Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Βηρυτό – Νέο διάγγελμα Νετανιάχου σήμερα

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Βηρυτό – Νέο διάγγελμα Νετανιάχου σήμερα

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Βηρυτό – Νέο διάγγελμα Νετανιάχου σήμερα

Live οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ ένα χρόνο μετά την εισβολή της Χαμάς – Εξαπολύει νέα σφοδρά πλήγματα στη Βηρυτό αφού ρουκέτες από τον Λίβανο έπληξαν τη Χάιφα

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας και του Λιβάνου, ενώ θέμα χρόνου θεωρείται η επίθεσή του στο Ιράν, επιφέροντας τρομακτικές συνέπειες.

Ο Νετανιάχου, θα απευθύνει νέο διάγγελμα σήμερα για τον ένα χρόνο από την εισβολή της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ απείλησε το Ιράν με επιδρομές ανάλογες εκείνων που σημειώνονται σε Γάζα και Λίβανο.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον της Χάιφας, στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να τραυματιστούν.

Δείτε live

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο in

16:31 Μπορέλ: Στα πρόθυρα πλήρους ανάφλεξης βρίσκεται ολόκληρη η Μέση Ανατολή

«Ολόκληρη η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα πλήρους ανάφλεξης που η διεθνής κοινότητα φαίνεται να μην μπορεί να ελέγξει» τονίζει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στην γραπτή δήλωσή του για τη συμπλήρωση ενός έτους από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Χαμάς στο Ισραήλ.

Όπως σημειώνει, «ένα χρόνο μετά την τρομερή επίθεση κατά του Ισραήλ, η κατάσταση χειροτερεύει».

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνει ότι η εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ αποτελεί κλιμάκωση και φέρνει την περιοχή πιο κοντά στον πόλεμο, ενώ σημειώνει ότι «καμία στρατιωτική λύση δεν θα φέρει μέλλον στον λαό του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία».

16:26 Καμάλα Χάρις: Πάντα θα αγωνίζομαι ώστε οι Παλαιστίνιοι να μπορέσουν να υλοποιήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία

Ανακοίνωση για την επέτειο ενός έτους από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου εξέδωσε η Καμάλα Χάρις.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές ανέφερε στο μήνυμά της: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου 2023».

«Είμαι συντετριμμένη από το μέγεθος του θανάτου και της καταστροφής στη Γάζα στη διάρκεια του περασμένου χρόνου», σημείωσε επίσης η Χάρις, προσθέτοντας: «Πάντα θα αγωνίζομαι ώστε οι Παλαιστίνιοι να μπορέσουν να υλοποιήσουν το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ασφάλεια και την αυτοδιάθεση».

16:14 Οι IDF επιβεβαιώνουν την αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό

Οι IDF επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό πριν από λίγο.

Ο ισραηλινός στρατός περιγράφει το χτύπημα ως «στοχευμένο» και λέει ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν σύντομα.

16:05 Νέες αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό

16:00 Ο Λαπίντ αμφισβητεί την αλλαγή του ονόματος του πολέμου από τον Νετανιάχου

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ αμφισβήτησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι προτείνει να αλλάξει το όνομα του πολέμου κατά της Γάζας από «Σιδερένια Σπαθιά» σε «Πόλεμος της Ανάστασης».

«Δεν θα υπάρξει ανάσταση έως ότου όλοι οι απαχθέντες και οι εκτοπισμένοι επιστρέψουν στα σπίτια τους», έγραψε ο Λαπίντ στο Χ.

«Μπορείτε να αλλάξετε όσα ονόματα θέλετε, δεν θα αλλάξετε το γεγονός ότι επί των ημερών σας συνέβη η πιο τρομερή καταστροφή στον λαό του Ισραήλ από την ίδρυση του κράτους. Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι η κυβέρνηση της αναγέννησης, είναι η κυβέρνηση της ενοχής».

15:57 Αλλάζει το όνομα του πολέμου στη Γάζα ο Νετανιάχου – «Πόλεμος της Ανάστασης»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε – με τη συμπλήρωση ενός έτους από την επίθεση της Χαμάς στο βόρειο Ισραήλ, να αλλάξει το όνομα του πολέμου από «Σιδερένια Σπαθιά – Iron Swords» σε «Πόλεμος της Ανάστασης».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το πρότεινε αυτό στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, αλλά δεν έθεσε το θέμα προς συζήτηση ή ψηφοφορία.

15:52 Σε «σοβαρό κίνδυνο» άμαχοι καθώς το Ισραήλ επιτίθεται στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις κοντά στο κύριο συνοριακό πέρασμα Λιβάνου-Συρίας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων και παρεμποδίζουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

«Μια ισραηλινή επίθεση σε νόμιμο στρατιωτικό στόχο μπορεί να εξακολουθεί να είναι παράνομη εάν είναι πιθανό ότι θα προκαλέσει άμεση βλάβη στους πολίτες δυσανάλογη με το αναμενόμενο στρατιωτικό όφελος», ανέφερε η HRW σε ανακοίνωσή της.

Εάν η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε το πέρασμα για τη μεταφορά όπλων, μπορεί και αυτή «να μην λαμβάνει όλες τις εφικτές προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της», πρόσθεσε.

Ο Λάμα Φακίχ της HRW εξήγησε ότι καθιστώντας το συνοριακό πέρασμα απρόσιτο όταν «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαφεύγουν από τις μάχες και πολλοί άλλοι έχουν ανάγκη από βοήθεια, ο ισραηλινός στρατός απειλεί με σημαντικό πλήγμα κατά των αμάχων».

15:44 Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε δήλωση για τον εορτασμό της 7ης Οκτωβρίου, ζητώντας κατάπαυση του πυρός

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ, εξέδωσε τη Δευτέρα δήλωση για τον εορτασμό της επετείου του ενός έτους από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, κάνοντας λόγο για την «πιο σκοτεινή ημέρα της εβραϊκής ιστορίας μετά το Ολοκαύτωμα».

 

15:38 Βομβαρδισμοί στον νότιο Λίβανο

15:31 Ερντογάν: Το Ισραήλ θα «πληρώσει το τίμημα για τη γενοκτονία» στη Γάζα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει το τίμημα για τη γενοκτονία» στη Γάζα, σε δηλώσεις για την επέτειο από την έναρξη του πολέμου.

«Θυμάμαι με θλίψη τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που σφαγιάστηκαν από τη δολοφονική ισραηλινή κυβέρνηση από τις 7 Οκτωβρίου και εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στους συντετριμμένους αδελφούς και αδελφές μου από τη Γάζα, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο που έχασαν τους συζύγους, τα παιδιά και τις οικογένειές τους», έγραψε ο Ερντογάν στο Χ.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική του Ισραήλ «της γενοκτονίας, της κατοχής και της εισβολής» πρέπει να τερματιστεί.

«Ακριβώς όπως ο Χίτλερ σταμάτησε από μια συμμαχία της ανθρωπότητας, ο Νετανιάχου και το δολοφονικό του δίκτυο θα σταματήσουν με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Ερντογάν.

«Ένας κόσμος στον οποίο δεν θα λογοδοτήσει κανείς για τη γενοκτονία στη Γάζα δεν θα βρει ποτέ την ειρήνη».

15:24 Οι οικογένειες των Βρετανών διπλωματών στο Τελ Αβίβ «αποσύρθηκαν προσωρινά» από το Ισραήλ

Η Βρετανία απέσυρε τις οικογένειες των υπαλλήλων της πρεσβείας της που εργάζονται στο Ισραήλ λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και του κινδύνου μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Η απόφαση έρχεται στον απόηχο της αποστολής στρατευμάτων από το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα και της επίθεσης με ιρανικό πύραυλο στο Ισραήλ.

«Ως προληπτικό μέτρο μετά την κλιμάκωση στην περιοχή, τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας έχουν αποσυρθεί προσωρινά», αναφέρεται στην ιστοσελίδα με τις ταξιδιωτικές συμβουλές του Foreign Office για το Ισραήλ. «Τα μέλη του προσωπικού μας παραμένουν».

Ρουκέτες της Χεζμπολάχ έπληξαν την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, τη Χάιφα, νωρίς τη Δευτέρα, καθώς η χώρα φαινόταν έτοιμη να επεκτείνει τις χερσαίες επιδρομές της στο Λίβανο.

