Κορονοϊός και Ξάνθη.

 

Τι ήταν αυτό που έκανε τον νομό Ξάνθης  συνώνυμο της πανδημίας στη χώρα;

Ποιος θα μας απαντήσει γιατί συνέβη αυτό στην Περιφερειακή Ενότητα της Ξάνθης;

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, με τα πρώτα ομολογουμένως άμεσα μέτρα, καταφέραμε ως χώρα να ανατάξουμε τη διάχυση του ιού και με ύψιστη ατομική ευθύνη να περιορίσουμε την εξάπλωσή του.

Από την πρώτη στιγμή ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης ζήτησε την καθολική ανίχνευση με πολλά τεστ στον πληθυσμό της ΠΕ. Εμείς από την πλευρά μας με αλλεπάλληλα ερωτήματα ως κόμμα και ως Δημοτική Παράταξη, με ερωτήσεις στη βουλή με επισκέψεις στη διοικήτρια του Νοσοκομείου, με ερωτήσεις στον Δήμαρχο, τελικά δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε επαρκή ενημέρωση προς όφελος των πολιτών.  Να εξηγηθούν τα μέτρα και να υπάρξει η ανάλογη φροντίδα του πληθυσμού που ήδη είχε αρχίσει να νοσεί.

 

Γιατί ο Νομός μας πρωταγωνίστησε από πλευράς κρουσμάτων και θανάτων στην πανδημία του κορωνοϊού;

  • Από τον ερχομό εκατοντάδων εργαζομένων από το εξωτερικό;
  • Από την ανεύθυνη στάση της Δημοτικής Αρχής και κάποιων συλλόγων στην περίοδο του Καρναβαλιού;
  • Από την αδυναμία κατανόησης του προβλήματος;
  • Από την ανικανότητα οργάνωσης αντιμετώπισης της κατάστασης;
  • Από την κακή μας τύχη;

 

Για πάρα πολύ καιρό ο «συντονισμός» της πανδημίας αφέθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και αυτή προφανώς με «επιστημονικά» κριτήρια και έχοντας στη διάθεσή της πακτωλό χρημάτων, μοίρασε μακαρόνια και …χρήματα, έκανε απευθείας αναθέσεις και μετέτρεψε ένα κλειστό γήπεδο σε …νοσοκομείο!   Αλήθεια, στηρίχθηκαν όσοι είχαν πραγματική ανάγκη; Άνεργοι και  κλειστές επιχειρήσεις στην πόλη;

 

Καμία οργάνωση, κανένα σχέδιο, καμία ευθύνη.

Ένα νοσοκομείο απροετοίμαστο με τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά με «ιλουστρασιόν» καταχωρήσεις ακόμη και σε εφημερίδες της Θες/νίκης για την ΄΄άρτια’’ προετοιμασία του απέναντι στον κορωνοϊό. Με ανακοινώσεις για τις δωρεές των ιδιωτών σε ΜΕΘ που θα τις λειτουργούσαν ποιοι; Με ενδοκομματικούς καυγάδες στη ΝΟΔΕ Ξάνθης για τις προσλήψεις στο νοσοκομείο, που στελεχώθηκε με προσωπικό και φύλακα, αλλά με ένα μόνο επικουρικό γιατρό!

Ακόμη και σήμερα μετά από οχλήσεις, παραινέσεις, επισκέψεις στη διοίκηση δεν κατέστη δυνατόν να «πεισθεί» για την αγορά του μηχανήματος ανίχνευσης του κορονοϊού, όταν το Νοσοκομείο Καβάλας έχει ήδη δύο, ακόμα και το ΚΥ Πρίνου! Ανεπάρκεια διοίκησης;  Αδιαφορία για την υγεία των πολιτών της Ξάνθης; Ποιος έχει τελικά την ευθύνη;

 

Στον Νομό με τα περισσότερα κρούσματα! Η σιωπή, όμως, έσπασε. Οι  ίδιοι οι εργαζόμενοι  μιλούν για τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του και για τη μη ουσιαστική τους στήριξη τόσον καιρό.

Και φτάνουμε 3 μήνες μετά, αφού απέτυχε το μοντέλο «βλέπουμε και κάνουμε», να δημιουργείται συντονιστικό όργανο με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη!

Πάλι εκτός η επιστημονική κοινότητα, απλά ως συμμετοχή, αλλά και ο υπεύθυνος λοιμωξιολόγος που θα έχει την ευθύνη του οργάνου.

Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί η κυβέρνηση τη σοβαρότητα της κατάστασης; Πού είναι ο υπουργός Υγείας;

Τόσα πολλά ερωτήματα που θέλουν απάντηση.

Άνθρωποι νοσούν, καταστρέφονται οικονομικά χωρίς καμία φροντίδα. Κι εμείς περιμένουμε τώρα τον «Μωυσή» ή τον «Μεσσία» που θα ορίσει, φέροντας καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.

 

Ζώντας ήδη τη μεγάλη οικονομική πανδημία πρέπει να ζητήσουμε τις απαντήσεις.

Ήρθε η ώρα των αποφάσεων αλλά και η ώρα του αγώνα.

 

Χατζηθεοδώρου Γιώργος

Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης