Κ. Βογιατζής: Δήμαρχε πόσες αίθουσες θα χρειαστεί η Ξάνθη για την 2χρονη προσχολική αγωγή;
ΠΡΟΣ:
Τσέπελη Εμμανουήλ – Δήμαρχο Ξάνθης [1]
Μπεκήρ Ογλού Σουά – Αντιδήμαρχο Παιδείας
Για την υλοποίηση της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Ξάνθης το σχολικό έτος 2020 – 2021
Το σχολικό έτος 2020 -2021 πρέπει να ξεκινήσει στον Δήμο Ξάνθης η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Ο δήμος μας είχε εξαιρεθεί από τις 2 προηγούμενες φάσεις εφαρμογής του προγράμματος, για τα σχολικά έτη 2018 – 2019 και 2019 -2020, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε αίθουσες.
Οι γονείς που κλήθηκαν να κάνουν αιτήσεις για την εγγραφή των παιδιών τους στην Προσχολική Αγωγή δεν έχουν καμία ενημέρωση για το αν και πώς θα αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις στη σχολική στέγη και αν θα λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Έτσι, στο παρά πέντε της επόμενης σχολικής χρονιάς, δεν γνωρίζουμε αν οι ελάχιστοι όροι για τη στέγαση των επιπλέον προνηπίων υπάρχει.
Τα προβλήματα και η έλλειψη ενημέρωσης της πορείας υλοποίησης της έναρξης του προγράμματος, είτε προς τους γονείς είτε προς το δημοτικό συμβούλιο, αντικειμενικά δημιουργούν ερωτηματικά για την έναρξη του προγράμματος στον Δήμο για το νέο σχολικό έτος, κάτι που φέρνει σε αδιέξοδο νηπιαγωγούς, γονείς και μαθητές, στρέφοντας μερίδιό τους και στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Επίσης, η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, με την εφαρμογή του νομοσχεδίου για την Εκπαίδευση, που προβλέπει αύξηση του αριθμού νηπίων από 22 σε 25 στοιχειοθετεί κίνδυνο στην ασφάλεια των παιδιών σε συνθήκες πανδημίας. Συνάμα, πέρα από το ζήτημα των υποδομών ερωτήματα προκύπτουν και για την εξασφάλιση από την κυβέρνηση του απαιτούμενου μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού.
Τα προβλήματα αυτά προστίθενται στην ήδη απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει εδώ και χρόνια σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στον Δήμο Ξάνθης με προβλήματα σχολικής στέγης (9ο νηπιαγωγείο, νηπιαγωγείο και δημοτικά Δροσερού, 9ο -18ο ΔΣ, κτλ) και γεννά πολλά ερωτηματικά για το σχεδιασμό και την υλοποίησή προγράμματος αναφορικά με τη σχολική στέγη στο Δήμο Ξάνθης, με αποκλειστική ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, με υπόβαθρο του προβλήματος τη μετακύλιση του ευαίσθητου τομέα της σχολικής στέγης στους δήμους γενικά, και για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή, ειδικά, χωρίς ουσιαστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με βάση τα παραπάνω ρωτάμε:
- Πόσες αίθουσες χρειάζονται για την υλοποίηση της 2χρονης προσχολικής αγωγής με βάση και τα στοιχεία των εγγραφών και πού θα εγκατασταθούν;
- Θα είναι έτοιμες οι υποδομές για να υλοποιηθεί η 2χρονη προσχολική αγωγή από Σεπτέμβρη;
- Θα διεκδικήσει ο Δήμος από την κυβέρνηση χρηματοδότηση για να σχεδιάσει ολοκληρωμένα την ανέγερση νέων σύγχρονων, ασφαλών νηπιαγωγείων, με όλους τους απαιτούμενους χώρους, υποδομές και μέσα και να μη μονιμοποιηθεί η απαράδεκτη κατάσταση με τα containers που σύμφωνα με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να εγκατασταθούν ακόμα και σε αυλές σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;
- Θα διεκδικήσει ο Δήμος τη μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 ανά τμήμα;