Την Κυριακή 31/5/2020 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, άρθρο μου με θέμα “Βασικός πυλώνας ανάπτυξης ο αγροτικός τομέας”. Το άρθρο έχει ως εξής:
“Ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας ανέκαθεν αποτελούσε έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, έχοντας σημαντική συμβολή τόσο στο ΑΕΠ όσο και στην απασχόληση, σε εθνικό και ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο.
Η αλήθεια είναι το ποσοστό συμμετοχής του αγροτικού τομέα τα τελευταία 50 χρόνια συρρικνώθηκε από τα επίπεδα του 18,3% σε ποσοστά ακόμη και κάτω του 3% το 2008, ωστόσο την περίοδο της κρίσης οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι κράτησαν όρθιες τις περισσότερες περιοχές της περιφέρειας.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε μία δεκαετία (2008-2018) κατά την οποία το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 25% (ή αλλιώς κατά 53,5 δισ. Ευρώ), ο πρωτογενής τομέας ενίσχυσε τα μερίδιά του στη συνολική προστιθέμενη αξία της οικονομίας στο 4,28%, με συνολική παραγωγή αξίας 6,87 δισ. Ευρώ.
Πέρυσι η παραγωγή παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 6,8 δισ. Ευρώ περίπου, ωστόσο η συνολική αξία παραγωγής του γεωργικού κλάδου δραστηριότητας είναι διπλάσια αν σκεφτούμε ότι περιλαμβάνει τη γεωργική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών (αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και υπηρεσίες) και τις μη γεωργικές δευτερεύουσες δραστηριότητες, οι οποίες δεν μπορεί να διαχωριστούν από τις αμιγώς γεωργικές δραστηριότητες (μετασχηματισμός γεωργικών προϊόντων, όπως η παραγωγή γάλακτος κλπ.).
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι, η συμβολή του αγροτικού τομέα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν σκεφτούμε ότι αποτελεί τον βασικό τροφοδότη του κλάδου μεταποίησης τροφίμων ο οποίος παράγει ποιοτικά προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία και διαρκώς ενισχυόμενη διεθνή ανταγωνιστικότητα.
Η δυναμική του πρωτογενούς τομέα καταγράφεται και στις εξαγωγές, καθώς την προηγούμενη διετία η αξία των αγροτικών προϊόντων που εξήχθησαν σε διεθνείς αγορές άγγιξε τα 6 δισ. Ευρώ, αποτελώντας πάνω από το 18% των ελληνικών εξαγωγών, ή το 25,6% μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών.
Ακόμη πιο κομβικός είναι ο ρόλος του αγροτικού τομέα στον τομέα της απασχόλησης, καθώς καλύπτει το 11% στο σύνολο των απασχολουμένων στη χώρα μας, με περίπου 470.000 άτομα. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνεισφορά του τομέα στις ευκαιρίες απασχόλησης στην ελληνική οικονομία.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως, ο πρωτογενής τομέας, χάρη στα ιδιαίτερα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα που παράγονται σε κάθε γωνιά της χώρας μας, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική του και το κυριότερο να κρατήσει «ζωντανή» την ελληνική περιφέρεια.
Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ελληνικών γεωργικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών που λειτουργούν αποτελεσματικά, προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα μέσω δικτύων διανομής στην Ελλάδα και σε ξένες αγορές και αξιοποιούν αποτελεσματικά τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν.
Το κυριότερο όμως είναι ότι κρατούν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο Βελβεντός Κοζάνης είναι ένα ζωντανό χωριό με 3.500 κατοίκους, οι οποίοι ζουν κυρίως χάρη στη λειτουργία συνεταιρισμών που αποτελούν πρότυπα λειτουργίας όπως είναι ο ΑΣΕΠΟΠ και η Δήμητρα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Συνεταιρισμό Άγιος Λουκάς στις Ράχες Πιερίας, αλλά και με εκατοντάδες άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις σε κάθε μεριά της Ελλάδας.
Εκτός αυτού, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην περιφέρεια δίνουν πνοή και σε ολόκληρες τις τοπικές κοινωνίες, καθώς τα όποια χρήματα κερδίζουν από τις εκμεταλλεύσεις τους, τα ξοδεύουν στις περιοχές όπου ζουν με τις οικογένειές τους.
Τέλος, η πανδημία ανέδειξε ακόμη περισσότερο την αξία του αγροτικού τομέα, ο οποίος συμβάλει στη σωστή και υγιεινή διατροφή του πληθυσμού, στην επισιτιστική ασφάλεια και στην ασφάλεια των τροφίμων, παράγοντες που τον καθιστούν στρατηγικής σημασίας τομέα σε όλες τις χώρες.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο αγροτικός τομέας είναι κομβικής σημασίας για όλες τις οικονομίες του πλανήτη, πολλώ δε μάλλον για την ελληνική, η οποία δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από την πορεία ενός μόνο κλάδου, όπως ο τουρισμός την τελευταία δεκαετία και το real estate την αμέσως προηγούμενη.
Αντίθετα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, αφού δε νοούνται περιφέρεια και ελληνική ύπαιθρος χωρίς ισχυρή γεωργία και κτηνοτροφία.”