Σχέδιο της Αγκυρας
Ειδική ομάδα προκλήσεων στο Αιγαίο έχει συγκροτήσει η Τουρκία
Μόλις έξι-οκτώ τουρκικά αεροσκάφη κατά μέσο όρο, περίπου τρεις σχηματισμοί δηλαδή, είναι αυτά που προχωρούν καθημερινά στο μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας
Ειδική ομάδα με αποκλειστική αποστολή να συντηρεί τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο με παραβιάσεις αλλά και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε ελληνικά νησιά έχει συστήσει ο Ερντογάν, ενώ ολιγομελής φαίνεται ότι είναι και η ομάδα που πρωταγωνιστεί την τελευταία περίοδο με παραβιάσεις από θαλάσσης με ακταιωρούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις έξι-οκτώ τουρκικά αεροσκάφη κατά μέσο όρο, περίπου τρεις σχηματισμοί δηλαδή, είναι αυτά που προχωρούν καθημερινά στο μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, αλλά και στις αλλεπάλληλες πτήσεις πάνω από μεγάλα και μικρά ελληνικά νησιά. Την περασμένη Τετάρτη για παράδειγμα, οι 35 παραβιάσεις και οι 10 υπερπτήσεις ακόμα και πάνω από μεγάλα νησιά του Αιγαίου έγιναν από συνολικά οκτώ τουρκικά αεροσκάφη. Τα έξι ήταν F-16, ενώ συμμετείχαν και δύο F-4 που θεωρούνται παλιάς τεχνολογίας.
Το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί πολλές φορές το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ. Το κρεσέντο επιθετικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο δηλαδή υλοποιείται από μια ολιγάριθμη ομάδα τουρκικών αεροσκαφών και όχι από δεκάδες μαχητικά όπως θα περίμενε κανείς.
Οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου θεωρούν ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση αλλά για έναν οργανωμένο σχεδιασμό της Αγκυρας που στόχο έχει να στείλει μήνυμα στην Αθήνα ότι η Τουρκία με λίγα μέσα, χωρίς σπατάλες δυνάμεων και καυσίμων μπορεί να συντηρεί τις προκλήσεις της και να έχει διαρκή παρουσία στο Αιγαίο. Με αυτή την τακτική εξάλλου, μέσα σε μόλις ένα τετράμηνο οι υπερπτήσεις απ’ αυτά τα λίγα τουρκικά μαχητικά έχουν ξεπεράσει τις 240, όταν πέρυσι όλη τη χρονιά ήταν 124.
«Φρένο» λόγω πανδημίας
Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως είναι φανερό ότι ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας – υπάρχουν κρούσματα, αν και δεν δημοσιοποιούνται – και έχει επιδεινώσει περαιτέρω τα οικονομικά προβλήματα της γείτονος. Η πολυδιαφημισμένη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan) που θα διεξαγόταν αυτές τις μέρες ουσιαστικά έχει ακυρωθεί μολονότι η Αγκυρα δεν το έχει ανακοινώσει επισήμως. Περιορισμένη είναι και η παρουσία των τουρκικών ακταιωρών στο Αιγαίο. Εντούτοις οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει βάλει «φρένο» στην τουρκική προκλητικότητα. Είναι σαφείς οι εντολές της τουρκικής κυβέρνησης, λένε, η ακραία συμπεριφορά να συνεχιστεί, ίσως όμως με οικονομία δυνάμεων. Δεν θα πρέπει να λησμονείται άλλωστε ότι η ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως είναι οι υπερπτήσεις στον Εβρο, αλλά και σε μεγάλα ελληνικά νησιά, στη Ρόδο, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Λήμνο, έχουν εκδηλωθεί ακριβώς αυτή την περίοδο.
Επιπλέον, αυτή την τακτική της τουρκικής ηγεσίας υπηρετούν και οι Navtex που εκδίδει συχνά η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία δεσμεύοντας θαλάσσιες περιοχές για ασκήσεις, αν και τις περισσότερες φορές δεν διεξάγονται καν. Προχθές ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex για διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου στις 29 Απριλίου.