Γ. Καρυώτης: Προσπαθούμε να ανοίξουμε δρόμους στην αγροτική παραγωγή.
Μία πολύ σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης των ελαιοπαραγωγών έλαβε χώρα στο κτήμα Γ. Καρυώτη, μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Ξάνθης, ασφαλιστή και ελαιοπαραγωγού το πρωί της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου στην περιοχή στο 1Ο χιλιόμετρο Βαφέικα Γεννησέα.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν από τις αντίστοιχες εταιρείες που συμμετείχαν όπως ο Θρακικός Ζεόλιθος, η φυτογωνία φυτώρια ελιάς, από τον αντιπρόσωπο της stihl στην Ξάνθη Αυγερινό Σαρρίδη και φυσικά η Αγροτοδιατρποφική αγροτικά εφόδια.
Η θεματολογία που περιλάμβανε ποικιλίες ελιάς που ευδοκιμούν στην Θράκη και ειδικότερα στην Ξάνθη, το κλάδεμα και η διαχείριση του ελαιώνα.
Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που το ψύχος ήταν έντονο η προσέλευση των ελαιοπαραγωγών, κυρίως νέων, ήταν ικανοποιητική, δείγμα ότι οι νέοι ελαιοκαλλιεργητές αναζητούν τρόπους και τεχνογνωσία προκειμένου να αποδώσει καρπούς ο κόπος και η επένδυση τους.
Τα τυποποιημένα προϊόντα του κ. Καρυώτη
Όπως ανέφερε ο Γ. Καρυώτης, συγκεντρώθηκαν στο κτήμα του 4 εταιρείες και με θέμα την ελιά και η φροντίδα της, όπου οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για την παραγωγή, τις ποικιλίες τις οποίες μπορούμε να καλλιεργήσουμε , ποιες ευδοκιμούν στην περιοχή μας. «Έχει έρθει το φυτώριο Φυτογωνία από τον Ακροπόταμο Καβάλας, όπου εξειδικεύεται σε αυτό, έχουμε τοπικό συνεργάτη ο οποίος παρέχει τις υπηρεσίες του, γεωπόνο, η Αγροτοκτηνοτροφική Θράκης, έχουμε τον Θρακικό Ζεόλιθο όπου εξειδικεύεται στην λίπανση και την φροντίδα της ελιάς, έχουμε και τον κ. Αυγερινό Σαρίδη, αποκλειστικό αντιπρόσωπο της stihl όπου εξειδικεύονται σε μηχανήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την φροντίδα του δένδρου της ελιάς.
Αυγερινός Σαρρίδης.
Στην συνέχεια μίλησε στην ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ο Αυγερινός Σαρρίδης αποκλειστικός αντιπρόσωπος της stihl στην Ξάνθη: «Συμμετέχουμε και εμείς στην προσπάθεια ενημέρωσης των ελαιοκαλλιεργητών κάνοντας επίδειξη των μηχανημάτων για την φροντίδα των ελαιόδεντρων. Το συγκεκριμένα μηχανήματα, είναι εξειδικευμένα για την φροντίδα της ελιάς, όπως ελαιοσυλλογή, κλάδεμα, κόψιμο των χόρτων τα πάντα.
Οκ. Αυγερινός Σαρρίδης με τον παραγωγό βιολογικών αγροτικών προϊόντων κ. Γαβριήλ
Ακολούθως, ο πωλητής της εταιρείας stihl στην Βόρεια Ελλάδα κ. Τσιλίκας Αλέξης λαμβάνοντας τον λόγο ανέφερε ότι τα εν λόγω μηχανήματα είναι και οικολογικά. «Υπάρχουν τα προϊόντα βενζίνης για την συλλογή του καρπού και για να κλαδέψουμε και επίσης υπάρχουν και τα μηχανήματα μπαταρίας που έχουμε. Επίσης, για τα μηχανήματα βενζίνης υπάρχει έτοιμο motomix το οποίο είναι βιοδιασπώμενο και είναι οικολογικό.
ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Ο κ. Χρήστος Σίμος Γεωλόγος Μηχανικός υπεύθυνος της Θρακικού Ζεολίθου
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο κ. Χρήστος Σίμος Γεωλόγος Μηχανικός υπεύθυνος της εταιρείας Ζεόλιθος Θράκης ΑΥΓΗ Ε.Π.Ε. ο οποίος σημείωσε ότι εκτός απόν τον Έβρο, ζεόλιθος υπάρχει και στην Ροδόπη, όπου τα αποτελέσματα στην χρήση στην Γεωργία και την Κτηνοτροφία, είναι θεαματικά. Ποιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Ο ζεόλιθος λαμβάνεται από τις Σάππες Κομοτηνής και της Φιλύρας όπου η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της δύο νταμάρια, – χώρους εξαγωγής του ζεόλιθου. «Ο ζεόλιθος είναι ένα αργυλοπυριτικό πέτρωμα και είναι ο τόφος που βγαίνει από το ηφαίστειο την στιγμή που εκρήγνυται όπου όλος αυτός ο τόφος πηγαίνει σε μία λίμνη με θαλασσινό η γλυκού νερού, αποτίθεται ιζιματοποιείτε και δημιουργείτε στην διάρκεια χιλιάδων χρόνων ο ζεόλιθος, αυτό το περίφημο υλικό που έχει μία τεράστια γκάμα ιδιοτήτων όσο για την γεωργία, την κτηνοτροφία αλλά όσο και για τοι περιβάλλον το ίδιο, διότι, φαντασθείτε το Τσερνόμπιλ και το φουκουσίμα, όταν έγιναν τα ατυχήματα σκεπάστηκαν με ζεόλιθο για να σκεπαστεί η ραδιενέργεια η οποία εκπεμπόταν. Άρα, καταλαβαίνουμε όλοι, ότι πέρα από την σχέση που έχει ο ζεόλιθος με την γεωργία και την κτηνοτροφία, έχει μεγάλη και πολύ σοβαρή σχέση με το περιβάλλον. Έχει την δυνατότητα να δεσμεύει όλα τα ιχνοστοιχεία του περιβάλλοντος τα οποία έχουν θετικό φορτίο διότι ο ζεόλιθος είναι αρνητικά φορτισμένος. Τα ετερώνυμα λέει η απλή φυσική του Μάζη έλκονται. Άρα έλκει όλα τα ιχνοστοιχεία και τα εγκλωβίζει μέσα στα σπήλαια του και εκεί να τα αποδομεί. τα συγκρατεί και δεν τα αποδεσμεύει στο περιβάλλον. Τονίζουμε ότι ο ζεόλιθος της Κομοτηνής είναι λευκός και εφαρμόζεται ακόμη και στην ιατρική, και στην πυρηνική φυσική.
Πως χρησιμεύει στην Γεωργία
Όπως μας εξήγησε ο κ. Σίμος, ο ζεόλιθος έχει την ικανότητα κατά την διάρκεια της εφαρμογής του στην καλλιέργεια να αφήνει μόνο τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία στο φυτό και τα υπόλοιπα τα κρατεί και δεν αποπλένετε από το νερό, για μελλοντική χρήση, πράγμα που αυτόματα αυτό, σημαίνει μείωση του κόστους της παραγωγής. « Για παράδειγμα, θα χρειαστεί το άζωτο την Άνοιξη, τον φώσφορο το Φθινόπωρο για να δυναμώσει τον κορμό του, θα χρειαστεί το κάλιο για να δυναμώσει τον καρπό του, και θα χρειαστεί τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία για άλλες ανάγκες του φυτού. Χαμηλώνει το κόστος παραγωγής των καλλιεργούμενων προϊόντων. Αποτελεί αποθήκη του εδάφους και δεν φτωχαίνει το έδαφος σε ιχνοστοιχεία.
Κτηνοτροφία.
Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Σίμος, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για υγιή ζώα εκμετάλλευσης, διότι έχει την ικανότητα να συγκρατεί τις απαλοτοξίνες και τις μυκοτοξίνες, τις οποίες πέρνει το ζώο μέσα στο πεπτικό του σύστημα , πράγμα που σημαίνει πώς ότι τρώει το ζώο, αν δεν έχει καλό πεπτικό σύστημα, αποβάλλει τις τροφές, που σημαίνει επιπλέον κόστος για τις τροφές και άρα, με την χρήση του ζεόλιθου το ζώο αξιοποιεί στο έπακρο τις τροφές με την ανάλογη απόδοση σε κρέας και γάλα. Τώρα όσο για την απόσμιση του χώρου, ο ζεόλιθος απορροφά την υγρασία και εξαφανίζει τη μυρωδιά από τα απόβλητα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Η ποσότητα εφαρμογής εξαρτάται από την συνολική υγρασία και την περιεκτικότητα σε άζωτο που περιέχεται στην κοπριά και στην ουρία. Η μείωση της υγρασίας συνεπάγεται και περιορισμό εντόμων και σκουληκιών. Η απορρόφηση του αζώτου επιτυγχάνει τη δραστική μείωση των δυσάρεστων οσμών. Και άρα δημιουργείτε καλύτερο περιβάλλον για την διαβίωση των ζώων με αποτέλεσμα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και άρα παραγωγικής διαδικασίας.
