Μαριάνθη Μαλιαρουδάκη: Θέλω το Επιμελητήριο να είναι ανοιχτό για όλους τους επιχειρηματίες – Το μεγαλύτερο στοίχημα για μένα, είναι η συμμετοχή, να μας δώσουν την δύναμη και να εκπληρώσουμε αυτά που έχουμε οραματιστεί
Υποψήφια πρόεδρος στο Επιμελητήριο Ξάνθης
Το περιοδικό «Αγορά … ζω Θράκη», φιλοξενεί την συνέντευξη της υποψηφίας
προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό
Επιμελητήριο».
Ας την γνωρίσουμε
Είμαι εδώ και 25 χρόνια ελεύθερος επαγγελματίας, ως αρτοποιός, ασχολήθηκαενεργά με τον συνδικαλισμό, υπήρξα πρόεδρος του Σωματείου αρτοποιών Ξάνθης και μέλος εκλεγμένο στην Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος. Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με γεωργικές μεσητίες, είμαι ενεργό μέλος της κοινωνίας και αυτό που με ενδιαφέρει και με ενδιέφερε πάντα, ήταν το επιχειρείν και δεν ασχολήθηκα ποτέ με κάποιον άλλον τομέα, είτε με το δήμο, είτε με την Περιφέρεια γιατί αυτό είναι που αγαπάω και εκεί θέλω να δώσω όλη μου την δύναμη και την βοήθεια. Είμαι παντρεμένη εδώ και 18 χρόνια και έχω δύο παιδιά.
Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να αναλάβετε αυτή την πρωτοβουλία;
Μίλησα με πολλούς επαγγελματίες, αφουγκραστήκαμε σαν ομάδα, και αυτός είναι ο σκοπός μας για την επόμενη ημέρα, αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες τους, και είδαμε ότι δεν τις καλύψαμε και για αυτό, θεωρήσαμε ότι ήρθε η ημέρα για μία νέα προσέγγιση με μια φρέσκια ματιά, με νέες ιδές που θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για το επιχειρείν του τόπου μας. Εχω την πεποίθηση ότι αποτύχαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των μελών μας και για αυτό θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες που οδήγησαν το επιμελητήριου στην στασιμότητα.
12% που όλοι ακούμε αλλά κανένας δεν βλέπει. Προτίθεται η νέα διοίκηση, αν ο κόσμος σας επιλέξει, θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα;
Βεβαίως και όχι μόνο το 12%, αλλά, πρέπει να έρθουν μέτρα στον τόπο μας και γενικά στις ακριτικές περιοχές, τα οποία θα δώσουν κίνητρα στις υπάρχουσες επιχειρήσεις, αλλά θα προτρέπουν να έρθουν νέες, και να δημιουργηθούν γιατί είμαστε μακριά από τα αστικά κέντρα, έχουμε ένα μεγαλύτερο μεταφορικό κόστος, έχουμε κάποια μειονεκτήματα τα οποία πρέπει να τα προβάλλουμε και να θέσουμε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα και να ανθίσει το επιχειρείν στον τόπο μας.
Η κυρία Μαλιαρουδάκη στην σχετική μας ερώτηση απάντησε λέγοντας ότι η παράταξη της, έχει εξειδικεύσει τις πρώτες δράσεις για τον πρώτο χρόνο διοίκησης όπου η κάθε ομάδα, θα ασχοληθεί με τα απτά και καθημερινά προβλήματα, ενώ τα σύνθετα, τα οποία χρειάζονται διαβουλεύσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις, όπου απαιτείται χρόνος, θα τεθούνε στο τραπέζι σε δεύτερο χρόνο ώσπου οι προτεραιότητές να πάρουν σάρκα και οστά, διευκρινίζοντας, ότι όλα αυτά θα γίνουν με συναντήσεις με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών, αλλά και με τους ίδιους τους επαγγελματίες. «Εμείς θέλουμε να ξεκινήσουμε παρεμβάσεις όπου το 80% των προτάσεων, θα είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να γίνουν. Τα υπόλοιπα, τα οποία θέλουν περισσότερο χρόνο για να γίνουν θα τα προσπαθήσουμε σε δεύτερο χρόνο, αλλά προεκλογικά, δεν θα μιλήσουμε για πράγματα τα οποία είναι δύσκολα και ακούγονται όμορφα, θέλουμε αυτό που θα πούμε, να το κάνουμε.