Η Βρετανία συμβουλεύει τους πολίτες να μην ταξιδέψουν σε όλες τις περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και να «μην κάνουν ταξίδια εκτός από τα απαραίτητα» σε άλλα μέρη του Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ωστόσο, οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στο Ισραήλ δεν καλούνται να φύγουν. Αντιθέτως, τους ενημερώνουν ότι η προξενική βοήθεια είναι «σοβαρά περιορισμένη».

«Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση που εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους», αναφέρει η οδηγία. «Σας ενθαρρύνουμε έντονα να ελέγξετε ότι εσείς και τα εξαρτώμενα μέλη σας έχετε τα απαιτούμενα έγγραφα για να ταξιδέψετε σε σύντομο χρονικό διάστημα».

15:18 Πόλεμος και παραπληροφόρηση

Ο Μαρκ Όουεν Τζόουνς, αναπληρωτής καθηγητής ανάλυσης μέσων ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Κατάρ, λέει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εταιρείες τεχνολογίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάδοση της παραπληροφόρησης σχετικά με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, καθώς και για τους Παλαιστίνιους και τους Άραβες στο σύνολό τους.

«Η πιο σημαντική ήταν αυτή που έγινε στην αρχή, δηλαδή η παραπληροφόρηση ότι η Χαμάς είχε αποκεφαλίσει έως και 40 μωρά. Αυτή η είδηση προήλθε από το ρεπορτάζ του i24 News και διαδόθηκε ιογενώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανεξέλεγκτα. Στη συνέχεια βρέθηκε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο την επόμενη ημέρα», δήλωσε στο Al Jazeera.

Ο Όουεν Τζόουνς σημείωσε ότι η λεγόμενη «προπαγάνδα των νεκρών μωρών» χρησιμοποιείται εδώ και καιρό σε περιόδους πολέμου.

«Η ιδέα ότι η δολοφονία μωρών αποτελεί κόκκινη γραμμή για κάθε κοινωνία, κουλτούρα σε όλο τον κόσμο, και αυτό ήταν το πρόσχημα που επέτρεψε στο Ισραήλ να ξεκινήσει ουσιαστικά τη γενοκτονική εκστρατεία στη Γάζα, επειδή τους επέτρεψε να πουν, «κοιτάξτε, η Χαμάς είναι βάναυση, αποκεφαλίζει μωρά»», δήλωσε ο Όουεν Τζόουνς.

Τον τελευταίο χρόνο, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 17.000 παιδιά, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας, με τον ΟΗΕ να αποκαλεί την πολιορκημένη και βομβαρδισμένη περιοχή «νεκροταφείο για τα παιδιά».

15:11 Το Ισραήλ λέει ότι κατέστρεψε τους εκτοξευτές ρουκετών στη Χαν Γιούνις

Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν τους εκτοξευτές ρουκετών στη νότια Γάζα που πραγματοποίησαν προηγουμένως επίθεση στο κεντρικό Ισραήλ.

«Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, παρατηρήθηκαν δευτερεύουσες εκρήξεις, που υποδηλώνουν την παρουσία όπλων», σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση.

Την ευθύνη για την πρωινή επίθεση ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς. Ισραηλινοί γιατροί δήλωσαν ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά στο κεντρικό Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Χαν Γιουνίς, καλώντας τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή.

15:02 Οι ειρηνευτές του ΟΗΕ στο Λίβανο κινδυνεύουν καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις «πλησιάζουν πολύ κοντά»

Ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο, δηλώνει ότι η ασφάλεια των στρατευμάτων του βρίσκεται σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων συνοριακών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες σφοδρούς βομβαρδισμούς σε όλη την περιοχή των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Τενέντι στο Al Jazeera. «Το γεγονός ότι τα [ισραηλινά] στρατεύματα έχουν μετακινηθεί πολύ κοντά στη θέση μας αυτή τη στιγμή αποτελεί επίσης ανησυχία».

Οι στρατιώτες της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά, είπε.

«Σίγουρα επίσης ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μας είπαν να μετακινηθούμε από ορισμένες θέσεις κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, αλλά παραμένουμε γιατί θέλουμε να κυματίζει η σημαία του ΟΗΕ σε όλες αυτές τις θέσεις κοντά στην Μπλε Γραμμή».

Ο Τενέντι αναφερόταν στα «προσωρινά σύνορα απόσυρσης» που χάραξε ο ΟΗΕ μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, τα οποία καθιερώθηκαν το 2000.

14:50 Κουτσούμπας: Το Ισραήλ αιματοκυλά πλέον ολόκληρη τη Μέση Ανατολή με τις πλάτες των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων του

«Σήμερα, έναν χρόνο από την έναρξη της γενοκτονίας του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, το πρόσχημα της επίθεσης της Χαμάς έχει πλέον καταρρεύσει», τονίζει σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:49 Γκουτέρες: Ήρθε η ώρα για την απελευθέρωση των ομήρων και για να σωπάσουν τα όπλα

Το μήνυμα πως ήρθε η ώρα για την απελευθέρωση των ομήρων, να σωπάσουν τα όπλα, να σταματήσει ο πόνος που έχει σκεπάσει την περιοχή και ότι είναι ώρα για ειρήνη, διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη, στέλνει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε εκ νέου τη δέσμευση του ΟΗΕ για την επίτευξη αυτών των στόχων. «Εν μέσω τόσο μεγάλης αιματοχυσίας και διαίρεσης, πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα» υπογράμμισε.

14:48 Δέκα οι νεκροί πυροσβέστες από την ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο

Αναφέραμε προηγουμένως ότι ισραηλινό χτύπημα στο νότιο Λίβανο σκότωσε αρκετούς πυροσβέστες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την επιδρομή σε κτίριο στο Baraachit σκοτώθηκαν 10 πυροσβέστες.

14:42 Ο Πάπας Φραγκίσκος κατά της «παραφροσύνης του πολέμου»

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τους καθολικούς στη Μέση Ανατολή, ο Πάπας Φραγκίσκος καυτηρίασε την «επαίσχυντη ανικανότητα» των παγκόσμιων ηγετών να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα.

«Πριν από ένα χρόνο, η θρυαλλίδα του μίσους άναψε- δεν έσβησε, αλλά εξερράγη σε ένα σπιράλ βίας, στην επαίσχυντη ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας και των ισχυρότερων χωρών να σιγήσουν τα όπλα και να βάλουν τέλος στην τραγωδία του πολέμου», αναφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος

«Το αίμα εξακολουθεί να χύνεται, όπως και τα δάκρυα. Ο θυμός αυξάνεται, μαζί με την επιθυμία για εκδίκηση, ενώ φαίνεται ότι λίγοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για αυτό που είναι πιο αναγκαίο και πιο επιθυμητό: τον διάλογο και την ειρήνη», πρόσθεσε.

Ο Πάπας είπε επίσης στους ανθρώπους κάθε θρησκείας στην περιοχή που «υποφέρουν από την παραφροσύνη του πολέμου» ότι είναι μαζί τους.

14:35 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δεύτερου στρατιώτη στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη στα σύνορα με τον Λίβανο, προσθέτοντας ότι η οικογένειά του έχει ενημερωθεί.

Αυτός ήταν ο δεύτερος θάνατος στρατιώτη που ανακοινώθηκε σήμερα, με τον στρατό να αναφέρει νωρίτερα ότι ένας 25χρονος έφεδρος στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχες στα σύνορα, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά.

14:29 Τουλάχιστον 128 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν τον τελευταίο χρόνο – Οι περισσότερες δολοφονίες που έχουν ποτέ καταγραφεί

Τουλάχιστον 128 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο χρόνο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ). Όλοι εκτός από πέντε, ήταν Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ανέφερε η οργάνωση.

Οι αριθμοί αυτοί, σύμφωνα με την CPJ, είναι πρωτοφανείς. «Περισσότεροι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο έτος από τότε που η CPJ άρχισε να καταγράφει τις δολοφονίες δημοσιογράφων το 1992», ανέφερε.

Μέση Ανατολή

Πηγή: AFP

14:25 Όστιν: «Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μοιραστούν τη γη που αποκαλούν σπίτι τους»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εξέδωσε δήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, λέγοντας ότι η ομάδα «διέπραξε τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ».

«Ένα χρόνο μετά την πιο αιματηρή ημέρα στην εβραϊκή ιστορία από το τέλος του Ολοκαυτώματος, θρηνούμε με το λαό του Ισραήλ και με τις οικογένειες των δολοφονημένων από τη Χαμάς – και στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειες που εξακολουθούν να εργάζονται με τόσο θάρρος για να απελευθερώσουν τους αγαπημένους τους από την αιχμαλωσία της Χαμάς», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

«Οι φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση της απειλής που συνιστά η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν», πρόσθεσε.

