Προσκυνηματικό Ταξίδι του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης στη Β. Ήπειρο

10-14 Οκτ.2024


 1η ημέρα/10 Οκτωβρίου.

 

Συμμετέχοντας και φέτος (για 11η φορά από το 2015) στο Ταξίδι του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη πρωινή αναχώρηση 2 λεωφορείων (1 από Αθήνα   και 1 από την Ξάνθη), με  συνολικά 75 άτομα  και πολλά δώρα που ήταν προσφορές Μελών του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης, όπως και ανά την Ελλάδα Συναδέλφων, Φίλων μας (μέχρι και από το Τορόντο του Καναδά), αρκετών αναδόχων και Φορέων, από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθωρίου, το ΔΣ/ ΕΑΑΣ, των Παραρτημάτων ΕΑΑΣ Αλεξανδρούπολης, Αχαΐας, Αρκαδίας και Καβάλας, του Δήμου Ευρώτα,  του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου  Βραχατίου Κορινθίας «Η Αναγέννηση», που περιλάμβανε γραφική ύλη, αθλητικά είδη και άλλα εποπτικά εκπαιδευτικά μέσα), του IHA ( International Hellenic Association), του Συλλόγου Καθηγητών ΔΕ Ξάνθης, του Συλλόγου Τριτέκνων Ξάνθης, του βιβλιοπωλείου ΜΑΚΡΗΣ,  της Εταιρείας ΔΟΥΚΑΣ ΑΕ, της Εταιρείας ΓΟΥΤΟΣ ΑΕ.

Τα 2 λεωφορεία συναντήθηκαν στα Γιάννενα και στη συνέχεια ακολούθησαν ενιαίο πρόγραμμα, που περιλάμβανε :

*Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου όπου μας καλωσόρισε ο Υπεύθυνος Διοικητής και είδαμε τα  μοναδικά εκθέματα και άλλα ιστορικά  κειμήλια , ενώ μας  έγινε ενημέρωση και παρακολούθηση σχετικού video. Αναχωρήσαμε και μετά τις διατυπώσεις στον μεθοριακό Σταθμό στην ΚΑΚΚΑΒΙΑ, μπήκαμε στην Αλβανία και συνεχίσαμε μέχρι τον επόμενο προορισμό μας στους Βουλιαράτες.

*Επίσκεψη στο Στρ. Νεκροταφείο στους ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ στον Ι.Ν. Αγίας Σκέπης όπου τελέστηκε Μνημόσυνο από τον Πατέρα Ιωάννη για τους 59 Πεσόντες (σημείωση είναι οι μοναδικοί που είναι σε ατομικούς τάφους με το επώνυμο τους) που αναπαύονται από το 1940/41  στο νεκροταφείο του χωριού Βουλιαράτες).   Έγινε συνοπτική περιγραφή του ιστορικού από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος,  επακολούθησε η  τελετή, σύμφωνα με τα καθιερωμένα, με  Κατάθεση Στεφάνου από  Αντγο ε.α Μαντζιάρη Παναγιώτη και έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο τον οποίο ψάλλαμε όλοι μαζί,  με συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια, αφού ήταν μεγάλη  η συγκινησιακή φόρτιση μας. Αναχωρήσαμε μέχρι τον τελικό μας προορισμό  το Αργυρόκαστρο.

*Παρακολούθηση Εσπερινού στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως Αργυροκάστρου, τον οποίο τέλεσε ο Πατέρας Βίκτωρας, μας καλωσόρισε και ταυτόχρονα μας ευχαρίστησε για την αδιάλειπτη παρουσία μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κκ Δημήτριος.  Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ . Σωκράτης Σουρβίνος και στη συνέχεια  επακολούθησε επίσκεψη & προσφορά δώρων στο παρακείμενο 9χρονο Σχολείο ” ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ”,  όπου  μας ενημέρωσε ο  Διευθυντής των Σχολείων «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ » Αργυροκάστρου, κ. Θεόδωρος Κέσκος και στο τέλος ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης , μας ενημέρωσε και πρόβαλλε σχετικά video από τον τιτάνιο αγώνα των Ελλήνων Στρατιωτών στο ηρωικό ύψωμα 731, όπως και  για  τις νικηφόρες επιχειρήσεις  και τις μέρες δόξας του Ελληνικού Στρατού το 1940/41 , που απελευθέρωσε  για 3η φορά τη Βόρειο Ήπειρο (οι άλλες δύο ήταν στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο το 1912, καθώς και το 1914), που δυστυχώς και τότε  δεν ενσωματώθηκε στον Εθνικό Κορμό, αφού τα συμφέροντα των τότε Ισχυρών

την ενέταξαν και πάλι στην Αλβανία. Αργότερα περιηγηθήκαμε στο πανέμορφο Αργυρόκαστρο.

