«ΑΝΟΙΓΜΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ:

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΚΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ

 

Κύριο γνώρισμα του νέου νόμου αρ. 4555 για την τοπική αυτοδιοίκηση ή αλλιώς γνωστός ως «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» είναι η συνεργασία. Οι πολίτες μαθαίνουν να συνεργάζονται και να βρίσκουν το καλό αποτέλεσμα. Έτσι, στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου θα φανεί, ποιοι τελικά μπορούν να συνεργαστούν, άρα αξίζουν την ψήφο εμπιστοσύνης, και ποιοι είναι κολλημένοι στο «παλαιοσύστημα».

Βάσει του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» παρέχονται δυνατότητες πραγματικής ανάπτυξης στους δήμους και ο νέος νόμος είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο» στα χέρια του Δημάρχου, αρκεί να το γνωρίζει, να το χρησιμοποιεί και να τον χειρίζεται ορθώς! Ο Δήμος είτε ως διαχειριστής είτε ως αγοραστής περιουσίας είτε φέρνοντας επενδύσεις στον τόπο του δημιουργεί κίνητρα στην περιοχή του, καθώς και πραγματικές αναπτυξιακές συνθήκες και ευκαιρίες, ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας σ’ ένα περιβάλλον φιλικό, όπου το «επιχειρείν» ανθίζει προς όφελος των πολιτών. Παράλληλα ο Δήμος ανοίγεται στις τοπικές κοινωνίες· συνεργάζεται με τους επιχειρηματίες, οι οποίοι κατά τόπους είναι «μοχλοί» ανάπτυξης της κάθε τοπικής κοινωνίας· συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο κι έτσι αρχίζουν σιγά-σιγά να δημιουργούνται τα «τρίποδα» των ενεργειών εκείνων μαζί με όλους τους πολιτιστικούς φορείς – σωματεία, προκειμένου να σχεδιαστούν όμορφα πράγματα για τον τόπο.

Σε κάθε δήμο της ελληνικής επικράτειας, όπως εν προκειμένω και στην Ξάνθη, υπάρχουν ενεργοί πολίτες, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους. Στο νέο νομικό πλαίσιο του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» συγκεντρώνεται και αναδύεται η δημιουργία, η οποία γίνεται πιο ουσιαστική μέσα από την ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή των ενεργών ανθρώπων στην καθημερινότητα.

Είναι σημαντικό να βρεθεί κάποια στιγμή ο τρόπος, ώστε ο Δήμος να μη διοικείται μέσα, τυπικά μόνο από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά να ανοίξει τις πύλες του περαιτέρω προς τα κάτω, προς τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν συχνότερα να καταθέτουν τις απόψεις τους για όλα τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο τους, δηλαδή να γίνει μία αληθινή «Κοινωνία Δημοτών». Στη συνέχεια θα έρχονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι είναι οι εκφραστές των πολιτών και θα μορφοποιούν το τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης. Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» στα άρθρα του από 133 έως 151 προσδιορίζει τη συμμετοχή των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων. Είναι καιρός πλέον να γίνει το βήμα μπροστά στον τρόπο διαχείρισης όλων των γεγονότων και των δρώμενων εντός του Δήμου, ώστε να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες. Φυσικά μέσα από τη συμμετοχή αυτή και όταν επικρατεί η λογική, το δημόσιο συμφέρον, το γειτονικό συμφέρον (με όμορους δήμους), θα λυθούν και τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες του δήμου, όπως είναι το κυκλοφοριακό, το χωροταξιακό, η καθαριότητα, τα δεσποζόμενα – αδέσποτα ζώα, παιδικές χαρές, πεζοδρόμια κτλ.

Κατά αυτόν τον τρόπο ο Δήμος, αξιοποιώντας όλα τα θετικά στοιχεία που προκύπτουν από τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι», θα μπορεί να εξελιχθεί σ’ ένα Πρότυπο Δήμο, που θα θέλουν να τον μοιάσουν και άλλοι Δήμοι. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ξάνθης, η οποία χαρακτηρίζεται ως η «Κυρά της Θράκης», ως η «Αρχόντισσα της Θράκης», μπορεί να δει κάποιος την πόλη αυτή να σφύζει από ζωή, όπως ήταν στη δεκαετία του ’80, που ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο και η εμβέλειά της να εκτινάσσεται τόσο στο εσωτερικό, εντός Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό, στην Ευρώπη και σε όλη την υφήλιο.

Ο Δήμος του 21ου αιώνα ανήκει στη Νέα Εποχή, την Εποχή της Έρευνας και της Τεχνολογίας, όπου θα εφαρμόζει συστήματα, τα οποία θα εξυπηρετούν τον άνθρωπο, τον πολίτη, ο οποίος έχει προβλήματα αναπηρίας, τον πολίτη, ο οποίος είναι μικρός σε ηλικία, τον πολίτη, ο οποίος είναι στην τρίτη ηλικία.

 

 

 

 

Dr. phil. Κωνσταντίνος Ι. Ζωγραφόπουλος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «Η Αγάπη για την Ξάνθη μας»

Επικεφαλής υποψήφιος Δήμαρχος

Ιωάννης Παπαχρόνης