Ημερίδα για το Δημογραφικό – Εθνική Πρόκληση και ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ξάνθης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ) με τίτλο «Δημογραφικό και Τοπική Αυτοδιοίκηση», που διεξήχθη στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης στις 4 και 5 Οκτωβρίου. Η ημερίδα ανέδειξε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, καθώς η δημογραφική κατάσταση της Ελλάδας βρίσκεται σε μια καθοριστική φάση που μπορεί να επηρεάσει την πορεία της χώρας στο μέλλον.

Η συνεχής μείωση του πληθυσμού, η γήρανση της κοινωνίας και η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνική και οικονομική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει καθώς είναι ο φορέας που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και αντιλαμβάνεται καλύτερα τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Οι Δήμοι μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των οικογενειών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Με δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική πρόνοια, την επιχειρηματικότητα και την αλληλεγγύη, μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον στο οποίο οι νέοι θα θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν, αντιμετωπίζοντας έτσι τις προκλήσεις της μείωσης και γήρανσης του πληθυσμού.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, πλήθος αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες ανέλυσαν το δημογραφικό ζήτημα και συζήτησαν πρακτικές λύσεις για την αναστροφή της κατάστασης. Η κορυφαία στιγμή της διημερίδας ήταν η παρουσίαση της επιστημονικής έρευνας του ΙΤΑ για το δημογραφικό ζήτημα, η οποία αποκάλυψε πολύτιμα στοιχεία και ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες πολιτικές για την αντιμετώπισή του.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στράτος Κοντός, υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται άμεσες και στοχευμένες δράσεις. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Οφείλουμε να είμαστε πιο ευέλικτοι, πιο καινοτόμοι και πιο αποτελεσματικοί. Να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή, να δώσουμε κίνητρα στους νέους να μείνουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον τόπο μας, αλλά και να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους ηλικιωμένους, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.“