Πρέπει να αναδειχθεί το κάστρο του Διδυμοτείχου

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ

 

Όπως δείχνουν τα πράγματα με πρωτοβουλία του βουλευτή Έβρου της ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη η συντήρηση και απεικόνιση του κάστρου του Διδυμοτείχου μπαίνει στο στόχαστρο του Υπουργείου Πολιτισμού. Ποιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού απάντησε στην γραπτή ερώτηση του βουλευτή  σχετικά με την αναστήλωση/ανακαίνιση του Βυζαντινού Κάστρου Διδυμοτείχου και την προοπτική ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης.

 

Συγκεκριμένα, με την Γραπτή μου Ερώτηση τέθηκε τεκμηριωμένα η αναγκαιότητα εργασιών ανακαίνισης κι ανάδειξης ενός μοναδικής αρχαιολογικής αξίας μνημείου στο Διδυμότειχο, καθώς και οι προτεινόμενες υποδομές που θα “ενώσουν” τους αρχαιολογικούς χώρους σε μια ενιαία ελκυστική & φανταστική διαδρομή.

 

Στην απάντησή του το Υπουργείο αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο έργο συντήρησης των τειχών που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 1994-99 με την Πράξη «Προστασία –συντήρηση ανάδειξη βυζαντινών τειχών και μνημείων Διδυμοτείχου Ν.Έβρου».

 

Εντούτοις επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έγινε κανένας προγραμματισμός για ένταξη έργου σε ότι αφορά τη συνέχιση- εξασφάλιση των υποδομών ανάδειξης του Κάστρου Διδυμοτείχου.

 

Στην τρέχουσα περίοδο υλοποιείται από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου η «Καινοτόμος απεικόνιση υπεδάφους αρχαιολογικών χώρων και εσωτερικού δομικών στοιχείων μνημείων σε 3 και 4 διαστάσεις»!

 

Ενώ παράλληλα στις 5/11/2020 εγκρίθηκε η εκτέλεση ενότητας εργασιών «Απόπειρα αποκατάστασης των αρχαίων αξόνων του Κάστρου Διδυμοτείχου» στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος INTEREG V-A Greece Bulgaria, 2014-2020.

 

Τέλος στην απάντηση αναφέρεται ότι τα ανωτέρω έργα αποσκοπούν στην πληρέστερη τεκμηρίωση της μορφής και τοπογραφίας του Διδ/χου, προκειμένου να αναζητηθεί στην συνέχεια χρηματοδότηση, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου θα διερευνήσει την δυνατότητα- διασύνδεση των μνημείων της περιοχής.