Μανώλης Φανουράκης: Η κεντρική διοίκηση να ενισχύσει τον δήμο και την ΔΕΥΑΞ για την κοινωνική πολιτική που ασκείται στο Δροσερό.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΝΑΙ ΟΤΑΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΩΝ ΩΦΕΙΛΩΝ

Μετά την ήπια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης με κύριο θέμα συζήτησης την ΔΕΥΑΞ ο δεύτερος τη τάξη της παράταξης του Μανώλη Τσέπελη, Μ. Φανουράκης απαντώντας σε σχετικό μας ερώτημα ανέφερε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες να εξαλειφθούν τα προβλήματα της ΔΕΥΑΞ και δηλώνει ότι η παράταξη του θα στηρίξει τις προσπάθειες εξυγίανσης της ΔΕΥΑΞ.

Ποιο συγκεκριμένα ο Μ. Φανουράκης ανέφερε: «Αυτό που ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και από την δική μας πλευρά μέσω του Ιπποκράτη Καμαρίδη και από τον Γιάννη τον Ζερενίδη είναι ότι η ΔΕΥΑΞ έχει συνέχεια και επί των ημερών μας για πρώτη φορά η ΔΕΥΑΞ εγκρίθηκε και προχώρησε σε χρηματοδοτήσεις 21 εκ. ευρώ σε έργα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα από διάφορα γεγονότα που έχουν συμβεί και έχουν αναλυθεί στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ. Αυτό που ήταν το ποιο σημαντικό που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ότι σε καμμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε καμία αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής, όταν δεν εξαντληθούν όλοι οι τρόποι και οι διαδικασίες για να μπορέσει να εξοικονομήσει και να αυξήσει τα έσοδά της η ΔΕΥΑΞ. Και αυτό γιατί δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους Ξανθιώτες μία αύξηση τιμολογίου όταν στα Κιμμέρια δεν έχει προστεθεί στους λογαριασμούς το τέλος αποχέτευσης. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής όταν στην Σταυρούπολη δεν έχουν μπει μετρητές και δεν τιμολογούνται κανονικά. Δεν γίνεται εκεί το πόσιμο νερό να χρησιμοποιείτε για πότισμα για τον μπαξέ και εδώ οι Ξανθιώτες στην πόλη, να λένε το νερό νεράκι και βέβαια, αυτό που ζήτησα από τον δήμαρχο και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ είναι ότι καταλαβαίνουμε την κοινωνική πολιτική που θέλει να κάνει και όλες οι διοικήσεις που πέρασαν στον οικισμό του Δροσερού, και ορθά δεν πρέπει να προχωράμε σε διακοπές του νερού γιατί χρωστάνε χιλιάδες ευρώ, αλλά αυτή η κοινωνική πολιτική που περνάει μέσα από το ταμείο της ΔΕΥΑΞ, πρέπει να έχει και κάποια ανταποδοτικότητα και να καλύπτει μέρος των εξόδων.  Με λίγα λόγια, δεν μπορεί η διοίκηση να κάνει κοινωνική πολιτική χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη. Ζήτησα από τον πρόεδρο και τον δήμαρχο να κάνουν παρεμβάσεις όπως είχε κάνει και η προηγούμενη διοίκηση μέσω του προέδρου και του πρώην δημάρχου Μ. Τσέπελη. Να εισακουστούμε, να πιέσουμε γιατί δεν μιλάμε για έναν οικισμό που έχει 20 – 30 οικογένειες και μιλάμε για 7 με 8000 άτομα. Διαφωνούμε με την κοινωνική πολιτική, με τον τρόπο της διοίκησης αλλά …

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Συμφωνείτε στην τελική πρόταση όπως την διαμόρφωσε ο δήμαρχος να γίνει μία οικονομοτεχνική μελέτη για δούμε στην τελική που πατάει η ΔΕΥΑΞ και να γίνουν οι ανάλογες παρεμβάσεις;

 

Η οικονομοτεχνική μελέτη θα γίνει ούτως ή άλλως γιατί κακά τα ψέματα, κανένας από εμάς δεν είναι ειδικός. Εμείς λέμε ναι, αλλά να μην μείνουμε μόνο εκεί. Γιατί και για τον Σύνδεσμο Απορριμμάτων έχει γίνει μελέτη, έχει παρουσιαστεί και εκεί που ήταν να κλείσει ο σύνδεσμος, ξαφνικά είναι βιώσιμος. Θέλουμε μία οικονομοτεχνική μελέτη που να είναι ξεκάθαρη και όχι γιατί σήμερα βολεύει την διοίκηση του νυν δημάρχου και αύριο του εκάστοτε δημάρχου. Μια πραγματική αποτύπωση  των προβλημάτων.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η δική σας πολιτική πρόταση για να επιβιώσει η ΔΕΥΑΞ ποια είναι;

 

Το είπαμε, να εξαντληθούν όλοι οι τρόποι οικονομικής ενίσχυσης του οργανισμού. Να γίνει ένας εξ ορθολογισμός, άνοιγμα σε νέες προτάσεις και σκέψεις, όπως ήδη έχει κάνει ο πρόεδρος που έδωσε σε μία εταιρεία την καταγραφή των ενδείξεων των μετρητών η οποία λειτουργεί άμεσα και με πολύ χαμηλότερο κόστος. Να συνδεθούν τα Κιμέρια με το τέλος αποχέτευσης, να γίνει κάτι στην Δημοτική Ενότητα Σταυρουπολης και να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη από την Κεντρική διοίκηση για την περιοχή του Δροσερού.

 

Αναφορικά με το μεγάλο ενεργειακό κόστος της ΔΕΥΑΞ. Τι προτείνεται;

 

Αυτό το έθεσα και εγώ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το 2020, το κράτος χρηματοδότησε την ΔΕΥΑ Κατερίνης με κρατικά κεφάλαια ύψους 11,5 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή της ΔΕΗ. Και ξαναλέμε ότι οικισμοί του μεγέθους του Δροσερού, δεν υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα.  Όταν λοιπόν αυτό το νερό, στην πλειοψηφία του κατά 90 με 95% δεν πληρώνεται από τους χρήστες, αυτό το νερό, κάποιος άλλος το πληρώνει. Το πληρώνουνε οι πολίτες της πόλης. Ναι μεν είναι μία κοινωνική πολιτική του κράτους και ορθά κάνει που δεν κόβει το νερό αλλά, θα πρέπει να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη από το ίδιο το κράτος προς τον δήμο της Ξάνθης και την ΔΕΥΑ και αυτό θα πρέπει να το απαιτήσουμε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