ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Η φράση ότι το Επιμελητήριο και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν ήταν όσο θα έπρεπε κοντά στο επιχειρείν ακούγεται κατά κόρον από τους επαγγελματίες της Ξάνθης.

Με δεδομένο ότι οι Επιμελητηριακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν 1-2 Δεκεμβρίου οι υποψήφιοι και οι παρατάξεις επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου – και είναι λογικό – προκειμένου να λάβουν την στήριξη – ψήφο – τους για την εκλογή στο προεδρείο του Επιμελητηρίου.

Νομοθετικό Πλαίσιο – Ρόλος του Επιμελητηρίου
Το Επιμελητήριο Ξάνθης ιδρύθηκε την 28-8-1956 με το Β.Δ. 186/28-8-1956, και ο χώρος ευθύνης του είναι ο Νομός Ξάνθης.

Από τις 13-6-1925 μέχρι τις 31-7-1956 λειτουργούσε στην Ξάνθη περιφερειακό επιμελητήριο.

Σήμερα διοικείται, σύμφωνα με το Ν. 2081/10-9-1992 “Ρύθμιση θεσμού των Επιμελητηρίων” και τον 3419/06.12.2005 “Γ.Ε.Μ.Η. & Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας”, από 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο και 5μελή Διοικητική Επιτροπή.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ
ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Το Επιμελητήριο Ξάνθης σήμερα αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει τις τελευταίες δεκαετίες συνιστά απαραίτητο φορέα υποστήριξης των επιχειρήσεων αλλά επίσης και σημαντικό παράγοντα που κατευθύνει τις εξελίξεις στην οικονομία της περιοχής με βασικότερη πτυχή αυτή του επίσημου συμβούλου στην τοπική ανάπτυξη.

Παρεμβαίνει με τοποθετήσεις σε θέματα αναπτυξιακής και οικονομικής πολιτικής ως επίσημος Σύμβουλος της ελληνικής Πολιτείας.

Μετέχει ως θεσμοθετημένο μέλος σε Νομαρχιακές και Περιφερειακές Επιτροπές που ασχολούνται με θέματα Επιχειρηματικά και Αναπτυξιακά.

Υλοποιεί πλήθος προγραμμάτων που αφορούν την συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση επιχειρηματιών και εργαζομένων.

Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά διαπεριφερειακά και διακρατικά προγράμματα με στόχο την μεταφορά τεχνογνωσίας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας που παράγουν τα μέλη του, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή και τη δημιουργία σωστών υποδομών ανάπτυξης και αειφορίας.

Τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο Ξάνθης έχει επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα σε ένα βασικό τρίπολο παροχής υπηρεσιών:

Σοβαρές και στοχευμένες παρεμβάσεις σε θέματα οικονομικής – αναπτυξιακής – επιχειρηματικής πολιτικής σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Εκπόνηση και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων με σκοπό την αναβάθμιση του φορέα αλλά κυρίως των μελών του.
Άμεση και ταχύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων – μελών σε θέματα ενημέρωσης, υποστήριξης και διεκπεραίωσης ενεργειών
Το Επιμελητήριο Ξάνθης διαθέτει, επίσης, Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητος κατά το πρότυπο DIN – EN – ISO 9001:2008.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΛΩΝ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Στο Επιμελητήριο Ξάνθης είναι εγγεγραμμένες 5.655 ενεργές επιχειρήσεις που κατανέμονται στα 3 τμήματά του.

Κλάδος ή Δραστηριότητα Αριθμός επιχειρήσεων
1. Μεταποιητικό τμήμα 1.941
2. Εμπορικό τμήμα 2.221
3. Τμήμα Υπηρεσιών 2.404
ΣΥΝΟΛΟ 6.566

ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ;

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, οι εκλογές στο Επιμελητήριο της Ξάνθης, αποκτούν σημαντικό ενδιαφέρων.

