Ερωτηματικά προκαλεί ανακοίνωση της «Αιρετής Μουφτείας Κομοτηνής», που ζητά χρήματα από Έλληνες Μουσουλμάνους πολίτες στη Θράκη για την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, την ώρα που ο κορονοϊός επελαύνει στη χώρα μας.
«Ως θρησκευτικοί λειτουργοί νομών Ροδόπης και Έβρου, με τη σκέψη πως πρέπει να βοηθήσουμε την πατρίδα μας Ελλάδα και την μητέρα πατρίδα μας Τουρκία, αρχίσαμε μεταξύ μας να συγκεντρώνουμε υλική βοήθεια. Αλλά, επειδή υπάρχουν ομογενείς μας, που θέλουν να συμβάλλουν στην καμπάνια, αποφασίσαμε να την διευρύνουμε», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην τουρκική γλώσσα και διακινείται μέσω κοινωνικών δικτύων.
Και καταλήγει:
«Έτσι, οι ομογενείς μας που με αυτή την αφορμή επιθυμούν να βοηθήσουν, διαμέσου των θρησκευτικών λειτουργών των δήμων και χωριών μπορούν να μεταφέρουν την βοήθεια τους σε εμάς».
Η ανακοίνωση φέρει την υπογραφή δύο φορέων: της Αιρετής Μουφτείας Κομοτηνής και του Συλλόγου Θρησκευτικών Λειτουργών Τζαμιών Δυτικής Θράκης.
Ο τόνος των δηλώσεων παραπέμπει σε αυτές που είχαν γίνει πριν από λίγο καιρό, από μειονοτικό δήμαρχο της περιοχής, για τις οποίες έσπευσε να δηλώσει ότι παραποιήθηκαν.
Συγκεκριμένα, φέρεται να είχε δηλώσει ότι «η καινούρια αποστολή του Δήμου Ιάσμου είναι να αγκαλιάσει τη μητέρα πατρίδα», ενώ είχε κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη», δηλώνοντας πιστός στον «τουρκισμό του».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έχει αναφερθεί αρκετές φορές σε «τουρκική μειονότητα στην Δυτική Θράκη», παραβλέποντας τις διεθνείς συμφωνίες.
Ο ίδιος έσπευσε να επικοινωνήσει με κατοίκους της περιοχής για το ζήτημα του COVID-19. Μία κίνηση που τοπικοί παράγοντες έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν για να διαδώσουν το «ειλικρινές» ενδιαφέρον της «μητέρας πατρίδας» για τους κατοίκους της Δυτικής Θράκης.
Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για «παρακρατικούς μηχανισμούς» που βρήκαν αφορμή για να εκδηλωθούν, εν μέσω της πανδημίας.
Από την πλευρά του, νομικά ερωτήματα θέτει, μιλώντας στο Sputnik, ο δικηγόρος Ξάνθης Στέργιος Γιαλάογλου:
«Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι τα εξής: Με ποια νομιμοποίηση ζητούν να συγκεντρώσουν υλική βοήθεια; Ποια είναι η “Αιρετή Μουφτεία Κομοτηνής”; Ποιος τους έδωσε υπόσταση για να λειτουργούν παραθεσμικά και παράνομα; Σε μια περίοδο που η πατρίδα σου η Ελλάδα, δοκιμάζεται, το μυαλό σου είναι να συγκεντρώσεις -από το υστέρημα των ομοεθνών σου- χρήματα και εφόδια για μια άλλη χώρα; Ποιος θα συγκεντρώσει τα χρήματα; (ο σύλλογος θρησκευτικών λειτουργών που λειτουργεί ως σωματείο, για να ξεπεραστεί το αγκάθι της παραμουφτείας;) Με ποια νομιμοποίηση; Σε ποιον τραπεζικό λογαριασμό; Και αν δεν χρησιμοποιηθεί λογαριασμός, πώς θα ελεγχθεί ο προορισμός της όποιας “βοήθειας”; Θα δώσουν οι πιστοί χρήματα και εφόδια για να “δοξαστεί” το “όργανο” της Τουρκικής Κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο κάθε παραμουφτής;».
Ο νομικός υποστηρίζει, ότι ο θεσμός που απευθύνει την πρόσκληση της δωρεάς, δεν έχει νομιμοποίηση να το κάνει, ειδικά μετά από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ κάνει λόγο για παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της χώρας μας:
«Η λειτουργία των “αιρετών μουφτειών” είναι απόδειξη της απροκάλυπτης παρέμβασης μιας ξένης χώρας (σ.σ. Τουρκίας) στα εσωτερικά της Ελλάδος. Το να ενθαρρύνεις παρακρατικές οργανώσεις ή πρόσωπα που λειτουργούν ως παράλληλη δομή ενάντια στο θεσμό της Μουφτείας που επέλεξε η Ελληνική Πολιτεία, συνιστά ανάμιξη στα εσωτερικά μιας ξένης χώρας, σαφή επιβουλή της εσωτερικής έννομης τάξης και ασφάλειας και πράξη εχθρική και απαράδεκτη.
Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣΤΕ (2100,2101/2019) όπου η Ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε πλέον με αμετάκλητο τρόπο ότι στην Ελλάδα δεν υφίσταται θεσμός “αιρετού” Μουφτή, και οι Μουφτήδες είναι θρησκευτικοί λειτουργοί, δημόσιοι υπάλληλοι που διορίζονται από το Ελληνικό κράτος, η περαιτέρω θρασύτατη συνέχιση της συγκεκριμένης πρακτικής που επιβλήθηκε από την Τουρκία, συνιστά απείθεια στους νόμους του κράτους και απροκάλυπτα ανθελληνική και κακόβουλη ενέργεια. Η Εισαγγελεία Ροδόπης θα πρέπει άμεσα να κινηθεί για τη διερεύνηση των αδικημάτων της αντιποίησης θρησκευτικής ιδιότητας και της απάτης. Και είναι μια καλή ευκαιρία να ελεγχθεί ποιος χρηματοδοτεί τις δράσεις αυτές τόσο της παραμουφτείας, όσο και των μισθοδοτούμενων από αυτήν θρησκευτικών λειτουργών σε κάθε τέμενος από τα 200 και πλέον που λειτουργούν στην Θράκη. Το μαύρο χρήμα που ρέει μέσω του Τουρκικού Προξενείου στην Θράκη, πρέπει κάποια στιγμή να ιχνηλατηθεί».
Όμως, η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα δεν είναι η πρώτη, από την οποία, όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία ζητάει οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, φαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη εκτός των συνόρων της.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και απο ελληνικά ΜΜΕ, σε επιστολή που έστειλε η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων Τουρκίας απέναντι σε μειονοτικά ιδρύματα απευθύνεται έκκληση, ώστε και οι μειονότητες να βοηθήσουν με δωρεές στην εθνική καμπάνια υπέρ της αντιμετώπισης του νέου ιού.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως εικόνα για τις δεινές οικονομικές εξελίξεις και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία, μετέφερε αναλυτής, μιλώντας στο Sputnik.
Πηγή: Σπούτνικ