Πολιτικές και πράσινα άλογα για … τα άγρια άλογα των Κομνηνών
ΚΕΝΟ ΝΟΜΟΥ
Με αφορμή την παρουσία των κατοίκων του ορεινού χωριού της Ξάνθης, των Κομνηνών, συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης, εν απουσία του δημάρχου Στράτου Κοντού, το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους των Κομνηνών.
Ενός οικισμού της Σταυρούπολης που ανήκει στον δήμο Ξάνθης. Με αυτό το σκεπτικό οι χωριανοί ήταν παρόντες στην συνεδρίαση και το θέμα έθεσε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Γκεβεζίδης όπου και προκάλεσε την έντονη συζήτηση, τονίζοντας ότι τα άγρια άλογα κάνουν ζημιές στις παραγωγές τους, προκαλούν δυστυχήματα και φυσικά όταν στερούνται τροφής και νερού κατεβαίνουν μέσα στον οικισμό με ότι αυτό συνεπάγεται αναστάτωση για τους ίδιους τους κατοίκους.
Μία υπόθεση που θα έπρεπε να απασχολήσει την δημοτική αρχή γιατί το θέμα υφίσταται τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια και όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές την τελευταία πενταετία έχει ενταθεί. Βεβαίως και το πρόβλημα «έσκασε» στα χέρια της παρούσας διοίκησης του δήμου, αφού η αδιαφορία της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν έχει … προηγούμενο.
Αφού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χατζηαντωνίου κούρασε το Σώμα στην προσπάθειά του να εξηγήσει σύμφωνα με την νομοθεσία τι είναι άγρια άλογα και τι Ανεπιτήρητα δεσποζόμενα, κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχει κενό νόμου και ότι η ούτε Περιφέρεια, ούτε το δασαρχείο αλλά ούτε και ο δήμος, μπορούν να παρέμβουν στην προκειμένη περίπτωση που για πολλούς ο αριθμός των άγριων αλόγων ξεπερνά κατά πολύ τα 600 με 650 άλογα, πράγμα που σημαίνει ολική καταστροφή των παραγωγών, κάτι που τονίστηκε από τους ομιλητές.
ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ
Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ο ΕΛΓΑ, δεν αποζημιώνει τους αγρότες, γιατί λέει δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και εδώ ταιριάζει η λαϊκή ρήση … «εμ κερατάς έμ δαρμένος».
Τελικά ο αντιδήμαρχος κ. Χατζηαντωνίου κατέληξε λέγοντας ότι μόνος του ο δήμος Ξάνθης δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα γιατί μπαίνει στα «χωράφια» του δασαρχείου και της Περιφέρειας.
Ακούστηκε η πρόταση να μαζευτούν τα άγρια άλογα και να γίνει πλειστηριασμός, να τα πάρει κάποιος όμιλος ή σε κάθε περίπτωση, με κάποιον τρόπο να προστατευτούν από την παρουσία τους οι κάτοικοι.
Ο Πασχάλης Λύρατζης επιτέθηκε κατά του αντιδημάρχου λέγοντας του ότι γνωρίζατε το πρόβλημα. Τι έχετε κάνει.
Ο Φανουράκης προσπάθησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά, και είναι λογικό αφού επί 4 χρόνια η δική του παράταξη που βρισκόταν στην εξουσία δεν έκανε απολύτως τίποτε για το συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας στην συζήτηση, ότι οι κάτοικοι των Κομνηνών ήρθα στο Συμβούλιο για να ακούσουν λύσεις.
Μάλιστα τον λόγο πήρε κάτοικος του χωριού ο οποίος ανέφερε την παρουσία κάποιας φιλοζωικής εταιρείας, η οποία στην ουσία τους «κούνησε το δάχτυλο» και απαίτησε να μην αγγίξουν οι κάτοικοι τα άγρια άλογα. Και όταν η συνομιλία τους έφτασε στην αποζημίωση, η φιλοζωική δήλωσε αναρμόδια, το ίδιο το δασαρχείο και ο ΕΛΓΑ, αλλά και Περιφέρεια. Έτσι οι κάτοικοι διάλεξαν το τελευταίο τους αποκούμπι, τον δήμο Ξάνθης, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια.
