Προβληματισμένη η παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθη μας» για τον ΓΠΣ
Προβληματισμός σχετικά με την παραλαβή του Β2 σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Ξάνθης.
Στις 24 Ιουνίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00, κατά την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης στην αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, υπερψηφίστηκε η εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ξάνθης κ. Ιωάννη Ζερενίδη για παραλαβή του Β2 σταδίου της μελέτης «Δημιουργία χαρτογραφικών υποβάθρων & Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δήμου Ξάνθης».
Συμπληρωματικά με την εν λόγω εισήγηση υπερψηφίστηκε συμπληρωματική πρόταση κατατεθείσα από τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Σινάν Τοπ και Τζενάν Τσαρεκτσή περί «μεταβολής της περιοχής επέκτασης στον οικισμό Κιμμερίων διά της συμπληρώσεως, συμπληρωματικής εκτάσεως» σύμφωνα με την οποία προτάθηκε να περιληφθούν δύο περιοχές «Α» ανατολικά του οικισμού με έκταση περίπου 55 στρέμματα και «Β» δυτικά του οικισμού με έκταση περίπου 230 στρέμματα. Στην πρόταση αναφέρεται ότι η μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στηρίχθηκε σε μία εκτίμηση του πληθυσμού των Κιμμερίων που ανέρχεται στα 4.069 άτομα το 2025, τη στιγμή που εν έτει 2019 και με βάση τους εκλογικούς καταλόγους ο πληθυσμός του οικισμού ήταν ήδη πάνω από την πρόβλεψη αυτή (4.150 άτομα) με αυξητική τάση.
Στο σημείο αυτό γίνεται μνεία στο γεγονός ότι η μελέτη που αφορά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Ξάνθης σταματά στο 1991 σχετικά με τα πληθυσμιακά στοιχεία του Δροσερού, αναφέροντας ότι ο οικισμός με τα τότε δεδομένα είχε 892 κατοίκους, χωρίς να αναφέρει περαιτέρω κανένα δεδομένο και καμία πρόβλεψη.
Ως εκ τούτου φαίνεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία απαίτησε 14 έτη μελετητικής προσπάθειας έμπειρων ειδικών προκειμένου να φτάσει στην τελική της μορφή έχει στηριχθεί σε ελλιπή και λανθασμένα στοιχεία, τουλάχιστον όσον αφορά τον οικισμό των Κιμμερίων. Κατόπιν τούτου, δημιουργείται έντονος προβληματισμός κυρίως για το για ποιο λόγο παρελήφθη η εν λόγω μελέτη με τη γνώση του Σώματος περί των λαθών αυτών. Το ελάχιστο που θα έπρεπε να γίνει, κατά την άποψή μου, είναι η επιστροφή της εν λόγω μελέτης στους μελετητές προς διόρθωση με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία.
Κλείνοντας και για τη λεπτομέρεια της ιστορίας αναφέρω ότι προσωπικά καταψήφισα την εισήγηση υπέρ της παραλαβής του Β2 σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Ξάνθης με το πιο πάνω σκεπτικό.
Βασίλειος Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό «Αγάπη για την ΞΑΝΘΗ μας»