Με αφορμή το κλείσιμο ξενοδοχειακών μονάδων στην πόλη μας ,που ως γεγονός είναι λυπηρό έως τραγικό, καταθέτω τις όποιες σκέψεις μου. Σωστές η λάθος εσείς θα το κρίνετε.
Κατά καιρούς ακούγονται και γράφονται απόψεις κοινότυπες, πιασαρικες, χιλιοειπωμένες συνήθως καταγγελτικές για το πολιτικό προσωπικό και για την ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ του και σ’ αυτό το θέμα. Στο τέλους αφού αναθεματίσουμε ,συνεχίζουμε την ρουτίνα μας μέχρι την επόμενη φορά που κάποιος θα μας ξυπνήσει.
Όλα τα κείμενα διανθίζονται από τα γνωστά τετριμμένα περί απείρου κάλλους, φυσικών ομορφιών, δαντελωτών παραλιών κλπ.
Ας δούμε τα πράγματα με ψυχραιμία. Ένας τόπος για να αναδειχθεί χρειάζεται ιστορικότητα, εύκολη πρόσβαση, σημεία αναφοράς, και συνεχή προσπάθεια από άρχοντες και κοινωνία συγχρόνως.
Ενώ το αποτέλεσμα έρχεται από μακροχρόνιες προσπάθειες και σχεδιασμό οι περισσότεροι πολιτικοί “αποτυγχάνουν” στους στόχους επειδή επιδιώκουν άμεσες ( συνήθως πρόχειρες) λύσεις μήπως και πάρουν τα εύσημα επί θητείας τους για τους γνωστούς λόγους.
Η επιλογή ενός τόπου με σκοπό την γνωριμία του είναι ακραία ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΉ και ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ .
Να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα με ψυχραιμία ….γιατί ο ” ξένος ” να προτιμήσει την ΞΑΝΘΗ ?
Η πόλη έχει ευτυχίσει να έχει καθιερωθεί πανελληνίως για δύο θεσμούς ( Καρναβάλι, Γιορτές Παλιάς Πόλης) ,δύο τοπόσημα ( Παλιά πόλη, Άβδηρα ) δύο, τρία εμβληματικά τοπικά προϊόντα και ένα σημείο αναφοράς (SKODA ) που δυστυχώς χάθηκε. Σε όλα τα άλλα φυσικό κάλλος, διάρκεια καλοκαιριού , προσβασιμοτητα από κέντρο , χειμερινός τουρισμός , Μοναστήρια κλπ υπάρχουν ανταγωνιστές που σε πολλά σημεία υπερτερούν. Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να προτιμηθεί η ΞΑΝΘΗ για τις θάλασσες της έναντι της ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ η της ΘΑΣΟΥ ?
Αντίστοιχα το ίδιο πρόβλημα υπάρχει με τον Μοναστηριακό τουρισμό. Όλη η Ελλάδα προσφέρει με πολλές περιοχές να στηρίζονται μόνο σε αυτόν.
Ακούγονται κάθε χρόνο γκρίνιες μετά το πέρας του καρναβαλιού και των γιορτών Παλιάς Πόλης. Πάντα οι προηγούμενες διοικήσεις καταγγέλλουν τίς επόμενες. Ολοι επικεντρώνονται στην ποιότητα. Όπου υπάρχει ποιότητα όμως υποχωρεί η ποσότητα και το κέρδος. Είναι κανείς διατεθειμένος να θυσιάσει τον κέρδος έναντι της ποιότητας ? Κανείς. Ίσως μπορούσαν οι εκδηλώσεις να επεκταθούν και σε άλλες χρονικές περιόδους με πανομοιότυπες δράσεις γιατί σήμερα υπάρχει χρονικός περιορισμός.
Αξιοσημείωτες οι εκδηλώσεις του ΜΑΙΟΥ νεολαίας και μουσικών Σχολείων.
Την παλιά πόλη ποτέ δεν την στήριξε ούτε αναγνώρισε την αξία της ο πολίτης της ΞΑΝΘΗΣ. Επεβλήθη από έξω χάρη στο ηρωισμό και την διορατικότητα δύο υπουργών. Ο σχεδιασμός και η ανάδειξη της προσέκρουε σε μικροσυμφέροντα πολιτών ( κατοίκων και μη) .Μικροσυμφέροντα που κανείς Δήμαρχος δεν θέλει η δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. ( ψηφαλάκια γαρ ).