 

2η Ημέρα 11 /Οκτωβρίου2024

 

Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

*Επίσκεψη στο Στρ. Νεκροταφείο Αγ. Νικολάου Κλεισούρας (που κατασκευάστηκε για το σκοπό αυτό από το 2004 !!!) όπου τελέστηκε από τον Πατέρα Αιμιλιανό τρισάγιο, για τους πεσόντες ήρωες της Πατρίδος που αναπαύονται  στα Άγια Χώματα της Βορείου Ηπείρου και στη συνέχεια έγινε η τελετή με Κατάθεση Στεφάνου από τον Υπτγο ε.α. Χρήστο Κλουκίνα και επακολούθησε ο  Εθνικός Ύμνος ο  οποίος αντήχησε στα  βουνά της στενωπού της Κλεισούρας (δίπλα στο ΝΤΡΑΓΚΟΤΙ και  στις νότιες καταπτώσεις του υψ. Σεντέλι, κ.α  Η συγκίνηση όλων ήταν πολύ μεγάλη !!!

*Ακολούθησε η επίσκεψη μας  στο θρυλικό  Ύψωμα 731, στο οποίο η προσέγγιση γίνεται μόνο με ειδικά mini buses,που μας ανέβασαν ανά 8-10 άτομα σε χωματόδρομο 14 χλμ . Εκεί οι Ηρωικοί προγονοί μας απέκρουσαν με σθένος την εαρινή  επίθεση του Μουσολίνι, με περισσότερες από 20 Επιθέσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης με την ονομασία “PRIMAVERA” από 9- 24 Μαρτίου 1941 . (Το ύψωμα κατείχετο μέχρι 14 Απριλίου 1941, όταν συμπτύχτηκε η δύναμή του υπό τον Ταγματάρχη Ελευθεράκη, λόγω της δυσμενούς εξέλιξης από τη διάσπαση του μετώπου από την Γερμανική Επίθεση από 6-10 Απριλίου 1941). Τελέστηκε Τρισάγιο από τον Πατέρα Αιμιλιανό και Κατάθεση Τιμητικού Στεφάνου από τον  Υποστράτηγο ε.α. Άγγελο Μουτσάκη και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου ΣΣΕ 1976 , Υπτγο ε.α Δημήτριο Κάτσενο στο λιτό εικονοστάσι και η σεμνή τελετή περατώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο που ψάλλαμε όλοι με συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια και ταυτόχρονα με την ικανοποίηση ότι κάναμε το ΧΡΈΟΣ μας.!! ΑΘΆΝΑΤΟΙ!!

* Επακολούθησε τοπογραφική ενημέρωση και συνοπτική περιγραφή του τιτάνιου  αγώνα από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης, Υπτγο ε.α Ιωάννη Κουτσαϊμάνη. Νοερά προσευχήθηκα και εγώ  για τον ήρωα της ιδιαίτερης Πατρίδας μου της Αρχαίας Ολυμπίας, Λοχαγό ΠΖ Πραξιτέλη Κονδύλη που έπεσε στη γειτονική ΤΡΕΜΠΕΣΊΝΑ.(Υψ.1308) και έκτοτε το όνομα του έχει δοθεί στον Κεντρικό δρόμο!! Αθάνατος!!
Σημείωση: Το  λιτό εικονοστάσι δυστυχώς ,άφρονες φανατικοί, το βανδάλισαν άσχημα για πολλοστή φορά από το  2004 που κατασκευάστηκε το πρώτο, όπως και τα επόμενα δύο που κατασκευάστηκαν το 2012 και 2022, όπως και για δεύτερη φορά τη  μικρή μαρμάρινη αναθηματική πλάκα του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης που τοποθετήσαμε στην πρώτη μας επίσκεψη στις 27 Ιουνίου 2015.

 

* Το απόγευμα  επισκεφθήκαμε  για προσφορά δώρων στο Σχολείο της γειτονικής πανέμορφης Δερβιτσάνης. Εκεί συναντήσαμε και μιλήσαμε με  πολλούς γηγενείς οι οποίοι χάρηκαν που μας είδαν.