Ο »δημαρχεύων» λόγω της απουσίας του δημάρχου κ. Γκαγκαλίδης, δεσμεύθηκε ότι θα μεταφέρει στον δήμαρχο όλα όσα συζητήθηκαν και θα προτείνει συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ο κ. Καμαρίδης πρότεινε να συμμετάσχει σε αυτή την συνάντηση και η νομική υπηρεσία του δήμου.
Τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της Ελάσσωνος αντιπολίτευσης Σ. Μελισσόπουλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κ. Γκεβετζίδη επισημαίνοντας το γεγονός ότι πρώτη φορά το τοπικό συμβούλιο φέρνει θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο … κάτι που αποδεικνύει για πολλοστή φορά τα γραφόμενά μας, ότι δηλαδή την κύρια ευθύνη για τα κακά που συμβαίνουν στον τόπο μας, την έχουν τα τοπικά συμβούλια γιατί αδιαφορούν για τον ίδιο τους τον τόπο του, εξαίρεση φαίνεται ότι αποτελεί ο κ. Γκεβετζίδης, εκτός αν το έκανε για αντιπολιτευτικούς κυρίως λόγους, αφού δέχτηκε τα εύσημα από τον Σ. Μελισσόπουλο.
Με αντιπολιτευτική διάθεση ο Σ. Μελισσόπουλος, έθεσε τα ερωτήματα όπως τι κάναμε μέχρι σήμερα για το πρόβλημα και πώς αυτό θα ξεπεραστεί. Στην συνέχεια, χαρακτήρισε την ενημέρωση που προηγήθηκε από τον κ. Χατζηαντωνίου ως ακατανόητη και η οποία κινήθηκε στην σφαίρα της θεωρίας με αποτέλεσμα να είναι κουραστική και δεν μπήκε στην ουσία του προβλήματος. Πρότεινε στην δημοτική αρχή να γίνει μία σχετική μελέτη ως προς τον αριθμό των άγριων αλόγων, τις καταστροφές που προκαλούν καθώς και τα ατυχήματα τονίζοντας ότι ο δήμος πρέπει να έχει άποψη.
Η πρόταση του Μ. Φανουράκη να ακολουθήσει ο δήμος Ξάνθης, το παράδειγμα του δήμου Δράμας, ο κ. Χατζηαντωνίου το κατέρριψε αυτό το παράδειγμα, λέγοντας ότι ο δήμος Δράμας, μάζεψε τα ζώα, τα στάβλισε, τα τάισε και τα έβγαλε στον πλειστηριασμό διότι τα άλογα ήταν δεσποζόμενα, πέθανε ο ιδιοκτήτης τους και αναγκαστικά ο δήμος Δράμας έλαβε αυτήν την πρωτοβουλία, πράγμα που σημαίνει ότι ο δήμος Ξάνθης, δεν μπορεί με βάση την νομοθεσία να το πράξει.
Τον λόγο πήρε ο Γ. Ζερενίδης ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ γιατί πριν από λίγες ημέρες του μετέφεραν οι χωριανοί ότι τα άγρια άλογα πίνουν νερό μάλλον από σημείο που έσπασε ο αγωγός και ήδη οργάνωσε συνεργείο για να το διαπιστώσει και το οποίο και θα βρίσκεται εκεί σε δύο μέρες, στηρίζοντας τον κ. Χατζηαντωνίου στα λεγόμενά του λέγοντας ότι δεν πρέπει να υποβαθμιστούν αυτά που είπε.
Τέλος, τον λόγο πήρε ο δημαρχεύων κ. Γκαγκαλίδης, λέγοντας ότι θα προτείνει στον δήμαρχο την δημιουργία δια παραταξιακής επιτροπής με την συμμετοχή του νομικού, πράγμα που δέχτηκαν όλες οι παρατάξεις και μάλιστα ο Σ. Μελισσόπουλος πρότεινε ως μέλος τον ίδιο τον κ. Γκεβετζίδη.
Τελικό Συμπέρασμα. Τι είχε Γιάννη τι είχα πάντα και το ερώτημα είναι, γιατι οι εισαγγελικές αρχές δεν επεμβαίνουν με δεδομένο ότι προηγήθηκαν ατυχήματα με διερχόμενους οδηγούς, να δώσει εντολή να «μαντρωθούν» τα άγρια άλογα προκειμένου να προστατευτούν οι ζωές και οι περιουσίες των κατοίκων της περιοχής.