ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Άλλη μια ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μέσα από τις ανακοινώσεις και του πρύτανη να δηλώνει πανέτοιμο να υποδεχτεί τους χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πλέκουν το εγκώμιο του υπουργείου παιδείας για το πόσο καλά προετοιμασμένο είναι να υποδεχτεί τους πρωτοετείς φοιτητές, το “αναβαθμισμένο” ΔΠΘ.
Αλήθεια, πόσο προετοιμασμένο είναι το 3ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το οποίο γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια λειτουργίας της Πολυτεχνικής Σχολής, να υποδεχτεί τους πρωτοετείς φοιτητές της Ξάνθης;
Πόσο προετοιμασμένοι είναι κυβέρνηση, υπουργείο και Πρυτανεία, όταν δεν έχουν πάρει μισό μέτρο για το πιο οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας φοιτητής και η οικογένεια του στο ξεκίνημα των σπουδών του, δηλαδή τη στέγαση; Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές είναι τα υπέρογκα ενοίκια που σε συνδυασμό με την ακρίβεια στην ενέργεια και τα ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης εκτοξεύουν το κόστος σπουδών ακόμα περισσότερο χρόνο με το χρόνο. Ενώ το στεγαστικό επίδομα είναι σταγόνα στον ωκεανό, απέχει πολύ από το να καλύψει τα έξοδα ενός σπιτιού και αφορά ελάχιστους φοιτητές.
Ταυτόχρονα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις εστίες της Ξάνθης είναι εκρηκτική και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες των φοιτητών ως κόστος. Εδώ και τρία χρόνια είναι κλειστά 208 από τα 568 δωμάτια των εστιών λόγω ανακαίνισης, η οποία αν και αναγκαία προχωράει με ρυθμούς χελώνας χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο για την κάλυψη εκατοντάδων κλινών κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης. Αυτή η κατάσταση επιτρέπει φέτος σε μόλις 15(!!!) πρωτοετείς φοιτητές να μπουν στις εστίες, με τους εισακτέους να είναι περισσότεροι από 500.
Αποτελούν κοροϊδία για τους φοιτητές οι διακηρύξεις του πανεπιστήμιου ότι “παίρνει μέτρα για τους φοιτητές”, αφού παρά τους πανηγυρισμούς από το καλοκαίρι κιόλας για το κονδύλι που έχει δοθεί στο πανεπιστήμιο για την ενοικίαση 50 κλινών σε ξενοδοχεία, δεν έχει βρεθεί κάποιο ξενοδοχείο στην πόλη που να δέχεται αυτή τη συμφωνία…
Έχουμε γνωρίσει την «αναβάθμιση» του 3ου μεγαλύτερου πλέον πανεπιστημίου στη χώρα, ειδικά οι εστιακοί φοιτητές που έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης κάθε πτυχής της φοιτητικής μέριμνας με την παράδοσή της στους εργολάβους οι οποίοι βγάζουν λεφτά στις πλάτες των αναγκών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «αναβαθμισμένο» μενού εντόμων που έχει σερβίρει η λέσχη των εστιών στους φοιτητές, η ανασφάλεια που βιώνουμε οι εστιακοί φοιτητές με ανεπαρκή φύλαξη και φωτισμό, ακόμα και με αγριογούρουνα να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο χώρο των εστιών μπροστά από τα σπίτια μας, τα δωμάτια που μπορούν να σε αρρωστήσουν από τη μούχλα, την επί πληρωμή μετακίνηση από και προς τα σπίτια μας και πολλά άλλα.
Μας μιλάνε για αναβάθμιση, όμως οι φοιτητές ξέρουμε ότι μαζί με τα 50 χρόνια λειτουργίας της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, «γιορτάζουμε» παλμογράφους 50 χρόνων στις σχολές μας, τουλάχιστον όσοι φοιτητές έχουμε την τύχη να μπαίνουμε σε εργαστήρια, κτήρια μέσα στα οποία με την πρώτη βροχή στάζουν τα ταβάνια δίπλα από ολόκληρα υπολογιστικά κέντρα, με το internet και το ρεύμα στις εστίες να εξαρτώνται από τον καιρό…και όλα αυτά με τα τεχνολογικά άλματα του 21ου αιώνα να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας, να μαθαίνουμε για αυτά στις σχολές, αλλά να ζούμε σαν να βρισκόμαστε σε άλλη εποχή…
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΉ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΏΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΏΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ
Άραγε, αποτελεί ρεαλισμό σήμερα, κάθε λίγο και λιγάκι εμείς οι φοιτητές να ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέα εμπόδια στην εκπλήρωση των σπουδών μας; Είναι λογικό να “δικαιούνται” δωμάτιο εστιών μόλις 330 φοιτητές από τους 3500 χιλιάδες την ίδια ώρα που το Πολυτεχνείο της Ξάνθης «παράγει» όλο το αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό για την μελέτη και ανέγερση σύγχρονων εστιών για όλους; Ή μήπως μπορούμε να δεχτούμε να μας λένε πως δεν υπάρχουν λεφτά για να στεγαστούν όσοι από εμάς το έχουν ανάγκη, την στιγμή που η κυβέρνηση καθημερινά βρίσκει 500.000€ για να συντηρεί μία φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα για να “προστατεύει” τα συμφέροντα των εφοπλιστών; Πώς μπορούμε να δεχτούμε να ζούμε σε μια τέτοια πραγματικότητα όταν όλη τη προηγούμενη χρονιά υπουργείο και διοίκηση του πανεπιστημίου μας μιλούσαν για αναβάθμιση και επέκταση του πανεπιστημίου, για χρηματοδότηση 1δις ευρώ στα πανεπιστήμια. Για ποια χρηματοδότηση μιλάνε όταν μας ζητάνε να πληρώνουμε τα πάντα από τις τσέπες μας; Αναλώσιμα στις σχολές, λεωφορεία, ενώ η σίτιση και η στέγαση είναι ο επόμενος στόχος τους αφού τα αντιμετωπίζουν ως κόστος.