 

 

 

 

3η Ημέρα/ 12 Οκτωβρίου 2024

Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας περιλάμβανε:
* Επίσκεψη στο  Σχολείο “Παντελή Σωτήρη ” στο Αργυρόκαστρο, όπου η Διευθύντρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου,  μας επεφύλαξαν θερμή υποδοχή. Τους προσφέραμε εκπαιδευτικό και αθλητικό υλικό. Περιηγηθήκαμε  στους χώρους και τις αίθουσες διδασκαλίας . Η Διευθύντρια και οι δάσκαλοι και καθηγητές μας ευχαρίστησαν για την επίσκεψη μας , όπως και  τη βοήθεια για τις ανάγκες του Σχολείου. Ο Πρόεδρος  του Παραρτήματος Υποστράτηγος ε.α Ιωάννης Κουτσαϊμάνης ανταπέδωσε τα ευχαριστήρια και διαβεβαίωσε ότι το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης θα συνεχίσει τα ετήσια ταξίδια του και τη βοήθεια στο Σχολείο.

 

*Επίσκεψη στη Μονή όπου βρίσκεται ο Τάφος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Κολικόντασι της Επαρχίας Φιέρι, όπου μας υποδέχθηκε και ενημέρωσε ο Μοναχός Ανδρέας και στη συνέχεια ψάλαμε το Τροπάριο του Αγίου και προσκυνήσαμε στον Τάφο του. Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για Άγιους Σαράντα, όπου και διανυκτερεύσαμε.

4η Ημέρα / 13 Οκτωβρίου 2024

Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

* Επίσκεψη στο ΔΕΛΒΙΝΟ, στον Ιερό Ναό  Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στον οποίο τελέστηκε Μνημόσυνο και Τρισάγιο από τον Πατέρα Γεώργιο, για τους 19 Έλληνες Στρατιώτες που έπεσαν ηρωικά το 1940 και οι λάρνακες με τα οστά τους,  φυλάσσονται στο υπόγειο του  καμπαναριού της Εκκλησίας . Στη συνέχεια κατατέθηκε τιμητικό Στεφάνι από τον Υπτγο  ε.α Νικόλαο Συλλιγαρδάκη και ψάλαμε με συγκίνηση τον Εθνικό Ύμνο και  αναχωρήσαμε για τη  Χειμάρρα.

*Επίσκεψη στην Χειμάρρα, που ήταν ημέρα ιδιαίτερης συναισθηματικής και συγκινησιακής φόρτισης όλων μας, και  έγιναν τα ακόλουθα:
Α. Επίσκεψη και παράδοση εκπαιδευτικού & αθλητικού υλικού (δωρεά  μελών και φίλων του Παραρτήματος) στο 9χρονο Ελληνικό Σχολείο ΟΜΗΡΟΣ, όπου τύχαμε θερμής υποδοχής, όσο και θερμών ευχαριστιών για τη γενναιοδωρία στην προσφορά μας στο Σχολείο, από τον Διευθυντή κ. Φωτόπουλο, την Υποδιευθύντρια κ. Παναγιώτα Νεράντζη όπως και τους Δασκάλους & Καθηγητές του σχολείου και τους μαθητές, αν και ήταν ημέρα Κυριακή, επακολούθησε επίσκεψη στον παρακείμενο   Ιερό Ναού  των Αγίων Πάντων που ίδρυσε ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός. Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος τους ευχαρίστησε για την υποδοχή και αναχωρήσαμε ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι  από το έργο που τελούν και κρατούν ζωντανό τον Ελληνισμό σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή τους.

Β. Επίσκεψη μέχρι το Μνημείο και το σπίτι της “Μάνας της Χειμάρρας”  κ. Ερμιόνης Μπρίγκου, όπου μας υποδέχθηκε με θέρμη και μας συγκίνησε , όσο και για τα όσα μας διηγήθηκε για τις ενέργειες αρχικά των γονιών της και αργότερα της ίδιας για τη φροντίδα των 6 Ελλήνων Στρατιωτών που έχουν ταφεί στην αυλή του σπιτιού τους, από το 1941 που ήταν κρυφό μυστικό μέχρι το 1996, αφήγηση που μας συγκίνησε και την ευχαριστήσαμε με μεγάλη συγκίνηση .  Εκεί στο Μνημείο που υπάρχει στην αυλή του σπιτιού της, τελέστηκε   τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου από τον Αντιστράτηγο ε.α.  Νικόλαο Βασιλό, ενώ ψάλλαμε με συγκίνηση τον Εθνικό Ύμνο  και κατόπιν  επισκεφθήκαμε το εσωτερικό του σπιτιού της που έχει εξελιχθεί σε άτυπο  Μουσείο, όπου υπάρχουν διάφορα εκθέματα και άλλα  και κειμήλια, από τις τιμές που της έχουν απονεμηθεί. Μας προσέφερε εκτός από την αγάπη της διάφορα κεράσματα. Αργότερα τις μεσημβρινές ώρες,   μας δόθηκε η ευκαιρία να γευματίσουμε και περιηγηθούμε στην παραλία, να συναντηθούμε και να μιλήσουμε  με τους Χειμαρριώτες, που χαίρονται ιδιαίτερα που τους επισκεπτόμαστε κάθε χρονιά και τους διαβεβαιώσαμε ότι κάθε χρόνο θα είμαστε εκεί. Ευχαριστούμε τους 4 Χειμαρρριώτες που μας εξυπηρέτησαν με τα 4Χ4  οχήματά τους στην μεταφορά των δώρων μας από τα λεωφορεία μέχρι το 9χρονο Ελληνικό Σχολείο ” Όμηρος”, όπως και στη συνέχεια μέχρι το σπίτι της κ. Ερμιόνης Μπρίγκου.

