Η επόμενη μέρα από το χτύπημα με drone της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση κοντά στην Μπινιαμίνα το βράδυ της Κυριακής (13/10) βρήκε το Ισραήλ σε κατάσταση σοκ.
Το πλήγμα εκτός από μοιραίο καθώς έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες και τουλάχιστον 51 τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι επτά σοβαρά είναι και ένα μήνυμα προς το Τελ Αβίβ ότι η Χεζμπολάχ αν και «ακέφαλη» μετά τη δολοφονία ηγετικών στελεχών της, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα μπορεί ακόμη να επιφέρει ισχυρό πλήγμα.
Και όχι μόνο καθώς στόχος ήταν εκπαιδευτική βάση που ανήκε στηνΤαξιαρχία Γκολάνι του ισραηλινού στρατού – η οποία είναι στην πρώτη γραμμή των μαχών – και συγκεκριμένα την τραπεζαρία της βάσης όπως ανέφεραν οι Times of Israel την ώρα του φαγητού.
Σε κάθε περίπτωση το πλήγμα είτε επρόκειτο για τυχαίο γεγονός είτε μια καλά συντονισμένη επίθεση, που δείχνει γνώση από την πλευρά της σιιτικής οργάνωσης, πρόκειται για μια σημαντική αποτυχία ασφαλείας για τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά για τον ίδιο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μετά από ένα δεκαπενθήμερο στο μέτωπο του Λιβάνου με σημαντικές επιτυχίες, το Ισραήλ δέχθηκε μια αιφνιδιαστική αντεπίθεση που χτύπησε την καρδιά του στρατού του.
Επίσης ο ισραηλινός στρατός που ξεκίνησε την εισβολή του στο Λίβανο σε μια προσπάθεια να καταστήσει το βόρειο τμήμα του Ισραήλ ασφαλέστερο. είδε ότι ο εχθρός τους βρήκε έναν τρόπο να τους απειλεί και να τους σκοτώνει ακόμα πιο βαθιά στο έδαφός του.
Έρευνα για το περιστατικό
Σε δήλωσή του λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο εκπρόσωπος του στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι οι συνθήκες γύρω από το περιστατικό εξετάζονται, καθώς το drone δεν είχε ενεργοποιήσει καμία προειδοποιητική σειρήνα στο Ισραήλ.
Στο σημείο το πρωί της Δευτέρας (14/10) βρέθηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ ο Χέρζι Χαλεβί, αλλά και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.
Σε δηλώσεις του είπε ότι το Ισραήλ θα πάρει το μάθημά του από την επίθεση της Χεζμπολάχ μετά από την έρευνα που θα γίνει.
«Η προστασία απέναντι στα drone είναι εθνική προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μια αρχική έρευνα για την επίθεση έδειξε ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ εισήλθαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο από τη θάλασσα, σύμφωμα με τους Times of Israel. Και τα δύο ήταν drones «Mirsad», γνωστά στο Ιράν ως Ababil-T.
Πρόκεται για ένα drone που αναπτύσσει η Χεζμπολάχ για πάνω από δύο δεκαετίες, και βασίζεται σε ιρανικά σχέδια.
Το drone μπορεί να μεταφέρει έως και 40 κιλά εκρηκτικών, έχει τελική ταχύτητα 370 χιλιόμετρα την ώρα, και διαθέτει επιχειρησιακή εμβέλεια 120 χιλιομέτρων. Η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει το Mirsad-1 για αναγνωριστικά και επιθετικά χτυπήματα από το 2002, χρησιμοποιώντας το συχνά για να διεισδύσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.
Μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος το βράδυ της Κυριακής, η Χεζμπολάχ απείλησε το Ισραήλ με περισσότερες επιθέσεις εάν συνεχιστεί η επίθεσή του στον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ «υπόσχεται στον εχθρό ότι αυτό που είδε σήμερα στη νότια Χάιφα δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που την περιμένει εάν αποφασίσει να συνεχίσει την επιθετικότητά της εναντίον του… λαού μας», ανέφερε.
Οι Αμερικανοί στέλνουν προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα στο Ισραήλ
Η επίθεση στη βάση έγινε ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν ένα προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα – και αμερικανικά στρατεύματα για να το χειριστούν – στο Ισραήλ «για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της αεράμυνας του Ισραήλ μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου και ξανά την 1η Οκτωβρίου».
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ενίσχυση της εμπλοκής των ΗΠΑ στην περιοχή.
Πρόκειται για το Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD) το οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν το σύστημαστη Μέση Ανατολή, ενώ το 2019 δοκιμάστηκε στο Ισραήλ σε μια άσκηση.
Περίπου 100 Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύσσονται στο Ισραήλ για να λειτουργήσουν την μπαταρία THAAD, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής άμυνας. Είναι σπάνιο να αναπτύσσονται αμερικανικά στρατεύματα σε ισραηλινό έδαφος, αλλά αυτός είναι ένας τυπικός αριθμός στρατευμάτων για τη λειτουργία του αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος.
Το σύστημα THAAD προορίζεται ειδικά για την αντιβαλλιστική πυραυλική άμυνα και θα μπορούσε να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί καλύτερα απέναντι σε μια μελλοντική ιρανική επίθεση, εάν το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει σε οποιοδήποτε ισραηλινό πλήγμα.
Ο στρατός των ΗΠΑ έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία του στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την αεράμυνά τους σε όλη την περιοχή, έχουν αναπτύξει πρόσθετα πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα και πρόσφατα έστειλαν πρόσθετα στρατεύματα στην Κύπρο για να βοηθήσουν στον ενδεχόμενο σχεδιασμό εκκένωσης, όπως αναφέρει το CNNi.