Ο Λόιντ είπε ότι «Στις 13 Απριλίου και ξανά την 1η Οκτωβρίου, οι δυνάμεις των ΗΠΑ συντονίστηκαν με τις IDF και άλλους εταίρους για να νικήσουν τις θρασύτατες και εξωφρενικές επιθέσεις του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και UAV εναντίον του Ισραήλ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε επίσης άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που εργάζονται για την απελευθέρωση των ομήρων και την εκτίναξη της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα».

«Πιστεύουμε ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μοιραστούν τη γη που και οι δύο αποκαλούν σπίτι τους. Αυτό σημαίνει να εργαστούμε για να βρούμε μια πορεία προς δύο κράτη, που θα ζουν δίπλα-δίπλα σε αμοιβαία ασφάλεια, ως μέρος ενός ευρύτερου, φωτεινότερου μέλλοντος αραβοϊσραηλινής εξομάλυνσης που περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του Ισραήλ στην περιοχή».

14:22 Οι IDF δίνουν στη δημοσιότητα το όνομα του στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Λίβανο

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι ο 43χρονος ανθυπολοχαγός (ε.α.) Aviv Magen σκοτώθηκε σε μάχη ενώ υπηρετούσε κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

14:13 Το Ιράν ελπίζει ότι το Ισραήλ έχει αποθαρρυνθεί επαρκώς

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ να μην εξαπολύσει αντεπίθεση για την πυραυλική επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα.

Η εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Fatemeh Mohajerani δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA τη Δευτέρα ότι το Ιράν δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα.

Πριν από σχεδόν μια εβδομάδα, το επίλεκτο Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για τις δολοφονίες του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ στον Λίβανο, και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Το Ισραήλ προειδοποίησε ότι θα προβεί σε αντίποινα. Ο Mohajerani δήλωσε ότι η κυβέρνηση ελπίζει ότι το Ισραήλ έχει αποθαρρυνθεί επαρκώς.

14:08 Ιορδανία: «Το Ισραήλ φέρει την ευθύνη για αυτή την επίθεση»

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι έφτασε με αεροπλάνο που μετέφερε 13 τόνους βοήθειας στο Λίβανο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Σαφάντι δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Ιορδανίας συνεχίζονται για να σταματήσει «η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και το Λίβανο».

«Θα παράσχουμε επείγουσα βοήθεια στον Λίβανο και θα επιβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη μας στους αδελφούς μας κατά της ισραηλινής επίθεσης», δήλωσε ο Σαφάντι, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψει «σε κανέναν» – συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και του Ισραήλ – να απειλήσει την ασφάλεια της χώρας του ή να «παραβιάσει» τον ιορδανικό εναέριο χώρο.

«Το Ισραήλ φέρει την ευθύνη για αυτή την επιθετικότητα και την κλιμάκωση στην περιοχή και για οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση».

14:06 Άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας στη Βηρυτό

Ο Αϊμάν Σαφάντι προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου για επίσκεψη «αλληλεγγύης», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών έφτασε με αεροπλάνο που μετέφερε 13 τόνους τροφίμων, υλικά αρωγής, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.

Κατά την παραμονή του στη Βηρυτό, ο Σαφάντι θα συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι και τον διοικητή του λιβανέζικου στρατού στρατηγό Τζόζεφ Αούν.

13:59 Νέες εντολές εκκένωσης στη νότια Γάζα

Ο στρατός διέταξε τους αμάχους στην περιοχή Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας να απομακρυνθούν στη λεγόμενη «ανθρωπιστική ζώνη» στο αλ-Μαουάσι.

Ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντράι, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε στο Χ ότι η πρόσφατη επίθεση με ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ, την οποία ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, «θα αντιμετωπιστεί με ακραία βία».

«Εξαιτίας των τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς … πρέπει να εκκενώσετε αμέσως αυτές τις περιοχές και να μετακινηθείτε στην ανθρωπιστική περιοχή στο αλ-Μαουάσι», δήλωσε ο Adraee.

Ο στρατός δήλωσε νωρίτερα ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Χαν Γιουνίς, ενώ οι γιατροί ανέφεραν δύο ελαφρούς τραυματισμούς στο Τελ Αβίβ.

13:56 Νετανιάχου: Θυμόμαστε τους ομήρους και είμαστε υποχρεωμένοι να τους φέρουμε πίσω

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Μοσέ Λιόν επισκέφθηκαν το μνημείο προς τιμήν των 87 αμάχων και στρατιωτών της Ιερουσαλήμ που έπεσαν από τις 7 Οκτωβρίου.

«Θυμόμαστε τους πεσόντες μας, τους ομήρους μας – τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε σπίτι – και τους ήρωές μας που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας και της χώρας», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Ζήσαμε τρομερή σφαγή πριν από ένα χρόνο και σταθήκαμε όρθιοι ως λαός, σαν λιοντάρια».

Ο Λιόν απηύθυνε παράλληλα έκκληση για ενότητα: «Από την Ιερουσαλήμ, πόλη που είναι το σύμβολο της ενότητας, έρχεται το μήνυμα της ενότητας, και ο καθένας από εμάς έχει το καθήκον να συνεχίσουμε μαζί και να ενεργήσουμε σαν ένα».

«Οπως μας δίδαξαν καλά οι μήνες του πολέμου, η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητά μας. Μόνο μαζί θα νικήσουμε», τόνισε ο Λιόν.

13:52 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 45 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων έναν δημοσιογράφο και έναν πρώην κρατούμενο, αναφέρουν η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων και η Επιτροπή για τις υποθέσεις κρατουμένων και πρώην κρατουμένων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις ανέφεραν ότι οι συλλήψεις έγιναν σε διάφορες επαρχίες, όπως η Χεβρώνα, η Ιερουσαλήμ, η Ιεριχώ, η Βηθλεέμ, η Καλκίλια, η Ναμπλούς και η Τζενίν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να διεξάγουν εκτεταμένες επιδρομές σε όλες αυτές τις περιοχές και εκτοξεύουν απειλές κατά των κρατουμένων και των οικογενειών τους, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την έναρξη του πολέμου πριν από ακριβώς ένα χρόνο, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει περισσότερους από 11.100 Παλαιστίνιους σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

13:45 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε στο Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ

Η ένοπλη ομάδα του Λιβάνου λέει ότι βομβάρδισε την πόλη Καρμιέλ με μια ομοβροντία ρουκετών.

Σε δήλωσή της στο Telegram, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 12:40μμ.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι το χτύπημα έγινε σε «υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού και της αντίστασής του» καθώς και για την υπεράσπιση του Λιβάνου και του λαού του κατά τη διάρκεια των «βάρβαρων» ισραηλινών επιθέσεων.

13:39 Συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στην Τζαμπάλια

Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ δηλώνουν ότι ενεπλάκησαν σε ένοπλες συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες στον προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια Γάζα.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ ανέφεραν μάχες σώμα με σώμα με τις ισραηλινές δυνάμεις που διεισδύουν δυτικά του καταυλισμού Τζαμπάλια, υποστηρίζοντας ότι μαχητές τους σκότωσαν και τραυμάτισαν στρατιώτες.

Από την πλευρά τους, οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς δήλωσαν ότι πολεμούσαν στρατιώτες που προσπάθησαν να διεισδύσουν στην περιοχή «Block 2» του καταυλισμού.

Οι ομάδες έκαναν τις δηλώσεις σε ξεχωριστές αναρτήσεις στο Telegram.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε πρόσφατα μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη βόρεια Γάζα.

13:31 Η Γερμανία στέκεται «στο πλευρό σας», λέει ο Σολτς στο Ισραήλ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέδωσε δήλωση για την επέτειο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της χώρας του προς το Ισραήλ.

«Νιώθουμε μαζί σας τη φρίκη, τον πόνο, την αβεβαιότητα και τη θλίψη. Στεκόμαστε στο πλευρό σας», ανέφερε στο μήνυμά του προς τους Ισραηλινούς. «Οι τρομοκράτες της Χαμάς πρέπει να καταπολεμηθούν».

Η Γερμανία είναι ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς προμηθευτές του Ισραήλ. Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η αστυνομία του Βερολίνου έχει κατηγορηθεί για την καταστολή του ακτιβισμού για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης διαδηλώσεων.

