ΨΗΦΙΣΜΑ

34η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

Σπάρτη – 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ έως 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

 

Το σώμα των συνέδρων της 34ης Αμφικτιονίας, η οποία έλαβε χώρα στη Σπάρτη, από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2024, ενέκρινε ψήφισμα που έχει ως ακολούθως.

Κεντρικά θέματα συζήτησης και σχολιασμού ήταν :

  • Αναγκαιότητα δημιουργίας σχεδίου ετοιμότητας για όλες τις έκτακτες καταστάσεις με τη συμβολή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και της ΠΟΣΕΑ καθώς και για την εκπαίδευση προσελκυτών.
  • Πρακτικές προσέγγισης νέων Εθελοντών Αιμοδοτών.
  • Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για ουσίες ανθρώπινης προέλευσης (SoHO) και οι επιπτώσεις στο σύστημα ποιότητας αιμοδοσίας.
  • Οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από θαλασσαιμία εξαιτίας των αυξημένων αναγκών.
  • Συμπεριφορά των Ελλήνων σχετικά με την Εθελοντική Αιμοδοσία και οι παράγοντες που την καθορίζουν.
  • Κατάρτιση στρατηγικού σχεδιασμού μετά από παρουσίαση και συζήτηση της νέας πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η ΠΟΣΕΑ σε συνεργασία με την MRB, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2024.
  • Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών στην Ελλάδα.
  • Οι στόχοι και η υλοποίηση νέου σχεδιασμού διαχείρισης αίματος στον Ν. Αττικής.

Απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει η στελέχωση των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας καθώς και η πρόσληψη Επισκεπτών Υγείας (προσελκυτές).

Η πανελλαδική έρευνα για την εθελοντική αιμοδοσία θα πρέπει να γίνει το σημαντικότερο εγχειρίδιο για την επίλυση των προβλημάτων αλλά και την εξάπλωση της πανανθρώπινης αυτής ιδέας. Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα στην οποία η εθελοντική αιμοδοσία και οι ανάγκες για  αίμα παρουσιάζουν σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλες χώρες γιατί έχουμε  υψηλή προσφορά και υψηλή ζήτηση για αίμα λόγω των Θαλασσαιμικών.

Τα αποτελέσματα τις έρευνας έδειξαν ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα προφίλ Εθελοντή Αιμοδότη, ως Ήρωα, αυτός ο οποίος θα σώσει τη ζωή κάποιου. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις γυναίκες, οι οποίες λόγω συνθηκών επαγγελματικών και οικογενειακών αδυνατούν να αιμοδοτήσουν. Επίσης η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη θα πρέπει να επικοινωνηθεί και να εορτάζεται με μεγαλύτερη έκταση. Η συμμετοχή των εταιρειών στις οργανωμένες Εθελοντικές Αιμοδοσίες κρίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει την εθνική δεξαμενή μας.

Πρέπει να δημιουργήσουμε συνέργειες μεταξύ της Δωρεάς Μυελού των Οστών και της Αιμοδοσίας γιατί και οι δυο έχουν τον ίδιο σκοπό, να κρατάνε στη ζωή τον άνθρωπο. Δότες μπορούν να γίνουν όσοι είναι από 18 έως 40 χρόνων. Στοχεύουμε στους ηλικιακά πιο νέους διότι τα δείγματα μπορούν να κρατήσουν περισσότερο καιρό.

Πρέπει να θεσμοθετηθούν από την πολιτεία οι απαραίτητες εργασιακές άδειες, οι οποίες είναι αναγκαίες ώστε να μπορούν οι συμβατοί δότες να μετακινηθούν για τη λήψη και τη δωρεά.

Επισημάνθηκε η σημαντική συμβολή της Βουλής των Ελλήνων στην Εθελοντική Αιμοδοσία κυρίως στηρίζοντας εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για την ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Αναφέρθηκε η αναγκαιότητα εφαρμογής στη χώρα μας του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Αντιμετώπισης Απρόβλεπτων Καταστάσεων και Έκτακτης Ανάγκης για τη Διαθεσιμότητα Αίματος: Συστάσεις και Πρότυπο Σχέδιο Ετοιμότητας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Σχέδιο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σύστημα Διαχείρισης του Αίματος  μετά από προσδιορισμό των βασικών εμπλεκομένων φορέων, όπως το Υπουργείο Υγείας, οι φορείς Δημόσιας Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τα Νοσοκομεία με οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας ,το Σύστημα  Αιμοεπαγρύπνησης  και όλοι οι  συναρμόδιοι εθνικοί φορείς Πολιτικής Προστασίας.

Κεντρικό ρόλο για την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα του σχεδίου έχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων και Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) λόγω συναρμοδιότητας στις δραστηριότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας αίματος και στις βασικές διαδικασίες πρόληψης και αντιμετώπισης απρόβλεπτων καταστάσεων και έκτακτης ανάγκης για τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διαθεσιμότητα του αίματος και των συστατικών του αίματος καθώς και στην επιτήρηση προβλημάτων και έκτακτων  αναγκών που χρήζουν άμεσης μετάγγισης  με μεγάλο αριθμό μονάδων αίματος, με σκοπό την αποτελεσματική και την οργανωμένη  διαχείριση της κρίσης.

