθόντος και αψηφώντας τις εκκλήσεις ΗΠΑ, Γαλλίας και άλλων δυτικών συμμάχων. Και οι δύο άλλωστε ορκίζονται για αντίποινα.
Η άνοδος το τελευταίο 24ωρο αποκαλύπτει σαφώς ανησυχία, αν και προς το παρόν αποφεύγεται ένας πανικός. Εμπόδιο στην περαιτέρω αύξηση, άλλωστε, στέκεται η πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να ρίξει περισσότερο αργό στην αγορά, προκειμένου να διασφαλίσει το μερίδιό της, ακόμη και σε χαμηλότερες τιμές.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το πετρέλαιο θα μείνει φθηνό, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μίας ευρείας κλίμακας περιφερειακή σύρραξη, θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράν στο να βγάλει τη φαρέτρα του το πιο ισχυρό όπλο που έχει στη διάθεσή του: Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.
Τα Στενά του Ορμούζ και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καθώς πρόκειται για βασική αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου, με καθοριστικό ρόλο ειδικά στη μεταφορά πετρελαίου, έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ από τον όποιο βαλλιστικό πύραυλο.
Το 30% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και πάνω από το 25% της παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) περνάει από τα Στενά, με τις εναλλακτικές και τις δυνατότητες παράκαμψης να είναι ελάχιστες. Μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αγωγούς που μπορούν να μεταφέρουν πετρέλαιο εκτός του Περσικού Κόλπου.
Από την πλευρά του και το Ισραήλ μπορεί να απαντήσει πλήττοντας τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. Θα ήταν επίσης μία εξέλιξη με ισχυρό αντίκτυπο στην αγορά.
Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως σε περίπτωση ευρείας κλίμακας περιφερειακού πολέμου οι τιμές μπορούν μέσα σε λίγα 24ωρα να κάνουν άλμα 30 δολαρίων, σπάζοντας έτσι το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι.