Γιάννης Μιρκούδης: Να μην χαθεί η παράδοση

 

Η xanthitimes.gr και το περιοδικό Αγορά … ΖΩ Ξάνθη βρέθηκαν στον χώρο έκθεσης στην παλιά πόλη του αγιογράφου Γιάννη Μιρκούδη που είναι και δάσκαλος αγιογραφίας στο παραδοσιακό εργαστήρι «η Βηθλεέμ» όπου παράλληλα με τις αγιογραφίες του δασκάλου εκτίθενται και έργα των μαθητών της σχολής.

Το εργαστήρι με έδρα στην Ανδρέου Δημητρίου 63 είναι στημένο  στον πάνω όροφο ένας πανέμορφος και ζεστός χώρος.

Παράλληλα με το εργαστήρι αγιογραφίας όπου φοιτούν μικρά και μεγάλα παιδιά στο ισόγειο λειτουργεί και ο χώρος έκθεσης του δασκάλου και όσων μαθητών το επιθυμούν.

Όπως μας λέει ο Γιάννης Μιρκούδης, είναι ο πέμπτος χρόνος λειτουργίας της σχολής και το κάθε τμήμα διδασκαλίας δεν ξεπερνάει τα 4 παιδιά.

Ρωτήσαμε τον δάσκαλο αγιογραφίας Γιάννη Μιρκούδη που οφείλετε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα των μαθητών που αν και αριθμός αυτών είναι μόλις 6 μήνες στην σχολή, παρουσιάζουν μία υπέροχη δουλειά. «Οι νέοι αγαπούν την αγιογραφία. Η ψυχή τους είναι αγνή και αυτό που αποτυπώνουν πάνω στο ξύλο απλά είναι η ψυχή τους. Αγαπούν αυτό που κάνουν».

 Η μεταδοτικότητα του δασκάλου πόσο βοηθά.

Γ.Μ. Σαφώς και βοηθά. Ο δάσκαλος δίνει τις βάσεις, όμως η αγάπη των παιδιών για αυτό που κάνουν, φέρνει το αποτέλεσμα. Είναι δύσκολο. Κάνουμε εικόνα και όχι τοπία. Βαδίζουμε πάντοτε πάνω στην παράδοση και τα παιδιά πρέπει να καταλαβαίνουν αυτό που κάνουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε ειδικά στην εικόνα.

Εγγραφές;

Γ.Μ. Είδη έχουμε ξεκινήσει εγγραφές. Έχουμε αρκετούς μαθητές και φέτος ήδη έχουμε δέκα νέους στο σχολείο που επιθυμούν να διδαχθούν την αγιογραφία και πιστεύω να ολοκληρωθούν τα τμήματα και μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουμε με τους νέους. Βέβαια πρέπει να πούμε οι παλιοί μαθητές μας παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα τους.

Ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξης και διδαχής της αγιογραφίας;

Γ. Μ. Σκοπός να συνεχιστεί η παράδοση.

Πόσο μάλιστα όταν τα παιδιά ξεκινούν από το δημοτικό και στο Λύκειο είναι έτοιμοι αγιογράφοι και όταν ένα παιδί του λυκείου είναι έτοιμος αγιογράφος έχει τις γνώσεις του υπολογιστή και έχει την δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να πουλήσει εικόνα ακόμη και στην Αυστραλία. Δηλαδή κατά την διάρκεια των σπουδών του θα είναι φτασμένος επαγγελματίας μέσω ίντερνετετ. Τα παιδιά σήμερα είναι έξυπνα. Μπορούν να σπουδάζουν και παράλληλα να κάνουν αυτήν την δουλειά. Ήδη έχω μαθητές οι οποίοι δίνουν εικόνες σε συγγενικά τους πρόσωπα και εξασφαλίζουν τα δίδακτρα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Προγραμματίζω πράγματα για τους μαθητές μου που θα είναι στο γυμνάσιο ή στο Λύκειο όπως παραδείγματος χάριν μια ημέρα την εβδομάδα να αγιογραφούμε κάποιους μικρούς ναούς που έχουμε στην Ξάνθη αφιλοκερδώς, να φτιάχνουμε ναούς τοιχογραφίες επιτόπου με την ευλογία πάντοτε της Μητρόπολης εννοείτε για να μάθουν στην πράξη οι μαθητές μας ακόμη και την τοιχογραφία.

Υπάρχουν μικρές εκκλησίες που ποτέ δεν πρόκειται να αγιογραφηθούν λόγω κόστους. Να κάνουμε αυτές τις δωρεές, και τα παιδιά να αφήνουν την κληρονομιά τους ενυπόγραφα.

 

Ας ακούσουμε τι λένε οι μαθήτριες της σχολής

 

Η Κατερίνα Δελιάνη μόλις 6 μήνες μαθήτρια στην σχολή παρουσιάζει στον χώρο της έκθεσης μία θαυμάσια δουλειά σε πολύ λίγο χρόνο που φοιτά στην σχολή του αγιογράφου Γιάννη Μιρκούδη. «Μου άρεσε η ζωγραφική, όμως πιστεύω ότι η αγιογραφία είναι κάτι πρωτότυπο».

Ρωτήσαμε την Κατερίνα να μας πει τι πιστεύει ότι βοήθησε για να αποτυπωθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Η Κατερίνα αποδίδει ο αποτέλεσμα στην μεταδοτικότητα του δασκάλου και λέει πιο συγκεκριμένα «Ο κύριος μας, μας βοηθάει πάρα πολύ, οι οδηγίες του είναι σαφής και είναι δίπλα μας σε ότι χρειαζόμαστε».

Μαρινίκη Μόρφη μετά από 4 χρόνια στην σχολή του Γιάννη Μιρκούδη θεωρείτε φτασμένη αγιογράφος και τα έργα της μιλούνε από μόνα τους στην κυριολεξία κάνει αναφορά στον δάσκαλο ο οποίος δεν κρατά μυστικά για τον εαυτό του. «Κάθε φορά που κάνουμε μάθημα μαθαίνουμε όλο και περισσότερα».

Η εκμάθηση της αγιογραφίας ξεκίνησε ως χόμπι στην σχολή του Γιάννη Μιρκούδη με παρότρυνση της μητέρας, μετά όμως, η Μαρινίκη αγάπησε την όλη διαδικασία και σήμερα μετά από 4 χρόνια θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι έτοιμη να ασχοληθεί και επαγγελματικά με την αγιογραφία.

Ματίνα Γελαδάρη: «Μου άρεσε και μου κίνησε το ενδιαφέρων και ασχολούμαι στο σχολείο αλλά και την εκκλησία, είπα να έρθω για να δω πώς είναι»

Την ρωτήσαμε τι πετυχαίνει με την επαφή σε μία τέχνη που όσο περνάει ο καιρός ασχολούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι. «Νοιώθω ότι έχω αυτοπεποίθηση κατά αρχήν και πιστεύω ότι βγάζω καλά έργα»