“Πετάει” ο τουρισμός της ΑΜΘ δυτικά; Σοβαρές ερωτήσεις Τοψίδη σε Μέτιο. Ποιος θα απαντήσει;

 

Με αυτόν τον τίτλο θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει τις ερωτήσεις της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια αφού λόγω ολιγωρίας της διοίκησης και φέτος φαίνεται να χάνεται η τουριστική περίοδος αφού η διοίκηση δεν μερίμνησε να δημιουργηθούν οι ανάλογες συνοριακές υποδομές σε Δράμα και Κομοτηνή για να μην φεύγουν οι Βαλκάνιοι τουρίστες μέσω Σερρών δυτικά  αφήνοντας την ΑΜΘ στο έλεος της οικονομικής στασιμότητας.

 

Επερώτηση

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε την επερώτησή μας προς τον Περιφερειάρχη, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

«Όλοι γνωρίζουμε τα δεδομένα που αφορούν την περσινή τουριστική περίοδο. Οι αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό οφείλουν να είναι γνωστές αλλά και (ελπίζουμε) κατανοητές από όλους. Ταυτοχρόνως, η διοίκηση της Περιφέρειας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να εργαστεί ώστε να περιορίσουμε κατά το δυνατό τις δυσμενείς συνέπειες, λαμβάνοντας υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στην τουριστική περιοχή της ΑΜΘ.

Στη δική μας περιφέρεια σε ποσοστό άνω του 80%, οι αλλοδαποί τουρίστες μας επισκέπτονται οδικώς. Όσον αφορά την Τουρκία, που δεν είναι χώρα της ΕΕ, η διαχείριση των θεμάτων λαμβάνει χώρα στα πλαίσια των οδηγιών και των συμφωνιών της ΕΕ. Όσον αφορά τη Βουλγαρία και τους διερχόμενους από αυτήν, όμως, η διαχείριση αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα.

Για τις τουριστικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις όλης της Περιφέρειας είναι ζωτικής σημασίας η δυνατότητα έλευσης επισκεπτών από τα βόρεια σύνορα μας, με κυρίαρχες χώρες προέλευσης τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η περσινή πρακτική, η οποία υιοθετήθηκε με την συναίνεση ή την ανοχή της διοίκησης της Περιφέρειας (είτε δια της συνειδητής επιλογής, είτε λόγω άγνοιας), περιλάμβανε την είσοδο, για τουριστικούς λόγους, μόνο από τον Προμαχώνα. Η πρακτική αυτή αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα και καθοριστικό πλήγμα με ακόμη μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό σε όλη την ΑΜΘ. Η αιτιολογία η οποία προβλήθηκε ήταν ότι δεν υπήρχε, ανάλογη με τον Προμαχώνα, υποδομή στη Νυμφαία. Οι φορείς του τουρισμού είχαν ζητήσει και υπήρχαν υποσχέσεις από τη διοίκηση της Περιφέρειας ότι η κατάσταση αυτή φέτος θα τροποποιούνταν με την υλοποίηση έργων και τη δημιουργία υποδομών στους συνοριακούς σταθμούς της ΑΜΘ.