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ
Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες. Συνεχίζει στην ίδια γραμμή με τους προκατόχους της, τον Σύριζα και το ΠΑΣΟΚ που χέρι-χέρι όλοι μαζί με τις πολιτικές που εφάρμοσαν πετσόκοψαν την χρηματοδότηση του ΔΠΘ. Είναι χαρακτηριστικό, πως συνολικά για τις δαπάνες της παιδείας τα τελευταία 11 χρόνια η χρηματοδότηση έχει πέσει κατά 1,8 δις (!!!) ευρώ, ενώ για τα πανεπιστήμια συγκεκριμένα έχει μειωθεί κατά 80%. Μιας πολιτικής που βρίσκει ως δια μαγείας 6 εκατομμύρια ευρώ για τις χρυσές μπίζνες της ανακαίνισης των εστιών που θα καταλήξουν στις τσέπες μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών με θύματα τους φοιτητές που περιμένουν εδώ και τρία χρόνια σχεδόν ένα δωμάτιο αφού δεν έχει ληφθεί κανένα άλλο μέτρο κάλυψης αυτών των κενών. Μιας πολιτικής που ενώ πλέον μπορεί να φτιαχτεί ένα σπίτι σε 3D εκτυπωτή και ενώ υπάρχει όλο το αναγκαίο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στην ίδια μας την πόλη, τόσοι αποφοιτούν κάθε χρόνο από το Πολυτεχνείο της Ξάνθης εξάλλου, αντί να αξιοποιηθούν για την ανέγερση σύγχρονων, δωρεάν εστιών, συχνά μπορεί να απασχολούνται και σε τομείς άσχετα από το επιστημονικό τους αντικείμενο, όπως Αρχιτέκτονες και Πολιτικοί Μηχανικοί. Και όλα αυτά γιατί οι ανάγκες μας αυτές αντιμετωπίζονται ως κόστος. Φτάσαμε στο σημείο να ακούμε ότι οι μετακινήσεις των εστιακών με τα λεωφορεία τα σαββατοκύριακα δεν δικαιολογούνται αφού δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στις σχολές!
ΔΕΝ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
Οι φοιτητές έχουμε πείρα. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως κυβερνήσεις και υπουργείο μας κοιτάνε στην τσέπη. Δεν επαναπαυόμαστε στα ευχολόγια των διάφορων υπουργών και υπευθύνων, γνωρίζουμε πως ο κοινός οργανωμένος αγώνας μας είναι το όπλο μας. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που ξεκινάει τις σπουδές του με όρεξη και μεράκι να γνωρίσει το επιστημονικό του αντικείμενο να διεκδικήσουμε μαζί ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, ολόπλευρη μόρφωση, πτυχία με αξία. Έτσι και φέτος, με το κεφάλι ψηλά, έχοντας την πείρα των προηγούμενων χρόνων συνεχίζουμε αυτή τη μάχη!
Απαιτούμε:
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας.
- Δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορές. Αναβάθμιση της ποιότητας του φαγητού.
- Επαναφορά της δωρεάν μετακίνησης.
- Να μην μείνει κανένας φοιτητής που το έχει ανάγκη χωρίς εστίες. Να ενοικιαστούν άμεσα με ευθύνη του πανεπιστημίου όσες επιπλέον κλίνες χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες σε ξενοδοχεία εδώ και τώρα.
- Ολοκλήρωση των ανακαινίσεων άμεσα.
- Κανένα ενοίκιο/χαράτσι.
- Να υλοποιηθούν εδώ και τώρα τα άμεσα μέτρα ανακούφισης από το τεράστιο κόστος που διεκδικούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα (αξιοποίηση δωματίων για τη στέγαση όσων έχουν ανάγκη, αύξηση του στεγαστικού επιδόματος και διεύρυνση των δικαιούχων, δωρεάν σίτιση και μεταφορές για όλους, μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια).
Προχωράμε σε:
- παρέμβαση την Τετάρτη 9/10 στις 18:00 στον πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζηδάκι»
- Συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα