JTI Hellas: Επενδύοντας στους Ανθρώπους και την Ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Αθήνα 6 Μαρτίου 2025 – Την αξία των ανθρώπων στις σύγχρονες επιχειρήσεις υπογράμμισε o Νίκος Χατζηνικολάου, People & Culture Director της JTI Hellas, στο πλαίσιο του 3ου Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που διοργανώθηκε στις 26-27 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι η πρόσφατη διάκριση της JTI Hellas από το Top Employers Institute ως ένας από τους τρεις πρώτους κορυφαίους εργοδότες στην Ελλάδα για το 2025, συνιστά πρόσθετο κίνητρο για τη διαρκή αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος που η εταιρεία προσφέρει στους ανθρώπους της.
Συμμετέχοντας στη θεματική συζήτηση με τίτλο «Αναζωογονώντας την ύπαιθρο: Στρατηγικές για τη δημογραφική ενίσχυση της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης», ο κ. Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στη στρατηγική επένδυση της JTI στην Ξάνθη, η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία οικονομικής και κοινωνικής αξίας στην ευρύτερη περιοχή. Από την εξαγορά του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ το 2018, η εταιρεία έχει επενδύσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια στον εκσυγχρονισμό του, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα μιας ακριτικής περιοχής που αντιμετωπίζει έντονες κοινωνικο-δημογραφικές προκλήσεις.
Αναφερόμενος στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού, αλλά και την προσέλκυση νέου ανθρώπινου δυναμικού για εργασία και εγκατάσταση, έδωσε έμφαση στη σημασία της δημιουργίας ανταγωνιστικών και καλά αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης. Με την αφορμή αυτή, περιέγραψε το ολοκληρωμένο πλέγμα παροχών της εταιρείας στους εργαζόμενούς της, που παράλληλα με το εισόδημα ενισχύει τη γονεϊκότητα και στηρίζει την οικογένεια, μέσα από παροχές σε χρήμα και είδος, με διευρυμένες άδειες και ευελιξίες στην οργάνωση του εργασιακού χρόνου.
Στη συνέχεια, αναλύοντας τις δυναμικές και τις τάσεις στον χώρο της εργασίας, ο κ. Χατζηνικολάου παρουσίασε τα σύγχρονα προγράμματα που υλοποιεί η JTI για την ευημερία και την ευεξία των ανθρώπων της. Με επιλογές ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, για αξιοποίηση στον ελεύθερο χρόνο τους. Καθώς, όπως ανέφερε, για τη JTI συνιστά προτεραιότητα ο συνδυασμός της επαγγελματικής, της προσωπικής και της οικογενειακής ισορροπίας, σε ένα ευρύτερο περιβάλλον ισότητας και συμπερίληψης.
Αναφερόμενος στη δέσμευση της JTI για συνεχή ανάπτυξη με αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων μέσω reskilling και upskilling, παρουσίασε το όραμα της εταιρείας να αποτελέσει η επένδυσή της στην Ξάνθη έναν ισχυρό τοπικό κόμβο Δεξιοτήτων, Παραγωγικότητας και Ανταγωνιστικότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση, μίλησε για το πρόγραμμα «Skills for Jobs», που υλοποιήθηκε το 2024 σε συνεργασία με τον ΣΕΒ για πρώτη φορά στη Θράκη, καθώς και για τις ευκαιρίες απόκτησης γνώσεων και επαγγελματικής εμπειρίας που προσφέρει η JTI σε απόφοιτες STEM, με τις πρώτες δύο να προέρχονται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Κλείνοντας, έκανε ειδική μνεία στη συμμετοχή της JTI στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης «Rebrain Greece» για τον επαναπατρισμό Ελλήνων και Ελληνίδων επιστημόνων από το εξωτερικό, σε θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και δεξιοτήτων.
* * * * * *
Η JTI στην Ελλάδα
Η JTI είναι σήμερα η Νο.1 εταιρεία στον κλάδο των συμβατικών προϊόντων καπνού στην ελληνική αγορά και διαθέτει τόσο παραγωγική όσο και εξαγωγική δραστηριότητα στη χώρα με το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Από τον Οκτώβριο του 2023, η JTI Hellas εισήλθε και στην κατηγορία των προϊόντων τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού με τη διεθνή μάρκα της Ploom. Η νέα αυτή επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης του ομίλου JTI παγκοσμίως για τα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου ύψους 450 δισεκ. γιεν το διάστημα 2024-2026, εστιάζοντας κυρίως στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού. Με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, η JTI συνεισφέρει ετησίως πάνω από το 2% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας, από την απόδοση ΕΦΚ και ΦΠΑ καπνού, ενώ προμηθεύεται συστηματικά τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά καπνά για τα προϊόντα της διεθνώς. Εκτός από την εγχώρια αγορά, η JTI Ελλάδας έχει και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου, της Μάλτας και του Ισραήλ, απασχολώντας συνολικά περισσότερους από 300 εργαζομένους. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://www.jti.com/.