Ο θάνατος του Γκιουλέν η ευκαιρία για «ξεκαθάρισμα» του Ερντογάν

Ας δούμε ποιος ήταν ο Γκιουλέν

Η είδηση λέει πώς πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο μεγαλύτερος εχθρός του καθεστώτος Ερντογάν

Η είδηση του θανάτου του Γκιουλέν, που ζούσε στην Πενσιλβάνια, ανακοινώθηκε από τα Aμερικάνικα ΜΜΕ.

Ο Γκιουλέν πέθανε το βράδυ της 20ής Οκτωβρίου, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, στην Πενσιλβάνια.

Η υγεία του, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ήταν εξαιρετικά επιβαρυμένη το τελευταίο διάστημα, καθώς εκτός από νεφρική ανεπάρκεια και διαβήτη, είχε και άνοια. Αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν και τι επίσπευσε τον θάνατό του.

 

Ποιος ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν

 

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1941. Ήταν Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης συγγραφέας και πολιτική φυσιογνωμία. Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά). Αναμείχθηκε ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο. Δίδαξε στη σχολή Χανάφι του Iσλάμ.

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, οπότε και οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών χάλασαν, καθώς ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι εκείνος είχε υποκινήσει τις έρευνες για διαφθορά, οι οποίες στοχοποίησαν και ενέπλεξαν δεκάδες στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Η τουρκική κυβέρνηση τον χαρακτήρισε ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη και τον κατηγόρησε ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως περιγράφεται το κίνημά του.

Ο Γκιουλέν είχε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν ως ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 και εις βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος αυτοεξορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατοικούσε στο Σέιλορσμπουργκ της Πενσιλβάνια.

 

Η Τουρκία ζητούσε την έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Είναι γεγονός ότι μετά το «ανεπιτυχές πραξικόπημα» το 2016 στην Τουρκία που είχε σαν «στόχο» την αποκαθήλωση του Ερντογάν, ο ίδιος ξεκίνησε ένα «πογκρόμ» διώξεων των Γκιουλενιστών που τα ακρόριζά της έφτασαν ακόμη και στην Θράκη, όπου ακόμη και πολιτικά στελέχη, «παραφυάδες» των εδώ αυτοδιοικητικών παρατάξεων, δεν έκρυψαν τον φόβο τους για «καθάρισμα» από το καθεστώς του Ερντογάν.

Σήμερα που και πάλι ο Ερντογάν πατάει σε δύο βάρκες (Ρωσία – Αμερική) και τα πράγματα στο εσωτερικό της Τουρκίας, εξ αιτίας της οικονομικής δυσπραγίας του λαού δεν πάνε καλύτερα, είναι ίσως η ευκαιρία του Προέδρου του καθεστώτος της Τουρκίας, να ανοίξει ένα νέο μέτωπο «εκκαθάρισης» των στελεχών του Γκιουλέν με στόχο να στρέψει την κοινή γνώμη στο κυνήγι των συνεργατών του πρώην ιμάμη και στενού του συνεργάτη, με δεδομένο ότι  η οργάνωσή του είναι χαρακτηρισμένη, από τον ίδιο τον Ερντογάν, ως τρομοκρατική.

Εκτίμηση μας είναι ότι το θέμα μετά τον θάνατο του Γκιουλέν, η ιστορία της «τρομοκρατίας» στην Τουρκία,  δεν τελειώνει εδώ.

Θα διακινδυνεύσουμε να πούμε ότι τώρα αρχίζει, μιας και πλέον, λείπει ο εγκέφαλος και ο οικονομικός αιμοδότης, όλων των ιδρυμάτων στην χώρα που τάσσονται κατά της πολιτικής του Ερντογάν.

Α.Π.