Με δεδομένη την 15ετή οικονομική ύφεση, που στάθηκε η αφορμή για «αποψίλωση» των επιχειρήσεων στην Ξάνθη, με έναν δείκτη ανεργίας στον νομό από τους υψηλότερους στην Ελλάδα, με τον στραγγαλισμό που υφίσταται το επιχειρείν από τις τράπεζες και το κράτος α- δίκου των Αθηνών, είναι απόλυτη ανάγκη πλέον το επιχειρείν, να ενωθεί κάτω από την ομπρέλα του Επιμελητηρίου και συνεπικουρούμενο από τις συνδικαλιστικές ενώσεις του νομού όπως ΟΕΒΕ και Εμπορικό Σύλλογο, να ομαδοποιήσουν τα προβλήματα των επιχειρηματιών, των επαγγελματιών, να καταστρώσουν σχέδιο δράσης να ενεργοποιήσουν τους βουλευτές του νομού, τον Περιφερειάρχη και τους τοπικούς δημάρχους και «βουρ» για τα υπουργεία του κράτους των Αθηνών.

Αυτό περιμένουν οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Ξάνθης από την νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου, όποια και αν είναι αυτή.

Από τις συνομιλίες μας με επιχειρηματίες και επαγγελματίες του νομού, βγαίνει το συμπέρασμα ότι μέχρι σήμερα θεωρούσαν τους εαυτούς τους παραμελημένους από το Επιμελητήριο, ανεξάρτητα από το ποια διοικούσα βρισκόταν στο τιμόνι.
Θεωρούσαν και θεωρούν το Επιμελητήριο της Ξάνθης ουρά του κράτους των Αθηνών.

Οι όποιες κινήσεις έγιναν για την διασφάλιση των συμφερόντων, σύμφωνα πάντοτε με τους ίδιους τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, γινόντουσαν ανά κλάδο, χωρίς την ουσιαστική ενεργή συμμετοχή αυτού.

Φταίνε οι κλαδικοί συνδικαλιστές τους, φταίει η γενική συνδικαλιστική αρχή του τόπου, φταίει το Επιμελητήριο; Φταίνε οι ίδιοι; Το βέβαιο είναι ότι οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, απορροφημένοι από το κυνήγι των υποχρεώσεων και το «βούλωμα» από τις καθημερινές «τρύπες» των υποχρεώσεων που ανοίγονταν στην προσπάθεια να κρατήσουν όρθια την επιχείρηση τους, η εκπροσώπηση τους από τον θεσμό ερχόταν σε δεύτερη μοίρα.

Αποτέλεσμα πολλά σημαντικά πράγματα, σε σημαντικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, να μένουν πίσω, και όλο και ποιο πίσω, και αυτή την στιγμή, καλούνται οι επιχειρήσεις, μέσα σε ένα δύσκολο φορολογικό πεδίο, την ρετσινιά του φοροφυγά στην πλάτη, την ακρίβεια τον πόλεμο για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις τους, με την ψήφο τους στις Επιμελητηριακές εκλογές να αλλάξουν το βαρύ κλίμα στην τοπική αλλά και την πανελλαδική οικονομία, και εδώ καλούνται οι επιμελητηριακές παρατάξεις με το πρόγραμμά τους και όχι τις αντεγκλίσεις να πείσουν τους ανθρώπους του επιχειρείν να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία.

Είναι δύσκολο τα στελέχη των παρατάξεων να πείσουν για το αντίθετο τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες, ότι δηλαδή το πρόγραμμά τους, θα δώσει λύσεις, όμως, πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να ξεφύγουν από το ατομικό και να αγωνιστούν δια των αντιπροσώπων τους, για το κοινό συμφέρον.

Η αγορά πλέον, στηρίζει τις ελπίδες της στους νέους ηλικιακά επιχειρηματίες, ανεξάρτητα από το ποια παράταξη θα επιλέξουν. Απλά πρέπει να συμμετάσχουν. Άλλωστε έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι ένας «κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη».

Συμπέρασμα όλων αυτών που προαναφέραμε είναι η συμμετοχή. Η ανάγνωση των προγραμμάτων των υποψηφίων και την πίεση για ανάληψη ρητής ευθύνης ότι το πρόγραμμά τους θα υλοποιηθεί με προτεραιότητα το κοινό καλό.
Οι επιχειρηματίες ας επιλέξουν όποιον θεωρούν τον καταλληλότερο για πρόεδρο. Ο τρόπος επιλογής διοικούντων και η φιλοσοφία, πρέπει να αλλάξει.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