*Το πρόγραμμά μας  στους   Άγιους Σαράντα, όπου διανυκτερεύσαμε το τελευταίο βράδυ της εξόρμησης μας, τελικά έκλεισε με ομαδικό δείπνο που εξελίχθηκε  σε μουσικοχορευτική βραδιά στην οποία υπήρξε κέφι και χαλάρωση, ενώ ταυτόχρονα αναδείχθηκαν οι χορευτικές δεινότητες του συνόλου σχεδόν των συνταξιδιωτών  μας, αλλά και η  επίδοση ορισμένων στο τραγούδι !!!

5η Ημέρα (14 Οκτ. 2024)- τελευταία.

Ήταν η τελευταία και συνάμα  ημέρα επιστροφής  προς την Πατρίδα μας  και το πρόγραμμά μας, περιλάμβανε :

* Επίσκεψη στο Κολλέγιο « ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ », έργο και αυτό του Αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κκ Αναστασίου, που  λειτουργεί υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, στο χωριό  ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΣ. Εκεί μας καλωσόρισε θερμά και μας υποδέχτηκε στο εσωτερικό του Ιερού Ναού, που υπάρχει στο Σχολείο, η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Αντωνία  Στεργίου και μας ενημέρωσε, μαζί με την Φιλόλογο κ. Αντιγόνη Γιώτα  για το Σχολείο με τους συνολικά 330 μαθητές  & μαθήτριες, τις ειδικότητες τις υψηλές επιδόσεις των μαθητών του. Περιδιαβήκαμε πεντακάθαρες  εγκαταστάσεις και αίθουσες διδασκαλίας που τις χαρακτηρίζει η  ευταξία και εμφάνιση των σπουδαστών!!!    Στο τέλος προσφέραμε το αναγκαίο εκπαιδευτικό (γραφική ύλη, κλπ), όπως και αθλητικό υλικό και πριν αναχωρήσουμε φωτογραφηθήκαμε μπροστά στην είσοδο του Σχολείου,  μαζί με την  Διευθύντρια η  οποία   μας ευχαρίστησε και πάλι.

 

Πήραμε το δρόμο της επιστροφής, αφού αποχαιρετήσαμε και ευχαριστήσαμε τους 2 ξεναγούς μας, την Ελένη και τον Δημήτρη, τα 2 λεωφορεία ακολούθησαν κοινή πορεία  μέχρι κάποιου σημείου στην ΕΓΝΑΤΙΑ οδό ,όπου οι δρόμοι μας χώρισαν το ένα με τελικό προορισμό την ΞΑΝΘΗ και το άλλο την ΑΘΗΝΑ.

Ήταν ένα ακόμη επιτυχημένο Προσκύνημα, (το 11ο από το 2015), που ήταν η αρχή !!!!

Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν και ευελπιστούμε ότι γέμισαν οι ψυχές τους από συγκίνηση, για όσα έζησαν μαζί μας στο Προσκυνηματικό μας αυτό Ταξίδι.

 

Θεωρούμε ότι είναι οι καλλίτεροι πρεσβευτές,  για να μεταδώσουν τις εντυπώσεις τους στο φιλικό & κοινωνικό τους περιβάλλον για να συμμετάσχουν στο επόμενο ταξίδι μας, που  θα είναι τον επόμενο χρόνο ( 2ο 10ημερο Οκτωβρίου του 2025!!!

 

Αντιστράτηγος ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης

Πρώην Πρόεδρος Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης