Reuters: O Πούτιν έτοιμος να μιλήσει με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία, όπως δήλωσαν στο Reuters πέντε πηγές κοντά στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο, η Μόσχα δεν θα αποδεχτεί να χάσει εδάφη που έχει κερδίσει στο πεδίο και θα επιμείνει το Κίεβο να σταματήσει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, ο Τραμπ υποσχέθηκε να βάλει άμεσα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά οι τελευταίες κινήσεις του Τζο Μπάιντεν, που μετά από πολλαπλές αρνήσεις τελικώς άναψε το «πράσινο φως» για αποστολή ATACMS και ναρκών κατά του προσωπικού, οδήγησαν σε νέα κλιμάκωση και φέρνουν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο αντιμέτωπο με ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο.

Η Μόσχα ελέγχει ένα κομμάτι της Ουκρανίας αντίστοιχο σε μέγεθος με την πολιτεία της Βιρτζίνια και πλέον προχωρά με ταχύτερο ρυθμό τις επιχειρήσεις του.

Οι όροι του Πούτιν

Στην πρώτη λεπτομερή αναφορά για το τι θα δεχόταν ο Πρόεδρος Πούτιν σε οποιαδήποτε συμφωνία μεσολαβούσε ο Τραμπ, οι πέντε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να συμφωνήσει να «παγώσει» τη σύγκρουση στην πρώτη γραμμή.

Ενδέχεται να υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση σχετικά με τον ακριβή διαχωρισμό των τεσσάρων ανατολικών περιοχών του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, σύμφωνα με τρία από τα άτομα που ζήτησαν ανωνυμία για να συζητήσουν τόσο ευαίσθητα θέματα.

Russia Putin
O Πούτιν ενημερώνεται στο γραφείο του για τον πόλεμο στην Ουκρανία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ενώ η Μόσχα διεκδικεί τις τέσσερις περιοχές ως εξ’ολοκλήρου μέρος της Ρωσίας, τις οποίες υπερασπίζεται η πυρηνική ομπρέλα της χώρας, οι δυνάμεις της στο έδαφος ελέγχουν το 70-80% της επικράτειας με περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα να εξακολουθούν να κατέχονται από ουκρανικά στρατεύματα, δείχνουν δεδομένα από το μέτωπο.

Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή στην απόσυρση από τα σχετικά μικρά τμήματα εδάφους που κατέχει στις περιοχές Χάρκοβο και Μικολάιβ, στη βόρεια και νότια Ουκρανία, δήλωσαν δύο από τους αξιωματούχους.

Ο Πούτιν είπε αυτόν τον μήνα ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πρέπει να αντικατοπτρίζει «την πραγματικότητα» στο πεδίο, αλλά ότι φοβάται μια βραχύβια δύναμη που θα επέτρεπε μόνο στη Δύση να επανεξοπλίσει την Ουκρανία.

«Εάν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ύπαρξη οποιασδήποτε σχέσης καλής γειτονίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν στην ομάδα συζήτησης Valdai στις 7 Νοεμβρίου.

«Γιατί; Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιείται συνεχώς ως εργαλείο σε λάθος χέρια και σε βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι μάχες θα συνεχιστούν με σφοδρότητα

Σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν οι δύο πηγές, τότε η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμάει με σφοδρότητα.

«Ο Πούτιν έχει ήδη πει ότι το πάγωμα της σύγκρουσης δεν θα λειτουργήσει με κανέναν τρόπο», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ λίγες ώρες πριν οι Ρώσοι αναφέρουν τα χτυπήματα του ATACMS.

«Και η έγκριση πυραύλων είναι μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει απαντήσει -προσώρας- σε αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο.

pyrayloi ispania oykrania
Εκτόξευση πυραύλων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, είπε στο πρακτορείο:

«Είναι το μόνο άτομο (σ.σ. Ο Ντόναλντ Τραμπ) που μπορεί να φέρει μαζί και τις δύο πλευρές προκειμένου να διαπραγματευτούν την ειρήνη και να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου και τον τερματισμό της δολοφονίας».