Μπαίνοντας, πλέον, στην άνοιξη η αγωνία των εργαζομένων και επιχειρήσεων του τουρισμού κορυφώνεται και τα ερωτηματικά πληθαίνουν καθώς βρισκόμαστε, πλέον, στην περίοδο προετοιμασίας για την καλοκαιρινή σαιζόν και πέρα από θεωρητικές συζητήσεις στο θέμα των συνόρων θα έπρεπε ήδη να έχουνε γίνει ουσιαστικές ενέργειες. Ερωτάται, λοιπόν, η διοίκηση της Περιφέρειας και ο Περιφερειάρχης προσωπικά:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και να καταστεί επιλέξιμη είσοδος τουριστών, ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας, που αποτελεί την κορυφαία επιλογή εισόδου των αλλοδαπών επισκεπτών προς την Ελλάδα;
  2. Οι συνοριακοί σταθμοί Ορμενίου και Εξοχής, γιατί, αν και διαθέτουν μόνιμες κτηριακές εγκαταστάσεις, δε συζητείται και δε δρομολογείται από τη διοίκηση της περιφέρειας, η εξασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε να αποτελέσουν κι αυτές σημείο εισόδου αλλοδαπών τουριστών; Εδώ δεν μπορεί να προφασισθεί κανείς την έλλειψη κτιριακών εγκαταστάσεων, η οποία αφορά τη Νυμφαία. Οι συνοριακοί σταθμοί αυτοί παράλληλα μπορούν να «αποφορτίσουν» τον Προμαχώνα και να διοχετεύσουν επισκέπτες π.χ. στη Θάσο και στις παραλίες μας.
  3. O Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού πέρα από ευχολόγια και αόριστες δηλώσεις, σε ποιον προγραμματισμό ενεργειών έχει προβεί; Και που βρίσκεται η υλοποίηση αυτών σε σχέση π.χ. με την ενημέρωση των Βαλκάνιων εν δυνάμει επισκεπτών μας για τη φετινή τουριστική περίοδο; Η ερώτησή μας ισχύει στην περίπτωση εκείνη κατά την οποία υφίσταται κάποιος σχεδιασμός ενεργειών πέρα από το «περίφημο» βίντεο με τον DJ στη Σαμοθράκη καθώς και το βίντεο για την πρόληψη του κορωνοϊού που «βαπτίστηκε» τουριστική προβολή και πέραν των «χλιαρών» αοριστολογιών του στο λεγόμενο «Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού».
  4. Υπάρχει άραγε κάποια διαφημιστική καταχώρηση της Περιφέρειας σε οποιοδήποτε μέσο; Αν ναι, θα θέλαμε να τη δούμε.
  5. Για δεύτερη χρονιά δεν έχει περιέλθει στην αντίληψη μας η ειδική καμπάνια για το νησί της Σαμοθράκης, την οποία είχε υποσχεθεί η Περιφέρεια τον Σεπτέμβριο του 2019. Υφίσταται κάτι τέτοιο; Αν ναι, σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται;
  6. Όταν οι τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις μας θα βλέπουν τους βαλκάνιους τουρίστες να οδεύουν μέσω Προμαχώνα προς τις δυτικότερες περιοχές της χώρας μας, όπως έγινε πέρυσι αναλογίζεσθε το ύψος της οικονομικής καταστροφής που προκαλείται από την ανεπάρκειά σας. Σε ποιες ενέργειες έχετε άραγε προβεί ώστε να μην συμβεί αυτό;
  7. Τουριστικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις στη Θάσο, στη Καβάλα, στη Ξάνθη και αλλού στην Περιφέρεια μας, εδώ και ένα χρόνο λόγω της πανδημίας έχουνε πληγεί σοβαρά, μέχρι και πλήρους οικονομικής καταστροφής. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου για τη στήριξη των επιχειρήσεων αυτών;
  8. Όσον αφορά τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες σε ποιες ενέργειες προβολής και προσέλκυσης επισκεπτών έχει προβεί η διοίκησης της Περιφέρειας;
  9. Τελικά: Έγινε κάποια προετοιμασία από τη διοίκησης της Περιφέρειας για την ερχόμενη θερινή τουριστική περίοδο ή η ανεπάρκεια της διοίκησης περιλαμβανομένου του Περιφερειάρχη, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών με έμφαση σε αυτόν της Καβάλας (όπου και οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις) θα οδηγήσει όλο τον κλάδο σε πλήρη αφανισμό;

Ως επίλογο τονίζουμε ότι το ενδιαφέρον μας, πέρα από τον τουρισμό και την οικονομία, περιλαμβάνει και τον αποκλεισμό της δυνατότητας εισόδου στην Περιφέρειά μας ανθρώπων που μπορεί να είναι φορείς του κορωνοϊού. Για αυτό και έχει επιτακτική αξία ότι η διοίκησή σας δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα δημιουργίας υποδομών στα συνοριακά σημεία εισόδου.»

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

 

Χριστόδουλος Τοψίδης – (επικεφαλής παράταξης Περιφερειακή Σύνθεση)

Μαρία Πολυμέρου – Περιφερειακή Σύμβουλος Θάσου

Θεόδωρος ΜαρκόπουλοςΠεριφερειακός Σύμβουλος Καβάλας