Στη δήλωσή του, ο Σολτς αναφέρθηκε επίσης στον πόνο των Παλαιστινίων στη Γάζα, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα και προοπτικές, αν πρόκειται να απαρνηθούν την τρομοκρατία».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ζητά την κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και μια πολιτική διαδικασία – ακόμη και αν αυτό φαίνεται σήμερα πιο μακρινό από ποτέ», είπε.

13:22 Οκτώ νεκροί από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε κτίριο πυροσβεστικού σταθμού στον Λίβανο

Πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν κτίριο πυροσβεστικού σταθμού που συνδέεται με την Ισλαμική Αρχή Υγείας στην πόλη Μπαρααχίτ, σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, πρόσθεσε το δημοσίευμα.

13:15 Τα ισραηλινά στρατεύματα σκοτώνουν 12χρονο Παλαιστίνιο στην Ιερουσαλήμ

Το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ο Hatem Sami Hisham Ghaith υπέκυψε στα τραύματά του που προκλήθηκαν από τραύμα από σφαίρα στον προσφυγικό καταυλισμό που βρίσκεται στα βόρεια της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Είχε πυροβοληθεί στην κοιλιά που προκάλεσε εντερική βλάβη, αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση στο Telegram.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι άλλοι επτά Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, τραυματίστηκαν από ισραηλινές σφαίρες, ενώ άλλοι 20 συνελήφθησαν στον καταυλισμό.

13:10 Τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επιδρομή σε καταυλισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Με πραγματικά πυρά τραυματίστηκαν τουλάχιστον τέσσερα παιδιά κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό της Καλάντια, βόρεια της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον καταυλισμό, έκαναν έφοδο σε πολλά σπίτια και συνέλαβαν 18 Παλαιστίνιους.

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης δήλωσε ότι οι γιατροί της στη Ραμάλα και την αλ-Μπιρέ περιέθαλψαν τα τέσσερα τραυματισμένα παιδιά και ανέφεραν ότι το ένα σε κρίσιμη κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής τους, οι ισραηλινές δυνάμεις έκλεισαν τους δρόμους γύρω από τον καταυλισμό Καλάντια και την πόλη Καφρ Ακάμπ.

13:02 Πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Ισραήλ: Δεν μπορούμε να επιτύχουμε πλήρη νίκη στη Γάζα ή στον Λίβανο

Ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, Γκιόρα Έιλαντ, λέει ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να επιτύχει «πλήρη νίκη» στη Γάζα ή στο Λίβανο.

Σε συνέντευξή του στο ισραηλινό Κανάλι 12, ο Έιλαντ επανέλαβε ότι η Χαμάς και η Χεζμπολάχ «δεν θα παραδοθούν και πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που θα συνεχίζουν να πυροβολούν», προσθέτοντας ότι η συνέχιση του πολέμου σε δύο μέτωπα δεν θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισραήλ και θα ήταν «σοφό» να ανοίξει η πόρτα για πολιτικές διευθετήσεις.

«Είναι ατυχές να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι μόνο η στρατιωτική πίεση στη Γάζα και τον Λίβανο μπορεί να επιτύχει τη σωτηρία», δήλωσε ο Έιλαντ.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, εκτόξευσε νωρίτερα ένα μπαράζ πυραύλων από τη νότια Γάζα προς το Τελ Αβίβ κατά την επέτειο της φονικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

12:54 Οι IDF καλούν τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να απομακρυνθούν προς τα νότια

Οι IDF κάλεσαν τους κατοίκους της Beit Hanoun, της Jabalia και της Beit Lahia στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να απομακρυνθούν προς τα νότια.

«Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού επιχειρούν με ένταση στην περιοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία καλεί τους κατοίκους να μετακινηθούν άμεσα στη νότια ανθρωπιστική ζώνη στο Αλ-Μαουάσι.

12:46 Νοσοκομεία στη Γάζα: Ένα χρόνο μετά

Το AJ παρουσιάζει σε άρθρο του φωτογραφίες και ντοκουμέντα από την καταστροφή της Γάζας ένα χρόνο μετά την ισραηλινή εισβολή.

Αναφέραμε νωρίτερα (βλέπε ανάρτηση 11:10) για τις αλλεπάλληλες επιθέσεις στον μεγαλύτερο πληθυσμό του θύλακα την Τζαμπάλια. Τα νοσοκομεία επίσης έχουν στοχοποιηθεί πολλές φορές από τον ισραηλινό στρατό.

Στη γειτονιά Ρεμάλ της πόλης της Γάζας βρίσκεται ακόμη το νοσοκομείο αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο ιατρικό συγκρότημα στη Λωρίδα της Γάζας και ένα από τα πρώτα νοσοκομεία που δέχθηκαν επίθεση.

Στις 15 Νοεμβρίου, ισραηλινοί στρατιώτες περικύκλωσαν το ιατρικό συγκρότημα όπου βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Πέντε μήνες αργότερα, τον Απρίλιο, δέχτηκε πολιορκία δύο εβδομάδων που άφησε το νοσοκομείο σε ερείπια και εκατοντάδες ανθρώπους νεκρούς.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες έχουν υποστηρίξει ότι η επίθεση σε νοσοκομεία -ιδιαίτερα σε εκείνα που περιθάλπουν βαριά ασθενείς και μωρά- θα μπορούσε να αποτελεί έγκλημα πολέμου, όπως ορίζεται από το διεθνές δίκαιο.

Τον τελευταίο χρόνο, τουλάχιστον 114 νοσοκομεία και κλινικές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, αφήνοντας πολλούς ασθενείς χωρίς πρόσβαση σε βασικές ιατρικές υπηρεσίες.

Παρακάτω παρουσιάζονται δύο φωτογραφίες από το Αλ Σίφα τον Νοέμβριο και τον Απρίλιο.

Νοέμβριος 2023/ Πηγή: AJ

Μέση Ανατολή

Απρίλιος 2024/ Πηγή: AJ

12:40 Η Χεζμπολάχ λέει ότι επιτέθηκε σε φυλάκιο στο βόρειο Ισραήλ

Η ένοπλη ομάδα του Λιβάνου αναφέρει ότι εκτόξευσε πυραύλους εναντίον στρατιωτικών οχημάτων και προσωπικού στη στρατιωτική τοποθεσία Jal al-Allam.

Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε στις 2:30 π.μ. την Κυριακή.

12:32 Ισπανία: Απελευθέρωση των ομήρων και κατάπαυση πυρός

«Η κυβέρνηση της Ισπανίας θυμάται και επαναλαμβάνει την πιο σφοδρή καταδίκη της για τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και εκφράζει την αλληλεγγύη της στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων», αναφέρει το ισπανικό ΥΠΕΞ και προσθέτει:

Θυμάται ιδιαίτερα τη Maya Villalobo και τον Iván Illaramendi, τους δύο Ισπανούς πολίτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση εκφράζει την αλληλεγγύη της στους συγγενείς των ομήρων που παραμένουν αιχμάλωτοι και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους.

Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων, πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες και τερματισμός της βίας.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό και όλες τις μορφές μίσους και διακρίσεων.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και να προωθήσει τη λύση των δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια, η οποία αποτελεί την καλύτερη εγγύηση σταθερότητας για όλους στην περιοχή.

12:26 Συνάντηση του επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ με τον αρχηγό των IDF για Ιράν και Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ Μάικλ Κουρίλα πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης με τον αρχηγό του επιτελείου των IDF Χερτζ Χαλέβι την Κυριακή μετά την προσγείωσή του στο Ισραήλ το Σάββατο.

Οι IDF δήλωσαν ότι η επίσκεψη του Κουρίλα επικεντρώθηκε «στα τρέχοντα ζητήματα ασφαλείας, με έμφαση στο Ιράν και το βόρειο μέτωπο του Ισραήλ».

12:20 Μπάιντεν: Στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα

Ο Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξή του προς το Ισραήλ και ζήτησε την απελευθέρωση των ομήρων σε δήλωσή του για την επέτειο ενός έτους από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα τα παρατήσει ποτέ μέχρι να φέρουμε όλους τους εναπομείναντες ομήρους πίσω στην πατρίδα τους με ασφάλεια».

Σε δήλωση που εξέδωσε για την επέτειο ενός έτους από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, της Χαμάς, των Χούθι και του Ιράν».

Ο  Μπάιντεν αναφέρθηκε ακόμα στις απώλειες των Παλαιστινίων αλλά χωρίς μομφή στο Ισραήλ. Απεναντίας κατηγόρησε τους «τρομοκράτες» που «κρύβονται και ζουν ανάμεσα σε αθώους».