Άμεσες προτεραιότητες;
Πρώτα πρώτα να γίνει το επιμελητήριο έμπνευση και εργαλείο για τον κάθε επιχειρηματία, να ακουστεί η φωνή του στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Να γίνει μία τεκμηριωμένη προώθηση των αιτημάτων τους προς την πολιτεία, στα αρμόδια υπουργεία στους οργανισμούς. Θα έρθουμε σε επαφή με τους φορείς, τους συνδικαλιστές και ακόμη με τους επιχειρηματίες για να καταφέρουμε να σχηματίζουμε μία σφαιρική άποψη του προβλήματος για να μπορέσουμε να το στηρίξουμε με την πραγματική εικόνα του επιχειρείν. Καλούμε όλους τους επιχειρηματίες, να δώσουν την δική τους οπτική. Θέλουμε να κάνουμε μία διαδραστική συνάντηση με τον επιχειρηματικό κόσμο, θα πούμε πρώτα του τι οραματιζόμαστε, θα κοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά βασικός μας στόχος, είναι να ακούσουμε του τι οραματίζονται και του τι θέλουν οι ίδιοι επιχειρηματίες από μας, και αυτό δεν θα γίνεται μόνο προεκλογικά, αλλά θα γίνεται και μετά. Το «μαζί», για εμάς, είναι μεγάλη υπόθεση και κοιτάζουμε, ως υποψήφιοι, να έχουμε Αντιπροσωπευτικότητα, να μετέχουν μέλη στην παράταξη μας, από όλες τις επαγγελματικές ομάδες και είναι πολύ σημαντικό, την επόμενη μέρα, να μην έχουμε μόνο τους εκλεγμένους, αλλά να λειτουργήσουμε με ομάδες εργασίας όπου θα συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν στην υλοποίηση του κάθε έργου. Είμαι πολύ τυχερή γιατί έχω μια πολύ καλή ομάδα νέων ανθρώπων, με όρεξη και όραμα που με κάνει περήφανη».
Έχετε σκοπό αν οι επιχειρηματίες επιλέξουν εσάς στην διοίκηση, να αξιοποιήσετε και τους μη εκλεγέντες συμβούλους;
Βεβαίως. Η δουλειά του προέδρου είναι να δείχνει την κατεύθυνση. Θα συγκροτούνται ομάδες, όπως κάναμε χθες, σε μία συνάντηση των μελών του συνδυασμού μας, δημιουργήσαμε ομάδες εργασίας. Ρωτήσαμε ποιος θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο project και 2-3 άτομα ανέλαβαν αυτό το project, έτσι θα δουλέψουμε και μετά τις εκλογές. Όπως τώρα δεν είναι εκλεγμένοι, και δουλεύουνε, έτσι μετά, εάν θέλουνε, δεν θα είναι εκλεγμένοι αλλά θα δουλεύουν και το σημαντικό είναι αυτό. Να παράγεις έργο, να είσαι χρήσιμος στην κοινωνία, να νοιώσεις την ευχαρίστηση του να είσαι χρήσιμος.
Ισχυρό Επιμελητήριο. Γιατί ονομάσατε έτσι την παράταξη σας;
Για να δημιουργήσουμε ισχυρούς επαγγελματίες. Ένα ανταποδοτικό επιμελητήριο, ένα επιμελητήριο που θα καταλαβαίνει ο κόσμος για ποιο λόγο υφίσταται και θα το νοιώθει σαν αρωγό και σύμμαχο του.
Τι είδατε εκ των «έσω»; Είδατε ότι κάτι δεν γίνεται καλά στο επιμελητήριο και αποφασίσατε να κάνετε την παρέμβασή σας;
Είπα προηγουμένως, ότι δεν ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες των μελών μας, άρα, έβαλα και τον εαυτό μου μέσα, γιατί είμαι μέλος της διοίκησης, είμαι Γενική Γραμματέας, δεν είμαι ένα απλό μέλος, είδα όμως, με το τέλος της θητείας, ότι έμεινε η αίσθηση του ανικανοποίητου. Όταν μπήκα στο Επιμελητήριο, είχα μία άλλη εικόνα για το τι μπορούμε να προσφέρουμε, να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες να προσαρμοσθούν στις αλλαγές και τις νέες συνθήκες, δεν υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση για όλες τις αλλαγές που γίνανε, όπως για παράδειγμα η κάρτα εργασίας, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα pos. Το επιμελητήριο έπρεπε να ήταν εκεί, με ημερίδες, να ενημερώνει τους επαγγελματίες πώς θα ανταποκριθούν, ώστε να νοιώθουν μια σιγουριά και όχι μια αβεβαιότητα. Να ξέρουν τι να κάνουν, ποια ήταν τα χρονικά περιθώρια, και όταν λέω σύμμαχος, αυτό εννοώ, ότι ξέρουν που πρέπει να απευθυνθούν για να ενημερωθούν όχι κατά μόνας. Το Επιμελητήριο θα κάνει δράσεις, ώστε να μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν στις αλλαγές. Πιστεύω ότι δεν προαγάγαμε ιδιαίτερα την εξωστρέφεια και δεν ήμασταν πηγή έμπνευσης για τους επιχειρηματίες και για αυτό είπα ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες που οδήγησαν το επιμελητήριο στην στασιμότητα.