Το Μουσείο των ΑΒΔΗΡΩΝ ξέρετε τι ποσοστό των κατοίκων του νομού το έχει επισκεφθεί? Ούτε το 10% . Στην κριτική και στην κατηγόρια πρώτοι. Λίγο πιο αυξημένα είναι τα ποσοστά αυτών που επισκέφθηκαν έστω και μια φορά την ορεινή περιοχή. Με μια έρευνα στο φιλικό σας περιβάλλον εύκολα διαπιστώνεται.
Η μεγάλη ευθύνη της πολιτείας ευρίσκεται στην παραλιακή ζώνη Εκεί που δέσμια της συνθήκης Ramsar και των μικροϊδιοκτητών καταδίκασε ένα τόπο με την δημιουργία φάμπρικας αυθαιρέτων. Χωρίς σχέδιο, χωρίς υποδομές γιατί έτσι βόλευε αυτούς που σήμερα φωνασκούν και ” υβρίζουνε”. Αλλά ξαναλέμε ο μακροχρόνιος σχεδιασμός είναι η καταδίκη του πολιτικού δυστυχώς.
Ο τομέας που έχει μείνει πίσω είναι της ανάδειξης περιοχής που κατοικούν Μουσουλμάνοι. Πολλοί κάτοικοι της χώρας αγνοούν και την ύπαρξη του. Καλά τα αναθέματα κατά της πολιτείας .Που είναι όμως ο Ξανθιωτης επιχειρηματίας που συνεχώς διαμαρτύρεται να πάρει το ρίσκο της κατασκευής πέντε δέκα δωματίων στην ορεινή περιοχή? Είναι αδύνατο να έρθει ο επισκέπτης χωρίς η περιοχή να υποστηρίζεται ξενοδοχειακά. Και χωρίς κανένα εστιατόριο απαιτήσεων. ( Εξαιρουμένης της απόμακρης ΚΟΤΑΝΗΣ )
Ανεπανάληπτη τονίζεται η φιλοξενία του ΞΑΝΙΩΤΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. Εντάξει παιδιά μη το παρακάνουμε. Δεν υπάρχει περιοχή της Ελλάδας που να θεωρείται αφιλόξενη. Δεν ξέρω όμως πόσο ευγενικοί και λογικοί στις τιμές είμαστε έναντι των ανταγωνιστών.
Τελευταία φέρνουμε παράδειγμα τα Τρίκαλα η την Δράμα για την επιτυχία των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Αντίστοιχα οι κάτοικοι αυτών των πόλεων γκρινιάζουν για τις επιτυχείς εκδηλώσεις της ΞΑΝΘΗΣ.
Παρόλη την γκρίνια μας ή ΞΑΝΘΗ έναντι πολλών γειτονικών πόλεων έχει πληθώρα ποιοτικών εκδηλώσεων που προσελκύσουν κόσμο. Μπορεί να θέλουν βελτιώσεις αλλά σε κάποιους πρέπει να αποδώσουμε εύσημα. Ο μηδενισμός είναι κακός σύμβουλος.
Για να γίνει “τοπ” προορισμός ένας τόπος θέλει υποδομές , επαρκή και συγχρόνως σύγχρονο αριθμό δωματίων. Η πόλη έχει πολύ λίγα δωμάτια και σήμερα η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη. Ούτε βλέπω οίστρο επενδύσεων από τους αυτοαπασχολούμενους με τον χώρο. Όλοι χωρίς κόπο θέλουν κέρδη με ευθύνη άλλων.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κορυφαίος προορισμός των σχολικών εκδρομών. Ο γράφων επι τρία χρόνια πριν λήξει το ημερολογιακό έτος έστελνε επιστολές με τουριστικό υλικό σε όλα τα σχολεία της ΕΛΛΑΔΟΣ και της ΚΥΠΡΟΥ. Γιατί διαβάζω απόψεις οτι όλα γίνονται τυχαία.
Τελειώνοντας καλή η κριτική και η διάχυση των ευθυνών ας κάνουμε όμως την αυτοκριτική μας….ιδέες πολλές πολίτες για να τις υλοποιήσουν ?
Υ.Γ Μπορεί να στεναχωρώ κάποιους. . . αλλά στην πορεία μου ποτέ δεν χάιδεψα αυτιά.