Ο δισεκατομμυριούχος ακινήτων Τραμπ, συγγραφέας του βιβλίου του 1987 «Τραμπ: η Τέχνη της Διαπραγμάτευσης» (Trump: the Art of the Deal), είπε ότι θα μιλήσει απευθείας στον Πούτιν για τις προσπάθειές του να σφυρηλατήσει μια ειρηνευτική συμφωνία, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να συμφιλιώσει τις αντιμαχόμενες πλευρές που δεν δείχνουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει έως ότου εκδιωχθεί από το έδαφός της και κάθε τελευταίος Ρώσος στρατιώτης – με βάση τα σύνορα που απέκτησε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Κατά Αμερικανούς στρατηγούς, ο στόχος αυτός είναι πολύ φιλόδοξος.

Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν έθεσε τους εναρκτήριους όρους του για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από ολόκληρη την επικράτεια τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικούνται και ελέγχονται κυρίως από τη Ρωσία.

Η σκληρή αλήθεια: η Ρωσία κερδίζει

Η Ρωσία ελέγχει 18% των εδαφών της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων ολόκληρη η Κριμαία -η χερσόνησος που προσαρτήθηκε στα εδάφη της το 2014- το 80% του Ντονμπάς (σ.σ. οι περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) και πάνω από το 70% των περιοχών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

Την ίδια ώρα, έχει στην κατοχή της κάτι λιγότερο από το 3% του Χαρκόβου και ένα μικρό κομμάτι από το Μικολάιβ. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά, η Μόσχα κατέχει περί τα 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικών εδαφών. Με τη σειρά της, η Ουκρανία έχει τον έλεγχο περίπου 650 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ρωσική περιοχή Κουρσκ.

Ο Πούτιν θα μπορούσει να… πουλήσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο εσωτερικό της χώρας, βάσει της οποίας η Ρωσία θα κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας ως νίκη που εξασφάλιζε την άμυνα των Ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία και διασφάλισε τη γέφυρα προς την Κριμαία, σύμφωνα με ένα από τα πηγές.

Το μέλλον της ίδιας της Κριμαίας δεν είναι προς συζήτηση, είπαν όλοι οι Ρώσοι αξιωματούχοι.

UCRANIA GUERRA
Πύραυλος ATACMS

John Hamilton/Ejército de EEUU via AP

Ένας από τους αξιωματούχους, μια ανώτερη πηγή με γνώση των συζητήσεων των ανώτατων αξιωματούχων του Κρεμλίνου, είπε ότι η Δύση θα πρέπει να αποδεχθεί τη «σκληρή αλήθεια» ότι όλη η υποστήριξη που είχε δώσει στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο.

Ο Πούτιν, πρώην αντισυνταγματάρχης της KGB που έβλεπε τη Σοβιετική Ένωση να καταρρέει ενώ βρισκόταν στη Δρέσδη, πήρε την απόφαση να εισβάλει ο ίδιος στην Ουκρανία με περιορισμένες μόνο συμβουλές από μια μικρή ομάδα έμπιστων συμβούλων, είπαν στο Reuters 10 ρωσικές πηγές με γνώση του σκεπτικού του Κρεμλίνου.

Και, όπως λένε πέντε νυν και πρώην αξιωματούχοι, αυτός θα λάβει την τελική απόφαση για οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο Πούτιν παρουσιάζει αυτό που αποκαλεί την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ως ένα ορόσημο: είναι η στιγμή που η Μόσχα σήκωσε το ανάστημά της απέναντι στην «αλαζονεία της Δύσης», όπως την αποκαλεί.

Και αυτό γιατί το ΝΑΤΟ διευρύνθηκε προς τα ανατολικά, στα σύνορα της Ρωσίας και ανακατεύτηκε στην πολιτική χωρών «στην αυλή της», όπως η Γεωργία και κυρίως η Ουκρανία.

Το Κίεβο και η Δύση λένε ότι η εισβολή ήταν μια προσπάθεια αρπαγής ουκρανικών εδαφών.

Όταν ρωτήθηκαν πώς θα μπορούσε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, δύο από τις ρωσικές πηγές αναφέρθηκαν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας που σχεδόν εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2022 μετά από συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη και το οποίο ο Πούτιν ανέφερε δημόσια ως πιθανή βάση για μια συμφωνία.

Σύμφωνα με αυτό το προσχέδιο, αντίγραφο της οποίας έχει δει το Reuters, η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε μόνιμη ουδετερότητα σε αντάλλαγμα για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας από τους Ρώσους αξιωματούχους είπε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία εάν η Ουκρανία δεν λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, προσθέτοντας:

«Το ερώτημα είναι πώς να αποφευχθεί μια συμφωνία που “κλειδώνει” τη Δύση σε μια πιθανή άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία μια μέρα».