Με λαμπρότητα τιμήθηκαν τα 105α «Ελευθέρια Ξάνθης»

Με σύμμαχο τον καιρό οι Ξανθιώτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης για να τιμήσουν αυτούς που ελευθέρωσαν την πόλη το 1919 από την σκλαβιά των Βουλγάρων.

Παρουσία της τοπικής και της πολιτικής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε η δοξολογία, στο ηρώο της πόλης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ΥΕΘΑ κ. Δένδιας ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα από μερίδα Ξανθιωτών την ώρα που βάδιζε, συνοδευόμενος από τους στρατηγούς και τους πολιτικούς, στον χώρο του ηρώου.

Την ώρα της Στρατιωτικής παρέλασης έκαναν από μία διέλευση ζεύγος μαχητικών F16  και ένα ζεύγος μαχητικών ελικοπτέρων παντός καιρού και αποστολής.

Η μαθητιώ σα νεολαία παρέλασε με καμάρι και περηφάνια.

Τα Στρατιωτικά πεζοπόρα τμήματα άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων, υπογράφοντας με την παρουσία τους και την άρτια εκπαίδευση, ενισχύοντας το αίσθημα της ασφάλειας στην ακριτική Θράκη.

Μετά το πέρας της Στρατιωτικής Παρέλασης, ακολούθησαν δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ν. Δένδια, του Περιφερειάρχη Χ. Τοψίδη και φυσικά του οικοδεσπότη δημάρχου Ξάνθης Σ. Κοντού.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ, ΥΕΘΑ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ – ΘΑ ΑΚΜΑΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΟΜΒΙΚΟΤΑΤΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέφερε σχετικά: «θα ήθελα να εκδηλώσω την μεγάλη μου χαρά και την τιμή πού βρίσκομαι σήμερα στην Ξάνθη, στην επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης το 1919. Λέω πάντα ότι οι επέτειοι έχουν νόημα όχι μόνο επειδή θυμόμαστε το παρελθόν και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους προγόνους μας που διασφάλισαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, αλλά έχουν νόημα επειδή δημιουργούν πρότυπα τα οποία πρέπει να ακολουθούμε για να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία και την ελευθερία μας στο παρόν και στο μέλλον. Και όταν βρίσκομαι εδώ, στην Θράκη, το ακραίο σημείο προς ανατολάς και του ελληνισμού αλλά και της Ευρώπης, όλα αυτά τα λόγια αποκτούν ένα τελείως διαφορετικό νόημα. Θα ήθελα επίσης να πω ότι τα τελευταία – ειδικά – χρόνια έχει γίνει νομίζω φανερό σε όλους (και εκτός Ελλάδος) το πόσο στρατηγική είναι η σημασία της Θράκης. Αποτελεί ένα κομβικό σημείο μεταξύ της ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου, της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης. Ένα σαφέστατο διάδρομο επικοινωνίας. Μία περιοχή αναγκαία, για τα συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ και – θα μου επιτρέψετε να πω- ευρύτερα και του δυτικού κόσμου. Χαίρομαι λοιπόν όταν βλέπω την τοπική κοινωνία να συμμετέχει με τόση ζέση στις εθνικές επετείους παιδιά, τους νέους ανθρώπους (σε αυτούς που βασιζόμαστε για το αύριο) να παρελαύνουν με περηφάνια και καμάρι με τη Σημαία της πατρίδας μας. Θα ήθελα να κάνω μία ειδική αναφορά επίσης στη μουσουλμανική μειονότητα και να πω ότι αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικότητας της Θράκης. Έτσι τους βλέπουμε, έτσι τους αντιμετωπίζουμε. Είμαι βέβαιος (σας το λέω με απόλυτη βεβαιότητα) ότι η Θράκη θα ακμάσει. Θα ακμάσει ακόμη περισσότερο και θα τη δούμε στο σύντομο – και όχι στο απώτερο μέλλον- να παίζει έναν κομβικότατο ρόλο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Πάντα τέτοια. Χρόνια πολλά”.

 

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ: ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΘ”

 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ανέφερε σχετικά: Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στην Ξάνθη, για να γιορτάσουμε μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Δήμαρχο, όλους τους φορείς και με όλους τους πολίτες της Ξάνθης και της Περιφέρειας, την Απελευθέρωση της Ξάνθης το 1919. Συμπληρώνονται 105 χρόνια ελεύθερης Ξάνθης, ελεύθερης Θράκης, ελεύθερης Ελλάδας. Οφείλουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που πολέμησαν για να είμαστε εμείς και οι επόμενες γενιές ελεύθερες. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε να μεταλαμπαδεύουμε την ιστορία μας σε όλους τους νέους. Έχουμε την υποχρέωση να υπηρετήσουμε αυτόν το λαό από κάθε θεσμική θέση, για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να ανατάξουμε την Περιφερειά μας. Για αυτό δεσμεύομαι ως Περιφερειάρχης, ενώπιον όλων σας, να κάνουμε (και κάνουμε) ότι είναι δυνατόν. Χρόνια πολλά Ξάνθη. Ελεύθερη Ελλάδα. Ελεύθερη Θράκη. Ελεύθερη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη”.

 

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: 105 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΥΨΩΘΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

 

«105 χρόνια από την πρώτη μέρα που υψώθηκε η Ελληνική Σημαία στην πλατεία της πόλης μας, στο στύλο του ρολογιού. 105 χρόνια που αυτή η Σημαία δείχνει πόσα πολλά μπορεί να καταφέρει ένα έθνος όταν είναι ενωμένο και δουλεύει “δεμένο” και ενωμένο για το καλό του τόπου. Είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε σε αυτή την πόλη. Είμαστε πολύ περήφανοι που υπηρετούμε αυτή την πόλη η οποία διδάσκει πολυπολιτισμικότητα, διδάσκει αρμονική συμβίωση. Διδάσκει την ειρήνη και την ελευθερία των λαών. Χρόνια πολλά σε όλους. Χρόνια πολλά στην πόλη μας, με ελευθερία για πάντα”.