Για τη επιτήρηση των προβλημάτων και των έκτακτων αναγκών που χρήζουν άμεσης μετάγγισης με μεγάλο αριθμό μονάδων αίματος έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό  σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας και τονίστηκε η αναγκαιότητα για νέες μαζικές προσλήψεις οι οποίες  θα αποφέρουν τη ταχύτερη και τη πιο σωστή διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

Επίσης με τις μαζικές προσλήψεις θα δοθεί στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας να λειτουργούν και τις απογευματινές ώρες καθώς και Σαββατοκύριακα, γεγονός που δε συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων της χώρας.

Η  μείωση συλλογής αίματος κατά την περίοδο των θερινών μηνών  και τα κλινικά και ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από τις αναβολές και τις  καθυστερήσεις  μεταγγίσεων αίματος ως συνέπεια  της στρατηγικής  επιλεκτικής χρήσης του αίματος  για  τα επείγοντα  περιστατικά και  τις ομάδες ασθενών με αιματολογικά-ογκολογικά νοσήματα, ανέδειξαν  την σπουδαιότητα της συμβολής της ΠΟΣΕΑ και των Συλλόγων-Μελών της όχι μόνο στην συνέχιση αλλά και στην  ενδυνάμωση της αιμοδοτικής προσπάθειας  παρά τις υπάρχουσες  δυσκολίες.

Συζητήθηκε εκτεταμένα η εφαρμογή κατάλληλων μεθόδων «κοινωνικού μάρκετιγκ» για την προσέλκυση και διατήρηση αιμοδοτών τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε «πληθυσμούς στόχους» π.χ. νέους, γυναίκες, αγροτικές και νησιωτικές περιοχές κ.λ.π.

Οι βασικοί άξονες ενημέρωσης αναφέρονται στους επισκέπτες υγείας,  σχολεία, το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία με το εθνικό κέντρο αιμοδοσίας, τις υπηρεσίες αιμοδοσίας, την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία και τα ΜΜΕ.

Επίσης, τονίστηκε ότι οι αλλαγές που επέφερε η παγκόσμια πανδημία στην πραγματοποίηση των εθελοντικών αιμοδοσιών σε εξωτερικούς χώρους, είχε ως απόρροια την ενίσχυση της συνεργασίας της Π.Ο.Σ.Ε.Α. και των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, την Εκκλησία, τα ΜΜΕ (Όλοι Μαζί Μπορούμε), τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Η συνεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στον μέγιστο βαθμό για την εθελοντική αιμοδοσία και την ιδέα του εθελοντισμού γενικότερα.

Αποφασίσαμε την αύξηση των Εθελοντικών Αιμοδοσιών σε όλη τη χώρα με έγκαιρο προγραμματισμό και τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο – Αύγουστο), κάθε έτους.

  • Ανάπτυξη πρόσθετων σταθερών και κινητών χώρων αιμοληψίας με έμφαση στις κινητές μονάδες αιμοδοσίας.
  • Την βελτίωση της επικοινωνίας με τον αιμοδότη μέσω μηνυμάτων, τηλέφωνα, ευχαριστήρια.
  • Μηνύματα και συχνές βραβεύσεις αιμοδοτών.

Απαιτούμε την επιστροφή του προσωπικού των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας που μετακινήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των κλινικών covid ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και σε προγράμματα προσέλκυσης νέων Εθελοντών Αιμοδοτών και στην ενίσχυση των εξωτερικών αιμοληψιών που προγραμματίζουν οι Σύλλογοι και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.).

Προτάθηκε η ενίσχυση της προσφοράς αίματος από συνειδητοποιημένους εθελοντές αιμοδότες για μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς και η προτεραιοποίηση για 120.000 μονάδες αίματος από αυτές που συλλέγονται προς κάλυψη των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία στη χώρα μας. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τη μη σωστή διαχείριση των πολυμεταγγιζόμενων.

Τονίστηκε ότι θα πρέπει όλοι να σεβόμαστε το προσωπικό των σταθμών αιμοδοσίας διότι υπερβαίνουν εαυτόν καθημερινά καταθέτοντας ψυχή για το καλύτερο αποτέλεσμα των συλλόγων μας για τη συλλογή αίματος,

Ακόμη, η πολιτεία θα πρέπει να λάβει υπόψη της και να εντάξει ως πρόγραμμα σπουδών την εθελοντική αιμοδοσία (η μόνη αναφορά που γίνεται σήμερα σε εκπαιδευτικό υλικό είναι ένα βιβλίο του Δημοτικού Σχολείου με λίγες μόνο λέξεις).

Η Π.Ο.Σ.Ε.Α., παρά το τεράστιο έργο που επιτελεί μέσω των δεκάδων συλλόγων-μελών της σε όλη τη χώρα, δεν λαμβάνει καμία θεσμική κρατική επιχορήγηση, όπως ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες (ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ σχετικά με την εφαρμογή των οδηγιών 2002/98/ΕΚ, 2004/33/ΕΚ, 2005/61/ΕΚ και 2005/62/ΕΚ για τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για το ανθρώπινο αίμα και τα συστατικά του αίματος).

Συμπερασματικά και λαμβάνοντας υπόψη το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι σύλλογοι της Ομοσπονδίας στην κοινωνία, πιστεύουμε ομόφωνα στη συνέχιση της ανιδιοτελούς προσφοράς μας, με αμείωτο το ενδιαφέρον και βασική αρχή μας την ενότητα.

 

Με εκτίμηση,

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

 

 

 

             Ο Πρόεδρος                                                                     O  Γενικός Γραμματέας

     

             

    Χρήστος Εμ. Πρωτόπαπας                                                       Θεολόγος Χρ. Ζώτος