Πρόγραμμα ΙΘΤΠ Β’ Εξαμήνου 202

Μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών αναβάθμισης της πυρασφαλείας του ανακαινισμένου τμήματος της διατηρητέας Καπναποθήκης «Π», το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ) έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή ποικίλων εκδηλώσεων και δράσεων για το Β’ εξάμηνο του 2024.

 

Ο κύριος άξονας των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: εκδήλωση τιμής για τα 25 χρόνια ζωής του Ιδρύματος και Επιστημονικό Σεμινάριο διαρκείας δύο ημερών, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικής Αγωγής και Άθλησης του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).

 

Εορτάζοντας τα 25 χρόνια πολιτιστικής ζωής του ΙΘΤΠ στην Ξάνθη, διοργανώνεται επετειακό αφιέρωμα, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής όσων συνέβαλαν στην επιτυχή λειτουργία του. Θα τιμηθεί, επίσης, η μνήμη της αείμνηστης ιδρύτριας του Ιδρύματος, Βιργινίας Τσουδερού, όπως και άλλων προσωπικοτήτων οι οποίες συμμετείχαν στην ανάπτυξή του. Τέλος, προγραμματίζονται και δράσεις οι οποίες θα γνωρίσουν στη νεότερη γενιά των Ξανθιωτών και Ξανθιωτισσών την ιστορία του, καθώς και την πολυσήμαντη σημασία της περιοχής των Καπναποθηκών.

 

Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων και οι λεπτομέρειες συμμετοχής του κοινού θα περιγράφονται αναλυτικότερα στα σχετικά δελτία τύπου τα οποία θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης του Ιδρύματος. Η είσοδος στις εκδηλώσεις του προγράμματος είναι ελεύθερη για το κοινό, πλην αυτής της 30ης Νοεμβρίου.

 

Καλλιτεχνικός Μαθητικός Διαγωνισμός: «Το ΙΘΤΠ στη γειτονιά των Καπναποθηκών»

 

Στο πλαίσιο του επετειακού αφιερώματος, το ΙΘΤΠ διοργανώνει καλλιτεχνικό διαγωνισμό για μαθητές και μαθήτριες από 6 έως 18 ετών, με θέμα τις Καπναποθήκες της Ξάνθης.

 

Οι μαθητές προσκαλούνται να δημιουργήσουν έργα εμπνευσμένα από τα αρχιτεκτονικά και ιστορικά στοιχεία των Καπναποθηκών. Οι τέχνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι το εικονογράφημα (κόμικ), η ζωγραφική, το κολάζ, η πηλοπλαστική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η χαρακτική και η ψηφιακή σύνθεση εικόνων, χωρίς περιορισμό στο μέγεθος του έργου.

 

Τα δύο πρώτα έργα θα βραβευθούν με τη χορήγηση πλήρους υποτροφίας για το σχολικό έτος 2024-2025, για οποιοδήποτε από τα εργαστήρια του Ιδρύματος. Όλα τα έργα θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση, στο Ίδρυμα, στις 30 Νοεμβρίου.

 

Περίοδος υποβολής των έργων: 15/09 έως 20/11/2024.

 

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

 

16/10/2024, 19:00

Εγκαίνια έκθεσης Ζωγραφικής: «Έργα Γυναικών της Ξάνθης πάνω σε Καμβά»

 

Το ΙΘΤΠ διοργανώνει έκθεση για την παρουσίαση έργων γυναικών/δημιουργών της Ξάνθης. Στην εκδήλωση αυτή δίνεται βήμα σε τοπικούς δημιουργούς ώστε να παρουσιάσουν τα έργα τους στο κοινό της Ξάνθης και όχι μόνο.

 

Συντονισμός καλλιτεχνών: Όλγα Χαιροπούλου

Διάρκεια Εκθέσεως : 16/10 έως 0 4/11/2024.

Χώρος: Καπναποθήκη «Π» , αίθουσα ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ

 

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

 

06/11/2024, 17:30 και 08/11/2024, 17:30

Σεμινάριο: « Ασκείσαι; Ασκήσου σωστά με το ΤΕΦΑΑ»

 

Το επιστημονικό σεμινάριο διοργανώνεται με την επιμέλεια του Εργαστηρίου Φυσικής Αγωγής και Άθλησης του ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ. Απευθύνεται σε ελεύθερα ασκούμενους οι οποίοι ενδιαφέρονται για ασφαλή και αποτελεσματική σωματική άσκηση.

 

Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, ελεύθερα αθλούμενοι, καθώς και ασκούμενοι με προ-βλήματα υγείας. Θα δοθούν πρακτικές συμβουλές για άσκηση στη φύση, για καρδιο-μεταβολικούς ασθενείς, για άτομα με νευρολογικές παθήσεις, για την πρόληψη και αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων, όπως επίσης και για εναλλακτικές μορφές άσκησης για τη βελτίωση της υγείας και ευρωστίας των πολιτών κάθε ηλικίας.

 

Υπεύθυνος: Καθηγητής κ. Νικόλαος Αγγελούσης, Διευθυντής Εργαστηρίου Φυσικής Αγωγής και Άθλησης (ΤΕΦΑΑ).

Χώρος: Καπναποθήκη «Π», αίθουσα ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ

 

 

11/11/2024, 18:30

Εσπερίδα: «Πόλεμος, Πολιτική και Θρησκεία» / Εκδήλωση και Παρουσίαση Βιβλίου

 

Το ΙΘΤΠ, το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και ο Σύλλογος Φίλων του ΙΘΤΠ, διοργανώνουν εκδήλωση προβληματισμού για το θέμα.

O Μεγάλος Πόλεμος (Α’ ΠΠ) έληξε την 11 Νοεμβρίου 1918, με την υπογραφή της ανακωχής σ’ ένα σιδηροδρομικό βαγόνι στο δάσος της Κομπιένης, στη Γαλλία. Ο πόλεμος που έκλεισε τον μακρύ 19ο αιώνα, δεν άφησε ανεκμετάλλευτη τη θρησκευτική ταυτότητα των εμπολέμων κρατών και εθνών. 110 χρόνια μετά την έναρξή του (1914-2024) και παρά τις διαχρονικές δεσμεύσεις πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, η εργαλειοποίηση του θρησκευτικού φαινομένου σε καιρούς πολέμου, παραμένει διαρκές ζήτημα.

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες, Μαρτύριο και Προφητική Μαρτυρία κατά τους Δύο Παγκόσμιους Πολέμους», του Νίκου Κοσμίδη, διοργανώνεται η εσπερίδα, για αναφορά στο φαινόμενο του πολέμου και ανοιχτή συζήτηση.

 

Συμμετέχουν:

 

  • Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος
  • Γιάννης Κολοκοτρώνης, Ιστορικός Τέχνης, Καθηγητής ΔΠΘ
  • Δρ. Θεόδωρος Σαραφίδης, Κοινωνιολόγος – εκπαιδευτικός
  • Όλγα Γκούμα, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Θεολόγων ΑΜΘ
  • Ανδρέας Ματζάκος, Διευθυντής ΙΘΤΠ, Υπ. Διδ. Ιστορίας
  • Νίκος Κοσμίδης, Υπ. Διδ. Αρχιτεκτονικής, ΜΑ Θεολογίας

 

Συντονισμός: Μαρία Πετρά, Βιομηχανική Αρχαιολόγος, υπεύθυνη της ΠΑΣΤΑΛΙ ΑΜΚΕ

 

Χώρος: Καπναποθήκη «Π», αίθουσα ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ

 

 

15/11/2024, 19:00

Εγκαίνια έκθεσης: «Via Egnatia: Ταξιδιωτικές Μνήμες από τον Στρυμόνα στον Έβρο»

Διοργάνωση: Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και ΙΘΤΠ

 

Στην έκθεση αποτυπώνονται μαρτυρίες ταξιδιωτών και περιηγητών για την Εγνατία Οδό και για τις περιοχές που επισκέφθηκαν διατρέχοντάς την, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Τα πρόσωπα που παρουσιάζονται αποτελούν ένα μέρος των πολυάριθμων ανώνυμων και επώνυμων ταξιδευτών οι οποίοι περιδιάβαιναν, μέσω της Εγνατίας αλλά και των παράπλευρων δρόμων της, τις μικρές και μεγάλες πόλεις, το πλούσιο φυσικό τοπίο, τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τους ιστορικούς τόπους που βρίσκονταν κατά μήκος του άξονά της ή σε μικρή απόσταση από αυτόν, στα όρια της σημερινής διοικητικής περιφέρειας της ΑΜΘ.