«Καταδικάζω επίσης έντονα τη φαύλη έξαρση του αντισημιτισμού στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Είναι απαράδεκτο. Όλοι μας πρέπει να σταθούμε ενωμένοι κατά του αντισημιτισμού και κατά του μίσους σε όλες του τις μορφές.

Πιστεύω ότι η ιστορία θα θυμάται επίσης την 7η Οκτωβρίου ως μια σκοτεινή ημέρα για τον παλαιστινιακό λαό λόγω της σύγκρουσης που εξαπέλυσε η Χαμάς εκείνη την ημέρα. Πάρα πολλοί πολίτες υπέφεραν πάρα πολύ κατά τη διάρκεια αυτού του έτους σύγκρουσης – και δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν, ένας ανθρώπινος φόρος αίματος που έγινε πολύ χειρότερος από τους τρομοκράτες που κρύβονται και δρουν ανάμεσα σε αθώους ανθρώπους. Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να επιτύχουμε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα φέρει τους ομήρους πίσω, θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση των δεινών στο έδαφος, θα διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ και θα τερματίσει αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε ο Μπάιντεν στη δήλωση.

12:16 Η επίθεση της Χαμάς αποδεικνύει ότι η οργάνωση παραμένει ικανή ένα χρόνο μετά

Η επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ αποδεικνύει ότι οι δυνατότητες της οργάνωσης να εξαπολύουν πλήγματα στο Ισραήλ παραμένουν ζωντανές.

Οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν, αλλά η ικανότητα της ομάδας ένα χρόνο μετά θέτει ένα μεγάλο ερωτηματικό για τη στρατιωτική στρατηγική του Ισραήλ, σχολιάζει η Στεφανί Ντέκερ του Al Jazeera.

«Η επίθεση υπογραμμίζει επίσης ότι απλά δεν υπάρχει τέλος σε αυτό το ζήτημα μόνο με στρατιωτικά μέσα – απαιτείται πολιτική λύση. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι δεν διαπραγματεύεται κατάπαυση του πυρός.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ένα χρόνο μετά, ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει σχεδόν ολόκληρη την υποδομή της Γάζας, έχει σκοτώσει σχεδόν 42.000 Παλαιστίνιους και έχει διαλύσει τον κοινωνικό ιστό. Έχει επιβάλει αυστηρότερο αποκλεισμό και έχει κατακερματίσει την περιοχή.

Έτσι, αν και πρόκειται για ένα συμβολικό μήνυμα από τις ταξιαρχίες Κασάμ, δείχνει ότι η ομάδα παραμένει ικανή ένα χρόνο μετά».

12:10 «Ο διοικητής της ιρανικής δύναμης Quds είναι «καλά στην υγεία του»

Ο ανώτατος διοικητής της ιρανικής δύναμης Κουντς, Εσμαήλ Κανί, είναι «καλά στην υγεία του», δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής διοικητής της δύναμης Ιράτζ Μαστζεντί, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω δήλωση για το θέμα.

Δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters την Κυριακή, ότι δεν είχαν νέα του Κανί από τα χτυπήματα στη Βηρυτό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

12:02 Ένα χρόνο μετά ο επίσημος αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανέρχεται σε 41.909

Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοτώσει τουλάχιστον 41.909 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει 97.303 από τις 7 Οκτωβρίου 2023, αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς χιλιάδες πτώματα θάφτηκαν στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν και δεν μπορούσαν να ανασυρθούν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης.

11:54 Μητσοτάκης για 7η Οκτωβρίου: «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή για άμεση απελευθέρωση ομήρων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα του για τον ένα χρόνο από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Στην ανάρτηση του στο X (πρώην Twitter), ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο λαός του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια» επαναλαμβάνοντας το αίτημα για «άμεση απελευθέρωση των ομήρων».

 

11:50 Βίντεο από το Τελ Αβίβ μετά την επίθεση της Χαμάς

11:44 Περισσότερα για τους τραυματίες στο Τελ Αβίβ από την επίθεση της Χαμάς

Η υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom στο Ισραήλ αναφέρει ότι δύο γυναίκες έχουν χτυπηθεί και τραυματιστεί ελαφρά από θραύσματα.

Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, προστίθεται σε ανακοίνωση στο Χ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε νωρίτερα ότι πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κατά του κεντρικού Ισραήλ από την περιοχή Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

 

11:39 Ισραήλ: Πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα

Η επίθεση προερχόταν από την περιοχή Χαν Γιουνίς στη Γάζα, αναφέρει σύντομη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας ότι ορισμένες από τις ρουκέτες προσγειώθηκαν στην περιοχή.

Προστίθεται ότι οι λεπτομέρειες του περιστατικού βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση.

Η ανακοίνωση συμβούλευε τους πολίτες να «συνεχίσουν να υπακούουν στις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου».

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δήλωσε νωρίτερα ότι εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής πόλης Τελ Αβίβ.

11:36 Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε 2 άτομα σε πόλη του νότιου Λιβάνου

Πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα σπίτι στην πόλη Qaliya, στη δυτική κοιλάδα Bekaa, σύμφωνα με το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η επίθεση του Ισραήλ, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει προκαλέσει μαζική φυγή από τον νότιο Λίβανο, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

11:30 Δύο ελαφρά τραυματίες στο Ισραήλ μετά από επίθεση με ρουκέτες από τη Γάζα

11:25 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ λένε ότι επιτέθηκαν με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς λέει ότι βομβάρδισε την κεντρική ισραηλινή πόλη με καταιγισμό ρουκετών Maqadmeh M-90, σύμφωνα με δήλωση στο Telegram.

Η ομάδα δήλωσε ότι η επίθεση ήταν μέρος της «συνεχιζόμενης μάχης φθοράς» και ως απάντηση στις «σφαγές του ισραηλινού στρατού κατά των αμάχων και τον σκόπιμο εκτοπισμό του λαού μας».

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ενεργοποιήθηκαν εναέριοι προειδοποιητικοί συναγερμοί στην περιοχή.

11:14 Σειρήνες ηχούν στο κεντρικό Ισραήλ

11:10 Τζαμπάλια: Ένας χρόνος μετά

Ο προσφυγικός καταυλισμός, που ιδρύθηκε το 1948 αφού οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εκτόπισαν περισσότερους από 750.000 Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους, καλύπτει έκταση μόλις 1,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι από τους πιο πυκνοκατοικημένους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός έχει χτυπήσει επανειλημμένα τον καταυλισμό των περίπου 116.000 καταγεγραμμένων προσφύγων, με βόμβες 2.000 λιβρών (1 τόνου) αμερικανικής κατασκευής, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι βόμβες αυτές είναι από τις μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές και μπορούν να αφήσουν κρατήρες με διάμετρο μεγαλύτερη από 12 μέτρα.

Μέση Ανατολή

Ο καταυλισμός της Τζαμπάλια στα βόρεια της Γάζας

11:03 «To Iron Dome δεν είναι αδιαπέραστο» – Επικίνδυνη η ισραηλινή κλιμάκωση κατά του Ιράν λέει ο Observer

Επικίνδυνη χαρακτηρίζει, ο Observer την ισραηλινή κλιμάκωση κατά του Ιράν επισημαίνοντας ότι οι αναλύσεις πληροφοριών αποκάλυψαν ότι το Iron Dome δεν είναι στην πραγματικότητα άτρωτο.

Σε ορισμένες περιοχές, οι ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν τον περίφημο Σιδερένιο Θόλο του Ισραήλ και να προκαλέσουν ζημιά στο έδαφος, επιβεβαιώνοντας την τρωτότητα του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

10:58 «Καρκίνωμα που πρέπει να εξαλειφθεί» λέει για το Ισραήλ η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να συνεχίσει τον αγώνα κατά της ισραηλινής «επιθετικότητας» και αποκάλεσε το Ισραήλ «καρκινικό αδένα που πρέπει να εξαλειφθεί, όσος χρόνος και αν χρειαστεί».

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και ο λιβανέζικος λαός έχουν πληρώσει «βαρύ τίμημα» από τις 8 Οκτωβρίου, αλλά «είμαστε βέβαιοι… για την ικανότητά μας να αντιταχθούμε στην ισραηλινή επίθεση», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε επίσης «ηρωικές» τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ λέγοντας ότι θα έχουν «ιστορικές» επιπτώσεις στην περιοχή. Δεν υπάρχει «καμία θέση» για το Ισραήλ εκεί, δήλωσε η μαχητική οργάνωση.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο σε σχεδόν ένα χρόνο μαχών, οι περισσότεροι τις τελευταίες δύο εβδομάδες από ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Εκτιμάται ότι 1,2 εκατομμύρια Λιβανέζοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών που έχουν βάλει στο στόχαστρο μεγάλες εκτάσεις της μικρής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού.

