Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Ένας οδικός χάρτης για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, με εργαλείο το DesirMed

Επιτυχής διεξαγωγή του 1ου Περιφερειακού Εργαστηρίου του έργου DesirMED στην Ξάνθη

Στην προώθηση ενός οδικού χάρτη για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, εργάζεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμμετέχοντας στο εταιρικό σχήμα του έργου DesirMED, μαζί με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και τον Δήμο Παγγαίου. Αποτελούν τον πυρήνα της περιφερειακής ομάδας που θα διερευνήσει και θα εφαρμόσει λύσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την περιοχή μας. Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν τη δέσμευση της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και να προωθήσει μια βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου DesirMed, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, το 1ο Περιφερειακό Εργαστήριο, στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης “Οικία Μάνου Χατζιδάκι” στην Ξάνθη. Τα Περιφερειακά Εργαστήρια αποτελούν εργαλεία για την παρουσίαση των δραστηριοτήτων και αποτελεσμάτων  του έργου, την ανάδειξη των αναγκών της περιοχής, την ενεργή συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών και την ενίσχυση της συνεργασίας. Ο στόχος του πρώτου εργαστηρίου ήταν η διαμόρφωση ενός κοινού οράματος μέσα από διαδραστικές προσεγγίσεις για τη μετασχηματιστική αλλαγή.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ξάνθης, κα Π. Μπρίκα, και η Ειδική Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά Προγράμματα της ΠΑΜΘ, κα Φ.Καζάκου. Ακολούθως, ο συντονιστής της ομάδας έργου της ΠΑΜΘ, κος Λάμπρος Τσούργιαννης, παρουσίασε συνοπτικά την ημερήσια διάταξη και τον σκοπό του εργαστηρίου, δίνοντας τον λόγο στους συμμετέχοντες να συστηθούν και να παρουσιάσουν τον φορέα που εκπροσωπούν.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, κ. Γεώργιος Συλαίος, παρουσίασε το έργο DesirMED και τον κεντρικό του στόχο, που είναι η προώθηση ενός οδικού χάρτη για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. Ο διευθυντής ερευνών του ΙΝ.ΑΛ.Ε. και συντονιστής της Συμβουλευτικής Ομάδας Εργασίας για το Περιβάλλον του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας κ. Μάνος Κουτράκης ανέλυσε τους βασικούς κλιματικούς κινδύνους, το φυσικό περιβάλλον και τις κοινωνικοοικονομικές τάσεις της Περιφέρειας.

Σε δύο παράλληλες διαδραστικές συνεδρίες, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν και να ιεραρχήσουν τους κλιματικούς κινδύνους και τα προβλήματα της περιοχής. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν υφιστάμενες λύσεις από ερευνητές του ΔΠΘ, που περιλάμβαναν φυσικές λύσεις για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, ξηρασίας, παράκτιας διάβρωσης και επεξεργασίας αποβλήτων. Ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Παγγαίου, κος Γιάννης Τσουκαλίδης, παρουσίασε μια καλή πρακτική φυσικής λύσης διαχείρισης υγρών αποβλήτων με τεχνητό υγροβιότοπο που υλοποιείται στον Δήμο Παγγαίου με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα αποτελεί αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης στο πλαίσιο του έργου DesirMED.

Οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν με τους ερευνητές, εξετάζοντας τις προτεινόμενες λύσεις, αναδεικνύοντας πρόσθετους κλιματικούς κινδύνους που απαιτούν διερεύνηση για την εξεύρεση ή υιοθέτηση φυσικών λύσεων.

Η τελευταία και ιδιαίτερα σημαντική συνεδρία ήταν αφιερωμένη στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας και στο όραμα για την κλιματική ανθεκτικότητα. Η κα Α.Δρίνη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ΠΑΜΘ και ο κος Γ. Βαλασίδης, στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, παρουσίασαν τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ευκαιρίες για έργα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσω του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και του Περιφερειακού Προγράμματος “Ανατολική Μακεδονία, Θράκη” 2021-2027. Ο κος Σ.Αρσενίου, υπηρεσιακό στέλεχος στο Τμήμα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ΠΑΜΘ, ανέλυσε την ευρωπαϊκή διάσταση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διαμορφώσουν ένα μακροπρόθεσμο όραμα για μια ανθεκτική Περιφέρεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Μέσα από διαλογική συζήτηση, προέκυψε το εξής όραμα: «Μια Περιφέρεια με όραμα τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, με ορθολογική διαχείριση πόρων, έμφαση στην υλοποίηση λύσεων που βασίζονται στη φύση και αυξάνουν την ανθεκτικότητα απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μια Περιφέρεια που προάγει την ευημερία όλων και αποτελεί κόμβο εξωστρέφειας στην ευρύτερη περιοχή».

Το 1ο Περιφερειακό Εργαστήριο αποτελεί  ένα αρχικό σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση του στρατηγικού πλαισίου και της κοινής πορείας προς μια πιο ανθεκτική και βιώσιμη περιοχή, θέτοντας τις βάσεις για τις επόμενες δράσεις του έργου DesirMED.

Το DesirMED με λίγα λόγια

Το έργο DesirMED χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ “Horizon Europe” και στοχεύει στην προώθηση καινοτόμων λύσεων για την ενίσχυση της μετάβασης προς την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Το εταιρικό σχήμα του έργου συμπεριλαμβάνει 34 εταίρους από 10 χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Κάτω Χώρες, Ιρλανδία και Ελβετία).

(πληροφορίες https://pta.gov.gr/erga/desirmed/)