Για την έκθεση θα μιλήσει ο πρόεδρος του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης κ. Νικόλαος Πινάτζης.

 

Διάρκεια Εκθέσεως: 15- 29/11/ 2024

Χώρος: Καπναποθήκη «Π», αίθουσα ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ

 

 

20/11/2024, 19:00

Λογοτεχνική Εσπερίδα – Αφιέρωμα: «Η Θράκη τιμά τον Κώστα Βάρναλη – Πενήντα χρόνια από τον θάνατό του»

 

Ο Σύλλογος Φίλων του ΙΘΤΠ διοργανώνει εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Βορειοθρακιώτη λογοτέχνη Κώστα Βάρναλη, προβάλλοντας ποίηση, πεζογραφία, αισθητική και θέατρο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα εκτεθεί σχετικό υλικό (βιβλία, φωτογραφίες, έντυπα) από το προσωπικό αρχείο του Θανάση Μουσόπουλου.

 

Εισηγητές:

  • Νίκος Σεργκενλίδης, δικηγόρος
  • Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος, ποιητής, συγγραφέας
  • Ελένη Δημητριάδου Εφραιμίδου, ποιήτρια

 

Συμμετέχουν:

  • Θεατρικό αναλόγιο – Αναγνώσεις: Ανατολικά του Νέστου
  • Μουσική Επιμέλεια: Φώτης Κοντός

 

Οργάνωση-Επιμέλεια: Θανάσης Μουσόπουλος

 

 

29/11/2024, 19:00

Εσπερίδα: 50 Χρόνια Μεταπολίτευση / Εκδήλωση Μνήμης – Παρουσίαση Βιβλίου

 

Ο Σύλλογος Φίλων Κωνσταντίνου Καραμανλή και το ΙΘΤΠ, διοργανώνουν την Εσπερίδα, η οποία θα διεξαχθεί ως εξής:

 

α. Εκδήλωση Μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, πρώτο πρωθυπουργό της Ελλάδας στην Μεταπολίτευση.

β. Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Μεταπολίτευση, 1974-1975: 50 ερωτήματα και απαντήσεις».

Συγγραφείς: Άγγελος Συρίγος, Βουλευτής ΝΔ, Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, και Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος.

 

 

30/11/2024, 19:00

Επετειακή Εσπερίδα: «25 Χρόνια ζωής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης»

 

Το ΙΘΤΠ, με την παρουσία των μελών του ΔΣ, διοργανώνει επετειακή εσπερίδα προκειμένου να παρουσιαστεί μια ιστορική αναδρομή από την ίδρυσή του μέχρι τις σημερινές ημέρες, καθώς επίσης και για να τιμηθούν πρόσωπα τα οποία συνέβαλαν με διαφόρους τρόπους και από διάφορες θέσεις, στην διαμόρφωση της ταυτότητας του. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

 

Χώρος: Καπναποθήκη «Π», αίθουσα ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ

 

Είσοδος κατόπιν κρατήσεως θέσεως, μέσω της Γραμματείας του Ιδρύματος.

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

 

01/12/2024, 10:00

Μνημόσυνο ιδρυτών και ευεργετών

 

Τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των εκλιπόντων ιδρυτών, ευεργετών και συνεργατών του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, επ’ ευκαιρίας των επετειακών εορτασμών για τα 25 χρόνια ζωής του Ιδρύματος. Το μνημόσυνο θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας Ξάνθης.

 

 

2ος Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός Κάρτας για παιδιά

 

Ο Σύλλογος Φίλων του ΙΘΤΠ, διοργανώνει τον 2ο καλλιτεχνικό διαγωνισμό για τα παιδιά της Θράκης από 4 έως 12 ετών. Τα παιδιά προσκαλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους χριστουγεννιάτικη κάρτα. Όλες οι δημιουργίες θα εκτεθούν τον Δεκέμβριο σε έκθεση στην Καπναποθήκη «Π», ενώ επιλεγμένα έργα θα κοσμήσουν τις φετινές ψηφιακές ευχετήριες κάρτες του Συλλόγου Φίλων και του ΙΘΤΠ.

 

Υπεύθυνος: Γεώργιος Ξανθόπουλος, εκπαιδευτικός

 

Λήξη περιόδου υποβολής των έργων: 01/11/2024