10:50 «Ένας πόλεμος εκδίκησης»

Επιχειρώντας να περιγράψει την οπτική της πλειοψηφίας της ισραηλινής κοινωνίας, ο Άλον Πίνκας, πρώην ισραηλινός διπλωμάτης, λέει ότι υπάρχει ελάχιστη σκέψη για τους σχεδόν 42.000 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Γάζα τον τελευταίο χρόνο.

«Για τους πρώτους μήνες, λίγοι Ισραηλινοί γνώριζαν τι συνέβαινε στη Γάζα», δήλωσε στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι το εύρος του θανάτου και της καταστροφής που προκλήθηκε δεν απεικονιζόταν με ακρίβεια στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Στη συνέχεια ήρθε η νοοτροπία ‘δεν μας νοιάζει, κοιτάξτε τι μας έκαναν’. Κοιτάξτε, είναι πολύ ανθρώπινο, είναι πολύ φυσικό. Δεν είναι σωστό», εξήγησε ο Πίνκας. «Πρέπει να είστε ενήμεροι για το τι συμβαίνει, διότι αυτό θα υποδαύλιζε τον επόμενο γύρο εχθροπραξιών και βίας».

Καθώς με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονταν περισσότερες εικόνες από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα, «οι θέσεις των Ισραηλινών σκληραίνουν περισσότερο», είπε.

«Ο κόσμος τον αποκαλούσε πόλεμο εκδίκησης, και ναι, είναι πόλεμος εκδίκησης. Και ξέρετε κάτι, οποιαδήποτε άλλη χώρα θα έκανε το ίδιο πράγμα. Το γεγονός ότι ο υπόλοιπος κόσμος ήταν ενοχλημένος και απογοητευμένος [για τον πόλεμο] δεν φάνηκε να έχει σημασία για τους περισσότερους Ισραηλινούς».

10:42 Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας καταδικάζει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Ο Άντονι Αλμπάνες δηλώνει ότι η 7η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα που φέρει «τρομερό πόνο» και ότι η κυβέρνησή του καταδικάζει «απερίφραστα» την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πριν από ένα χρόνο.

Πρόσθεσε ότι μετά την επίθεση, οι Εβραίοι Αυστραλοί «αισθάνονται τις ψυχρές σκιές του αντισημιτισμού που φτάνουν μέχρι σήμερα» και ότι «δεν υπάρχει χώρος στην Αυστραλία για διακρίσεις εναντίον ανθρώπων οποιασδήποτε πίστης».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν αναφέρθηκε στον επακόλουθο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, είπε επίσης ότι «κάθε αθώα ζωή έχει σημασία» και ότι «ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους είναι μια καταστροφική τραγωδία».

10:30 Ένας χρόνος από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου – Πώς το Ισραήλ έβαλε στόχο να αλλάξει το status quo

Ένας χρόνος έχει πλέον συμπληρωθεί από την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Η κίνηση αυτή προκάλεσε, τόσο την αλλαγή της στρατηγικής του κράτους, όσο και την επανεκκίνηση των εχθροπραξιών μεταξύ των δυνάμεων της περιοχής. Όλα αυτά οδηγούν σε έναν ατελείωτο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του in

10:16 Νέες επιδρομές στον Λίβανο

Το κρατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, το οποίο δημοσιεύει τακτικά ειδήσεις στο Χ, αναφέρει ότι υπήρξε ισραηλινή επίθεση στα περίχωρα της Qsarnaba, στα ανατολικά της χώρας, και μια «επιδρομή» στην περιοχή Hamra μεταξύ των νότιων πόλεων Briqa και Zrarieh.

10:06 Ο Μακρόν για τα θύματα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου

Ο Γάλλος πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με ανάρτησή του στο Χ.

«Ο πόνος παραμένει, τόσο έντονος όσο και πριν από ένα χρόνο. Ο πόνος του ισραηλινού λαού. Ο δικός μας. Ο πόνος της πληγωμένης ανθρωπότητας», έγραψε. «Δεν ξεχνάμε τα θύματα, τους ομήρους ή τις οικογένειες με ραγισμένες καρδιές από την απουσία ή την αναμονή. Τους στέλνω τις αδελφικές μας σκέψεις».

 

Ο Μακρόν ζήτησε να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ για χρήση στη Γάζα το Σάββατο, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Καθώς το Ισραήλ πολεμά τις δυνάμεις της βαρβαρότητας με επικεφαλής το Ιράν, όλες οι πολιτισμένες χώρες θα πρέπει να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ», ανέφερε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του. «Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν και άλλοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Ντροπή τους».

Την Κυριακή, ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας την «ακλόνητη δέσμευση» της Γαλλίας στην ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ επέμεινε στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο.

09:59 Χαμενεΐ: Η 7η Οκτωβρίου γύρισε το Ισραήλ 70 χρόνια πίσω

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έγραψε στο Χ σήμερα, επέτειο της επίθεσης της Χαμάς, στα εβραϊκά:

«Η επιχείρηση Πλημμύρα της Αλ Άκσα οδήγησε τη σιωνιστική οντότητα 70 χρόνια πίσω».

Ο Χαμενεΐ στη δημόσια ομιλία του την Παρασκευή υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς αγωνίζεται ξανά για την επιβίωσή του.

09:56 Τελετές μνήμης σε όλο το Ισραήλ τη Δευτέρα

Τελετές μνήμης και διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλο το Ισραήλ τη Δευτέρα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την 7η Οκτωβρίου.

Μια τελετή μνήμης για τις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο HaYarkon στο Τελ Αβίβ στις 7:00 μ.μ. τη Δευτέρα.

Η τελετή αναμενόταν αρχικά να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες παρευρισκόμενους, αλλά λόγω των οδηγιών της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου των IDF, θα έχει πλέον περιορισμένη χωρητικότητα. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά, ενώ αναμένονται κοινοτικές προβολές σε διάφορα σημεία του Ισραήλ.

Στις 7:45 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί τελετή μνήμης στη νότια πόλη Οφακίμ, ενώ στις 8:00 μ.μ. θα ακολουθήσει τελετή στη Σντερότ. Η τελετή στο Σντερότ θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του πρώην αστυνομικού τμήματος, το οποίο καταστράφηκε κατά την επίθεση, και θα παραστεί ο επίτροπος της ισραηλινής αστυνομίας Ντάνι Λέβι.

Στις 9:00 μ.μ., θα προβληθεί μια προηχογραφημένη κυβερνητική τελετή μνήμης από το Οφακίμ. Η τελετή αυτή πραγματοποιείται παρά την άρνηση πολλών μελών των οικογενειών των ομήρων και των θυμάτων να συμμετάσχουν.

09:50 Οργάνωση ανακοινώνει τον θάνατο ομήρου της Χαμάς – Η σορός του είναι ακόμα στη Γάζα

Το Ισραηλινό Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών δηλώνει ότι ο Idan Shtivi, 28 ετών, ο οποίος είχε απαχθεί από το χώρο του μουσικού φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου, έχει σκοτωθεί και ότι «η σορός του εξακολουθεί να κρατείται από τη Χαμάς».

Η ομάδα δεν ανέφερε πώς επιβεβαίωσε τον θάνατο του Shtivi.

Είπε ότι ο Shtivi είχε μόλις φτάσει στον χώρο του φεστιβάλ όταν άρχισαν οι επιθέσεις της Χαμάς.

Η ομάδα πρόσθεσε ότι πήγε στο φεστιβάλ Nova για να καταγράψει τις μαρτυρίες των φίλων του, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να μπει μέσα. «Όταν άρχισε η επίθεση, ο Idan βοήθησε δύο αγνώστους που μόλις είχε γνωρίσει να διαφύγουν από τον χώρο. Αυτή η ανιδιοτελής επιλογή οδήγησε τελικά στην απαγωγή του», προστίθεται.

09:46 Ζημιές σε πόλη του βόρειου Ισραήλ από ρουκέτα

Το ραδιόφωνο αναφέρει ότι μια ρουκέτα που προφανώς εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπεσε στην πόλη Βραντίμ, προκαλώντας υλικές ζημιές σε ένα ακίνητο.

Δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

09:34 Η 91 Μεραρχία εντάχθηκε στη χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η 91η Μεραρχία εντάχθηκε στην χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυνάμεις της μεραρχίας μεταφέρθηκαν στο βορρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εκπαιδεύτηκαν και ξεκίνησαν μια «στοχευμένη και περιορισμένη» επιχείρηση στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, μαζί με στρατιώτες από την 3η Ταξιαρχία, την 8η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και τη Βόρεια Ταξιαρχία Nahal.

09:27 Ο πρόεδρος Χέρτζογκ λέει ότι ο κόσμος «πρέπει να στηρίξει το Ισραήλ» για να επέλθει ειρήνη

Ο Ισαάκ Χέρτζογκ προέβη στη δήλωση αυτή καθώς το Ισραήλ σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει και να κατανοήσει ότι για να έρθει ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή, πρέπει να στηρίξει το Ισραήλ στη μάχη του κατά των εχθρών του», δήλωσε.

09:18 Τέσσερις νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πόλη κοντά στην Τύρο

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν σπίτι στην πόλη Σρίφα, νότια της πόλης Τύρος στο νότιο Λίβανο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, μεταδίδουν το Lebanon 24 και το Quds News Network.

09:10 Η γυναίκα στην εικόνα σύμβολο του μακελειού στη Γάζα ένα χρόνο μετά

Η φωτογραφία με τη γυναίκα να αγκαλιάζει στη σορό ενός μικρού παιδιού είναι από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του πολέμου στη Γάζα.

Πρόκειται για την Ινάς Αμπού Μααμάρ, 36 ετών, που στην αγκαλιά της είχε την 5χρονη ανιψιά της Σάλι που σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις στις 17 Οκτωβρίου 2023.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει ξανά την Ινάς, αυτή τη φορά στο κατεστραμμένο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς νεκροταφείο στη Χαν Γιούνις που βρίσκεται θαμμένη η 5χρονη Σάλι.

Η δεύτερη φωτογραφία τραβήχτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2024.

Μοχάμεντ Σαλέμ, Reuters

09:06 Η Αυστρία ζητά εκεχειρία στη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναφέρει ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι απαραίτητη «για να φύγουν οι όμηροι και να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια» στον θύλακα.

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε εκείνες τις λογικές φωνές που εργάζονται για μια πολιτική λύση».

«Είναι ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουν οι μελλοντικές γενιές από το τραύμα και τον πόνο που βλέπουμε τώρα», προστίθεται στην ανάρτηση.

 

09:01 Παλαιστίνιος δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα

Ένας 19χρονος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, ο οποίος συνεργαζόταν με το Αλ Τζαζίρα, σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα, ανέφερε το δίκτυο.

Ο Χασάν Χαμάντ, ο οποίος ζούσε στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας, φέρεται να είχε δεχθεί απειλές από ισραηλινό αξιωματικό μέσω WhatsApp. Δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί ο ισχυρισμός, αλλά ο ισραηλινός στρατός έχει κατηγορηθεί για σκόπιμη στοχοποίηση δημοσιογράφων.

Ανάρτηση στον λογαριασμό του Χαμάντ την Κυριακή, που δημοσιεύθηκε από συνάδελφό του, ανέφερε:

«Ο Χασάν Χαμάντ, ο δημοσιογράφος που δεν έζησε πάνω από την ηλικία των 20 ετών, αντιστάθηκε για έναν ολόκληρο χρόνο με τον δικό του τρόπο. Αντιστάθηκε μένοντας μακριά από την οικογένειά του για να μην στοχοποιηθεί.

Αντιστάθηκε όταν πάλευε να βρει σήμα στο διαδίκτυο, καθισμένος για μία ή δύο ώρες στην ταράτσα μόνο και μόνο για να στείλει τα βίντεο που φτάνουν σε δευτερόλεπτα.

Χθες, από τις 10 μ.μ., μετακινήθηκε μεταξύ των βομβαρδισμένων περιοχών και στη συνέχεια επέστρεψε για να αναζητήσει σήμα διαδικτύου, μόνο και μόνο για να επιστρέψει και να καλύψει τις τις εικόνες της καταστροφής. Υπέμεινε τον πόνο ενός τραυματισμού στο πόδι του, ωστόσο συνέχισε να τραβάει.

Στις 6 π.μ. μου τηλεφώνησε για να μου στείλει το τελευταίο του βίντεο. Μετά από μια κλήση που δεν κράτησε περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, είπε: «Εκεί είναι, εκεί είναι, τελείωσε» και έκλεισε το τηλέφωνο. Είναι ένα συναίσθημα που κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει».

Το Al Jazeera δήλωσε ότι είχε υλικό από το πτώμα του Χαμάντ, το οποίο βρέθηκε σε κομμάτια και έπρεπε να τοποθετηθεί σε πλαστικές σακούλες και κουτιά παπουτσιών.

Οι συνάδελφοι του Χαμάντ στη Γάζα ανήρτησαν αφιερώματα σε αυτόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων αναφέρει ότι τουλάχιστον 128 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ στη Γάζα από την έναρξη της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου.

 

08:52 Ρεκόρ στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ το τελευταίο έτος

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στο Ισραήλ τουλάχιστον 17,9 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από την έναρξη του πολέμου του στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, σύμφωνα με έκθεση για το πρόγραμμα «Costs of War» του Πανεπιστημίου Brown.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε κατά την επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, αναφέρει ότι οι δαπάνες περιλαμβάνουν 4 δισ. δολάρια για την αναπλήρωση των συστημάτων πυραυλικής άμυνας Iron Dome και David’s Sling του Ισραήλ, καθώς και μετρητά για όπλα και καύσιμα αεροσκαφών.

Η έκθεση αναφέρει ότι επιπλέον 4,86 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση δόθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει το κόστος που σχετίζεται με την εκστρατεία του αμερικανικού στρατού για την καταστολή των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, την οποία η ομάδα με έδρα την Υεμένη λέει ότι πραγματοποιεί σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον λαό της Γάζας.

Οι υπολογισμοί έγιναν από την Linda J. Bilmes, καθηγήτρια στη Σχολή Κυβερνήσεων John F. Kennedy του Χάρβαρντ, η οποία εκτίμησε το κόστος των πολέμων των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μαζί με τους ερευνητές William D. Hartung και Stephen Semler.

Μέση Ανατολή

Πηγή: Al Jazeera

08:44 Δημοσκόπηση: Το 53% των Ισραηλινών θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο – Πώς ψήφισαν Εβραίοι και Άραβες

Ενα χρόνο μετά την 7η Οκτωβρίου, οι περισσότεροι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι έχει έρθει η ώρα να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ.

Το 53% των 1.000 ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εκτιμούν πως «ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί». Αλλά αυτό αναλύεται σε 45% των Εβραίων που συμμετείχαν στην έρευνα και 93% των Αράβων που απάντησαν.

Μεταξύ εκείνων που ταυτίζονται πολιτικά με την αριστερά, το 83% δήλωσε ότι πιστεύει πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Στο αυτοαποκαλούμενο πολιτικό κέντρο, το ποσοστό έπεσε στο 63% και μεταξύ των δεξιών Ισραηλινών, μόλις το 27% εκτιμά ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουν οι μάχες.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης χάσμα των δύο φύλων μεταξύ των Εβραίων Ισραηλινών: το 50% των Ισραηλινών Εβραίων γυναικών υποστηρίζει τον τερματισμό του πολέμου τώρα, σε σύγκριση με το 40% των ανδρών.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων μεταξύ των Εβραίων Ισραηλινών: το 50% των Ισραηλινών Εβραίων γυναικών υποστηρίζει τον τερματισμό του πολέμου τώρα, σε σύγκριση με το 40% των ανδρών.

Η πλειονότητα των Εβραίων (56%) και των Αράβων (45%) που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ο κύριος λόγος για τον τερματισμό του πολέμου είναι ο κίνδυνος που ενέχει για τους 101 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι.

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν επίσης ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα θα επιτρέψει στις IDF να εστιάσουν την προσοχή τους στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο – ο δεύτερος λόγος που δόθηκε μεταξύ των Εβραίων που συμμετείχαν στην έρευνα, με ποσοστό 20%.

08:36 Νέες επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Η ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου δήλωσε ότι εκτόξευσε μια ομοβροντία ρουκετών κατά της ισραηλινής πόλης Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ στις 6:55 π.μ. σήμερα το πρωί.