Καταγράφουμε το γεγονός και τελευταίο παράδειγμα, ο εορτασμός των 50 χρόνων του Εμπορικού Επιμελητηρίου, ήταν λίγοι οι παρόντες επαγγελματίες. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και στις συγκεντρώσεις του Επιμελητηρίου. Το ερώτημα είναι αν η νέα πρόεδρος, καταφέρει να «ζωντανέψει» το Επιμελητήριο.
Είναι ένα μεγάλο στοίχημα γιατί η απαξίωση γενικά, είναι κάτι που ισχύει, και όχι μόνο στον τόπο μας, στην χώρα μας. Είναι ένα γενικό φαινόμενο. Αυτός είναι και ο λόγος. Θέλουμε να κινητοποιήσουμε τους επιχειρηματίες και σε αυτές τις εκλογές, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, να συμμετέχουν όσοι περισσότεροι μπορούνε και θέλουνε να συμμετέχουνε, ώστε να μπορέσουμε να συνδιαμορφώσουμε μαζί ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλων.
Γραφείο ενημέρωσης επαγγελματιών. Πώς το αντιλαμβάνεται η υποψήφια πρόεδρος;
Ναι αντιλαμβάνομαι τι λέτε. Είναι στον σχεδιασμό μας και θέλουμε να ζητήσουμε από όλους τους φορείς, τις αδειοδοτούσες αρχές των επιχειρήσεων, να παίρνει το επιμελητήριο όλη την πληροφόρηση από τις αλλαγές που γίνονται, γιατί είναι συνεχής οι αλλαγές των νόμων, και ένας επαγγελματίας, δεν μπορεί να ξέρει από την μία ημέρα στην άλλη, ότι μπορεί να βρεθεί παράνομος, γιατί έχει αλλάξει κάποια διάταξη και δεν είχε την ενημέρωση. Δυστυχώς, τα σωματεία, έχουν απαξιωθεί και τα μέλη φταίνε που δεν απευθύνονται σε αυτά, και δεν έχουν την σωστή ενημέρωση. Θα πρέπει εμείς, να γίνουμε ο ενδιάμεσος κρίκος της ενημέρωσης του επιχειρηματία, είτε αυτή είναι με τις αλλαγές της φορολογίας, είτε για τις άδειες λειτουργίας τους σε όλα τα επίπεδα. Να υπάρχει ανάλογα ενημέρωση κατά κλάδο που να μπορούν να μπαίνουν στο σάϊτ του επιμελητηρίου για να ενημερώνονται για το δικό τους τμήμα, για να έχουν μία άμεση πληροφόρηση. Καθώς επίσης, όλες οι ημερίδες που θα γίνονται σε αυτό τον τομέα, να γίνεται και βιντεάκι ούτως ώστε ο επαγγελματίας, εκείνη την ημέρα αν δεν έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ημερίδα, να μπορέσει να το δει όποτε μπορεί
Τι έχετε να συμπληρώσετε;
Καλώ τους επαγγελματίες του τόπου μας, να αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας και να συμμετέχουν στις εκλογές. Το μεγαλύτερο στοίχημα για μένα, είναι η συμμετοχή, να μας δώσουν την δύναμη και να εκπληρώσουμε αυτά που έχουμε οραματιστεί και για να μπορέσουν να συμμετέχουν, θα πρέπει να είναι οικονομικά ενήμεροι και είναι κάτι που προτρέπω να το κοιτάξουν και να τακτοποιήσουν οποιαδήποτε οφειλή έχουν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