Θέση για τον προπηλακισμό σε βάρος των Μουφτήδων την Παρασκευή  στο τζαμί Πλατανου στην Ξάνθη, πήρε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» στο κανάλι της Βουλής, ο Βουλευτής Ροδόπης έκανε λόγο για «τραμπούκους» που «επιζητούν την ένταση στην περιοχή», προσθέτοντας πως οι κινήσεις τους αυτές όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά αδικούν το λαό της μειονότητας.

«Είναι απαραίτητο η παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης και του κράτους να είναι δυναμική στη Θράκη – όχι κατασταλτική, προς Θεού – αλλά πρέπει να είναι παρούσα. Από την άλλη πλευρά, και η Τουρκία οφείλει να σέβεται τους θεσμούς και το πολιτικό status quo στη Θράκη», δήλωσε αρχικά ο Βουλευτής Ροδόπης.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο περιστατικό τόνισε πως «ένας τοποτηρητής Μουφτής, διορισμένος από την ελληνική κυβέρνηση έως ότου διεξαχθούν εκλογές με βάση τον νέο νόμο, πήγε να προσευχηθεί. Μπορεί να μην ήταν ο Μουφτής, θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε. Και μπαίνουν πέντε τραμπούκοι, μάλιστα ο ένας από αυτούς είναι πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας, και τον πιάνουν από τα μπράτσα στην κυριολεξία, του ασκούν σωματική βία, τον σηκώνουν, τον διώχνουν μέσα από τον ναό του Θεού και του λένε έξω γιατί εμείς δεν σε αποδεχόμαστε.

Πέρα από το ότι υπάρχουν σε αυτές τις πράξεις διάφορες μορφές ποινικών αδικημάτων, είναι ένας ναός ιερός και ο καθένας έχει το δικαίωμα να πάει να προσευχηθεί. Αυτές οι κινήσεις δεν βοηθούν την ίδια τη μειονότητα, αδικούν μάλιστα το λαό της μειονότητας, οι περισσότεροι άνθρωποι στο τζαμί ούτε καν αντέδρασαν.

Σε κάθε χώρα υπάρχουν νομικές διατάξεις, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Η μειονότητα έχει δικαίωμα να έχει λόγο στην επιλογή του Μουφτή και το έχω υποστηρίξει.

Οι ενέργειες αυτές όμως ζημιώνουν την ελληνοτουρκική φιλία. Αυτοί που το έκαναν είναι άνθρωποι που επιζητάν την ένταση στην περιοχή και αν οι πράξεις τους είναι μεθοδευμένες, όπως καταγγέλλεται, είναι ακόμη χειρότερα. Οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν, αντί να κατευνάσουν τα πνεύματα, προσπάθησαν να καλέσουν τη μειονότητα σε ανάλογες πράξεις και σε άλλα μέρη. Είμαι στεναχωρημένος για αυτήν την εξέλιξη και πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερη παρουσία των θεσμών στη Θράκη».

«Οφείλουμε να στηρίξουμε τον διάλογο Μητσοτάκη – Ερντογάν»

Ο Βουλευτής Ροδόπης χαρακτήρισε δύσκολο τον διάλογο για τα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας όμως πως «σε κάθε περίπτωση πρέπει να τον στηρίξουμε».

«Το ανέφερα και σε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κομοτηνή, υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα τη γεωστρατηγική και οικονομική ανάπτυξη της Θράκης, ότι πρέπει να στηρίξουμε τους δύο ηγέτες, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προσπάθεια που καταβάλλουν.

Σαφώς και δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από 1,5 χρόνο η κατάσταση ήταν εξαιρετικά τεταμένη. Υπήρχε μία πολιτική από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία ήταν εξωπραγματική, με απειλές και πολεμική ρητορική. Σε εκείνη τη δύσκολη περίοδο, πριν από 1,5 χρόνο, καλούσα για ειρήνη, ιδιαίτερα στη Θράκη, επειδή προέρχομαι από τη μειονότητα και γνωρίζω πολύ καλά τις καταστάσεις. Στήριξα την ειρήνη, και γι’ αυτό κατηγορήθηκα πολύ σκληρά. Μάλιστα, υπέστη φίμωση από ορισμένους κύκλους στη Θράκη, ιδίως από το Τουρκικό Προξενείο και άλλους, διότι τότε όποιος μιλούσε για ειρήνη και εξέφραζε διαφορετική άποψη αντιμετώπιζε επιθέσεις.

Παρά ταύτα, εξακολουθώ να διώκομαι για την πολιτική μου ιδεολογία. Πιστεύω στην ειρήνη, και πιστεύω στους κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκο Μητσοτάκη. Οφείλουμε να τους στηρίξουμε. Υπάρχει διεθνές δίκαιο, αλλά και προκλήσεις που παραμένουν. Δεν περνάει η ελληνοτουρκική φιλία αν δεν ισορροπήσει η κατάσταση στη Θράκη. Αυτό το λέω με γνώση, καθώς ασχολούμαι με την πολιτική για 30 χρόνια και έχω εκλεγεί πέντε φορές από τον λαό», δήλωσε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.