Η επίθεση ενεργοποίησε σειρήνες στο Καρμιέλ και σε άλλες κοινότητες στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

Οι τελευταίες εκτοξεύσεις ακολουθούν ένα μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ αργά το βράδυ της Κυριακής που τραυμάτισε τουλάχιστον 10 ανθρώπους στην πόλη-λιμάνι της Χάιφα και τραυμάτισε έναν ακόμη στη βόρεια πόλη της Τιβεριάς.

08:26 «Περίμενα ο γιος μου να έχει γυρίσει»

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον γιο της , Ματάν Ζανγκάουκερ, ο οποίος κρατείται αιχμάλωτος στη Γάζα, η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ έγραψε στο Facebook ότι τον περίμενε «να επιστρέψει στο σπίτι του πριν συμπληρώσουμε ένα χρόνο από την απαγωγή του».

«Περίμενα ότι η κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για την αποτυχία που [οδήγησε στην απαγωγή σου] θα είχε ενεργήσει εδώ και καιρό για να σε φέρει πίσω σε μένα», έγραψε.

«Η μαμά είναι εδώ, πάντα σε προσέχει, πάντα αγωνίζεται για σένα. Η μαμά είναι εδώ, Ματάν, από εκείνο το πρωί [της 7ης Οκτωβρίου] μέχρι την επιστροφή σου».

Μέση Ανατολή

Η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης νωρίτερα φέτος

08:13 Σύνοψη τελευταίων εξελίξεων

  • Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν για άλλη μια φορά τα νότια προάστια της Βηρυτού, προκαλώντας «τεράστιες εκρήξεις»
  • Το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, ως αποτέλεσμα δύο ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε πόλεις νότια της Βηρυτού.
  • Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε το Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά στο κέντρο της Γάζας, τραυματίζοντας τουλάχιστον 11 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που ζούσαν σε σκηνές μέσα στους χώρους της εγκατάστασης.
  • Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επιτίθεται σε «στόχους και εκτοξευτές» της Χαμάς σε όλη τη Γάζα, αφού αναχαίτισε τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον θύλακα.
  • Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ σηματοδότησε τη συμπλήρωση ενός έτους από τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ καλώντας τους ηγέτες του κόσμου να δώσουν τέλος στα «αφάνταστα δεινά» στη Μέση Ανατολή.
  • Ισραηλινοί στρατιώτες «επιτέθηκαν βίαια» σε έναν άνδρα κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι του στην κατεχόμενη πόλη Ντούρα της Δυτικής Όχθης, με τον 66χρονο να πεθαίνει από τα τραύματά του.

08:01 Συγκέντρωση έξω από το σπίτι του Νετανιάχου με αφορμή την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις 6:29 π.μ. έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην οδό Γάζας στην Ιερουσαλήμ με αφορμή την επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ζητώντας συμφωνία για ομηρία και κατάπαυση του πυρός. Η αστυνομία εμπόδισε το πλήθος να προχωρήσει κατά μήκος του δρόμου.

 

07:50 Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα – Οι IDF λένε ότι απέτρεψαν μπαράζ ρουκετών της Χαμάς

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν λίγο πριν τις 6:30 το πρωί περιοχές σε όλη τη Γάζα.

«Πλήξαμε αρκετούς εκτοξευτές ρουκετών και σήραγγες της Χαμάς» ισχυρίζονται οι IDF. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «η Χαμάς σχεδίαζε να εξαπολύσει μεγαλύτερο μπαράζ ρουκετών στο Ισραήλ σήμερα το πρωί και τα σχέδιά της ματαιώθηκαν».

Η Χαμάς πάντως κατάφερε να εκτοξεύσει τέσσερις ρουκέτες στην περιοχή Σούφα στις 6:30, τρεις από τις οποίες αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τον στρατό και η τέταρτη προσγειώθηκε σε ανοιχτή περιοχή.

Ξεχωριστά, οι IDF έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας «τοποθεσίες της Χαμάς» στο κέντρο της Γάζας, οι οποίες, όπως λένε, αποτελούσαν απειλή για τις ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή του διαδρόμου Netzarim.

07:43 Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί συλλήψεις σε όλη τη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε διάφορες τοποθεσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και πραγματοποίησε συλλήψεις, μεταδίδει το Al Jazeera.

Συγκεκριμένα:

  • Τρία άτομα έχουν συλληφθεί στην πόλη Ταλ στη Ναμπλούς.
  • Δύο άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Beita στη Ναμπλούς.
  • Τρία άτομα συνελήφθησαν στον καταυλισμό Aqabat Jaber, νότια της Ιεριχώ
  • Ένα άτομο συνελήφθη στον προσφυγικό καταυλισμό Deheishe, νότια της Βηθλεέμ.
  • Ένα άτομο συνελήφθη στην πόλη της Βηθλεέμ.

07:37 Ο 66χρονος που σκότωσαν στο ξύλο ισραηλινοί στρατιώτες φαίνεται σε βίντεο να προσπαθεί να τους εμποδίσει να σκοτώσουν έναν νέο

Νεότερα στοιχεία έρχονται στο φως για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου, (δείτε στο προηγούμενο liveblog του in) του 66χρονου Ζιάντ Αμπού Χαλίλ, από ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι του στην πόλη Ντούρα, νότια της Χεβρώνας.

Ο 66χρονος φαίνεται σε βίντεο να προσπαθεί να εμποδίσει τους ισραηλινούς στρατιώτες από το να πυροβολήσουν έναν νεαρό.

 

07:28 Όστιν: Οι ΗΠΑ μπορούν να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στην αυτοάμυνα του Ισραήλ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ την Κυριακή για να συζητήσουν «τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στη Μέση Ανατολή και την τρέχουσα κατάσταση στο Λίβανο και τη Γάζα», αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Πενταγώνου υποστράτηγου Πατ Ράιντερ.

Ο Οστιν επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να «αποτρέψει» το Ιράν και τους συμμάχους του, «από το να εκμεταλλευτούν την κατάσταση ή να επεκτείνουν τη σύγκρουση».

Δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ διατηρούν σημαντικές δυνατότητες στην περιοχή για να υπερασπιστούν το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στην αυτοάμυνα του Ισραήλ και να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση».

Αναφέρθηκε επίσης στην επέτειο ενός έτους από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας την «ακλόνητη» δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ, την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και μια «διπλωματική λύση που επιτρέπει στους πολίτες να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου».

07:19 Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ πριν από λίγο (δείτε στις 6:59 στο liveblog του in)

Η οργάνωση είπε ότι στόχευσε τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Χολίτ και το Κερέμ Σαλόμ.

Οι IDF δήλωσαν ότι στην επίθεση εκτοξεύθηκαν τέσσερις ρουκέτες, τρεις από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα ενώ η τέταρτη έπληξε ανοιχτή περιοχή.

Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.

07:14 Σειρήνες ηχούν στο Carmiel, στις βόρειες κοινότητες του Ισραήλ

Οι σειρήνες για ρουκέτες ηχούν στη βόρεια πόλη Carmiel και σε αρκετές κοινότητες στην Άνω Γαλιλαία.

 

07:05 IDF: Αναχαιτίστηκαν δύο εναέριοι στόχοι

Οι IDF, ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν τα ξημερώματα δύο εναέριους στόχους που είχαν εξαπολυθεί από τα ανατολικά, αφού είχαν ηχήσει οι σειρήνες στις περιοχές Ρισόν Λε Ζιόν και Παλμαχίμ στο κεντρικό Ισραήλ.

Ωστόσο, δεν δημοσιοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την περιοχή εκτόξευσης των drones.

06:59 Τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ

Τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ πριν από λίγο, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Οι IDF λένε ότι τρεις από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα, ενώ η τέταρτη έπληξε ανοιχτή περιοχή.

06:50 Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχη στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας 25χρονος έφεδρος στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά στην ίδια μάχη.

Σύμφωνα με τις IDF σκοτώθηκε ο αρχιλοχίας Etay Azulay, 25 ετών από το Oranit.

Εικόνα από Haaretz

06:40 Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ, ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό, καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στα εδάφη του. Τελετές μνήμης και διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Ιερουσαλήμ και στο νότο του Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει το σφυροκόπημα σε Λίβανο και Γάζα, ενώ θέμα χρόνου θεωρείται η επίθεσή του στο Ιράν.  Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Xanthi Times

Ηλεκτρονική εφημερίδα Xanthitimes.gr ειδήσεις από την Ξάνθη, Α.Μ.Θ, την Ελλάδα και τον κόσμο. Έγκαιρη και έγκυρη Ενημέρωση - www.xanthitimes.gr.