Διαγραφή Σαμαρά, με απόφαση Μητσοτάκη

– Τι απάντησε ο Σαμαράς

– Αναμένονται εξελίξεις;

Τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία προκάλεσε η νέα συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός στο «Βήμα της Κυριακής», όπου μεταξύ άλλων επιτέθηκε εκ νέου στον πρωθυπουργό και την πολιτική που ασκεί τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων. Έτσι, το απόγευμα του Σαββάτου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξέδωσε ανακοίνωση, που σηματοδοτεί άμεσα τη διαδικασία διαγραφής του με απόφαση Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας. Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».

Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%. Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας.

Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

«Τα χαριεντίσματα Μητσοτάκη με Ερντογάν και Ράμα»

Εν τω μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», άφησε νέες αιχμές για τα ελληνοτουρκικά και τις καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στον διάλογο Μητσοτάκη – Ερντογάν με τη θετική ατζέντα να είναι στο προσκήνιο.

Σε ερώτηση, «τι απαντάτε σε όσους σας επέκριναν για τον χαιρετισμό σας, για χαριεντίσματα μίλησαν, με τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ;», ο πρώην πρωθυπουργός, απάντησε: «Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είανι σοβαρά πράγματα αυτά».

Ζήτησε την παραίτηση Γεραπετρίτη

Στη νέα ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα επανέλαβε τις βολές για τα εθνικά θέματα ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Η δήλωση όμως που ρίχνει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση είναι αυτή με την οποία ζητά την παραίτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών τον περασμένο Οκτώβριο ότι «αν είναι να έχουμε ήρεμη γειτονιά, ας με πουν και μειοδότη».

Σαμαράς για τη διαγραφή του: Κανείς δεν θα μου επιβάλει να θυσιάσω τη συνείδησή μου

Άμεση ήταν η δήλωση – απάντηση του Αντώνη Σαμαρά για τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία: «Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη», ανέφερε αρχικά o πρώην πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη που ουσιαστικά τον έθεσε για δεύτερη φορά -μετά το 1993- εκτός της γαλάζιας παράταξης.

Και συνέχισε: «Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία. Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα.

Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια;

Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας; Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις; Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».