Δημήτρης Παρασκευάς ΦΥΤΟΓΩΝΙΑ
Δ. Παρασκευάς Γεωπόνος υπεύθυνος της ΦΥΤΟΓΩΝΙΑΣ
Στην συνέχεια η ΗΧΩ μίλησε με τον κ. Δημήτρη Παρασκευά, Γεωπόνο υπεύθυνο των περίφημων φυτωρίων ελιάς στον Ακροπόταμο Καβάλας. Ένας νέος άνθρωπος που στόχος του είναι το καλύτερο δυνατό κέρδος του ελαιοπαραγωγού και η παρουσία του στην εκδήλωση οφείλεται στην πάρα πολύ καλή ιδέα του Γ. Καρυώτη που εδώ και χρόνια έχουν φυτεύσει ένα κτήμα με την πολύ πυκνή φύτευση, με τον κλώνο της κορωναίκης Ι/38 που είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα που τα τελευταία 15 χρόνια έχουν εγκατασταθεί σε αρκετά κτήματα, όπου στην ουσία είναι ένα καινούριο σύστημα ελαιοκαλλιέργειας. «Σήμερα ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία, να μαζευτούνε κάποιοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την ελαιοκαλλιέργεια και γενικότερα να γίνει μία κουβέντα και ειδικότερα για την πολύ πυκνή φύτευση είτε στην γραμμική φύτευση ή «παλμέτα». Ουσιαστικά το σύστημα αυτό της υπέρπυκνης φύτευσης, έχει δύο βασικά πλεονεκτήματα. Το ένα είναι ότι μπορεί να πάρουμε πολύ νωρίς από την ημέρα της εγκατάστασης την πρώτη παραγωγή στον τρίτο χρόνο και το δεύτερο είναι ότι μπορεί να μηχανοποιηθεί η καλλιέργεια σε μεγάλο βαθμό οπότε μειώνεται το κόστος παραγωγής. Σε αυτό το σύστημα μπορεί να μπει μόνο ο κλώνος της ποικιλίας «αρμεκνα» και ο κλώνος της ποικιλίας κωρονέικη. Δεν μπορεί να μπει οποιαδήποτε ποικιλία. Οι κλώνοι αυτοί είναι πατενταρισμένοι, είναι μία δουλειά που είχε γίνει στον στο ινστιτούτο στην Βαρκελώνη της Ισπανίας που έκανε την δουλειά και είναι ο κάτοχος των δικαιωμάτων των κλώνων και εμείς έχουμε πάρει τα δικαιώματα από το 2009 για να μπορούν να παράγουμε στην Ελλάδα επίσημα τον κλώνο της αρμπεκίνα και τον κλώνο της κωρωναίκης και να διαθέτουμε ταυτόχρονα και τα φυτώρια.
Τέλος ο κ. Παρασκευάς σημείωσε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρων στην Βόρεια Ελλάδα για την ελαιοπαραγωγή και κυρίως από νέους γεωργούς.
Εκείνο όμως που είναι εντυπωσιακό όπως επεσήμανε ο κ. Παρασκευάς είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Ελλάδος στρέφονται πλέον στην τυποποίηση και την ταυτότητα του προϊόντος.
Μάλιστα ανέφερε ότι οι Ιασπανοί τυποποιούν το τελικό προϊόν που είναι το λάδι σε ποσοστό 95% και οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί σε ποσοστό μόλις 5%. Βέβαια, μετά και την αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου όλο και περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί στρέφουν το ενδιαφέρων στην τυποποίηση. «Ειδικά ο κ. Γιώργος Καρυώτης, είναι από τις περιπτώσεις και τον χρησιμοποιώ ως παράδειγμα προς μίμηση γιατί κάνει μία πρωτοποριακή καλλιέργεια και το πιο σημαντικό είναι ότι προχωράει στην τυποποίηση. Επιμένω, δεν πουλάμε ένα χύμα και ανώνυμο προϊόν και μιλάμε για ένα Εθνικό θησαυρό.
ΧΡΥΣΟΝΟΜΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Χρυσονόματος Νικόλαος υπεύθυνος μονάδας αιγοπροβάτων και μεταποίησης του προϊόντος αναφέρει στην ΗΧΩ. «Ο πεθερός μου, ο Καρυώτης Παύλος που είναι από τα Βαφέικα και η Μονάδα μας εδρεύει στα Πηγάδια, έχει μία σύγχρονη κάθετη Μονάδα με πρόβατα και κατσίκια και αποφασίσαμε πριν από 3 χρόνια να μεταποιήσουμε το γάλα και μπήκαμε δυναμικά. Το γάλα μας είναι πολύ καλό επειδή προσέχουμε τα ζώα μας πάρα πολύ και ήδη βγάζουμε στην αγορά κάποια προϊόντα . Είναι παραδοσιακά κλασικά προϊόντα όπως αιγοπρόβεια φέτα, γραβιέρα σκέτη, γραβιέρα με μπούκοβο, γραβιέρα με παστουρμά και μυζήθρα που βγαίνει από το κασέρι και είναι πολύ πιο νόστιμη από ότι βγαίνει από την φέτα. Αυτή την περίοδο, επειδή μας ενδιαφέρει η ποιότητα του τελικού μας προϊόντος, προσπαθούμε να βγαίνουμε στην αγορά σε μικρές ποσότητες. Μας ενδιαφέρει η ποιότητα η οποία είναι στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας. Δεν υπάρχουν πρόσμικτα. Δεν μας ενδιαφέρει η ποσότητα. Θέλουμε λίγα και ποιοτικά προιόντα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις παραγωγής.
Αν θέλει κάποιος να σας βρει που μπορεί.
Στην μονάδα μας όπου εκεί έχει την δυνατότητα ο επισκέπτης να δει την διαδικασία και που μπορεί προμηθευτεί τα προϊόντα μας και φυσικά στα τηλέφωνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