20 χωριά της ορεινής Ξάνθης και Δράμας είναι συγκοινωνιακά αποκλεισμένα
ΝΑ ΕΠΙΔΩΤΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΑ ΚΤΕΛ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ
Τι λέει ο Περιφερειάρχης Χ. Μέτιος για το πρόβλημα των αποκλεισμένων κατοίκων της ορεινής Ξάνθης και Δράμας;
Είχαμε ξανα γράψει για αυτό το θέμα όμως δυστυχώς είναι γεγονός ότι η πολιτεία κωφεύει σε αυτό το ζήτημα ενώ δαπανά εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τις άγονες γραμμές των νησιών κατά τους χειμερινούς μήνες και την ναυσιπλοΐα γιατί λοιπόν δεν κάνει το ίδιο και με τα ΚΤΕΛ Δράμας και Ξάνθης;
Σύμφωνα με την καταγγελία που δεχτήκαμε οι μόνιμοι κάτοικοι χωριών των νομών Ξάνθης και Δράμας που συνορεύουν μεταξύ τους «γκρινιάζουν» και ζητούν από την πολιτεία να άρει τον συγκοινωνιακό αποκλεισμό τους.
Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι που ξεπερνούν τους 2.500 στα 20 ορεινά χωριά, παλαιότερα υπήρχε τακτική σύνδεση μεταξύ τους καθώς και με τους μητροπολιτικούς δήμους Ξάνθης και Δράμας, εδώ και ενάμιση χρόνο, η σύνδεση αυτή έχει διακοπεί.
Όπως τονίζουν στα παράπονα τους οι κάτοικοι, για όσους δεν διαθέτουν δικό τους μέσο μεταφοράς, η μετακίνηση είναι σχεδόν αδύνατη.
Υπάρχουν, δε, άνθρωποι που πρέπει να μετακινηθούν σε μεγάλη απόσταση για να φτάσουν στην δουλειά τους, ενώ, ηλικιωμένοι που ζουν μακριά από τα παιδιά τους, έχουν ανάγκη την συγκοινωνία για να τα προσεγγίσουν, πέραν του ότι δεν μπορούν να επισκεφτούν τον γιατρό, τον οδοντίατρο ή την τράπεζα.
Επίσης, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των χωριών αυτών έχουν την ανάγκη να επισκέπτονται κοινωνικές δομές των αντιστοιχών Δήμων (ΚΗΦΗ κλπ), οπότε, προφανώς, είναι, πλέον, αποκομμένοι από τις δομές αυτές. Κυρίως, όμως, όπως μας κατήγγειλαν, ο συγκοινωνιακός αποκλεισμός τους προκαλεί ένα αίσθημα ανασφάλειας, ενώ η μη πρόσβαση στα αστικά κέντρα θα οδηγήσει μελλοντικά, όπως υποστηρίζουν, στην ερήμωση των χωριών της περιοχής τους.
Πλέον στο χέρι της πολιτείας είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι να εξυπηρετηθούν με πρωτοβουλία της Νομαρχίας με επιδοτούμενα δρομολόγια όπως γίνεται με τα μαθητικά γιατι σε λίγο καιρό θα κατοικούν αντί για ανθρώπους λύκοι και αρκούδες.
Βέβαια το θέμα που τίθεται είναι τι κάνουν οι δήμαρχοι αυτών των περιφερειαρχών καθώς και οι αντινομάρχες Ξάνθης και Δράμας.
Αν δεν μπορούν να ζητήσουν από την περιφέρεια και από τα υπουργία την στήριξη αυτών των ανθρώπων που ως επι το πλείστων είναι γέροι και ανήμποροι τότε ποιος ο ρόλος τους;
Τι απαντά ο Κεφαλογιάννης στην ερώτηση της Ελληνικής Λύσης για τα αποκλεισμένα χωριά της Ξάνθης και της Δράμας;
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΤΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ;
Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού των Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννη, είναι αποκλειστική ευθύνη της περιφέρειας να δωθεί λύση στο πρόβλημα των κατοίκων που είναι αποκλεισμένοι συγκοινωνιακά μεταξύ τους και από τις πρωτεύουσες των νομών και είναι λογικό να ενδοιαφερθούν ο Περιφερειάρχης και οι αντιπεριφερειάρχες τους.
Το ερώτημα πλέον ξεκάθαρα απευθύνεται στον Δήμαρχο της Ξάνθης και του Παρανεστίου αν και πόσο ενόχλησαν τον Περιφερειάρχη και φυσικά κατά πόσν οι αντιπεριφερειάρχε του Ξάνθης και Δράμας ξέρουν προς τα πού πέφτουν τα παραπάνω χωριά και ποιες είναι οι ανάγκες των υπέργηρων κατά πλειοψηφία κατοίκων τους.
Το μόνο βεβαιο είναι ότι θα θυμούνται αυτά τα χωριά οι εν λόγω ντόπιοι πολιτικοί κάθε τέσερα χρόνια που θα τους μεταφέρουν ακόμα και στην πλάτη για να τους ψηφίσουν.
Αθάνατη Ελλάς το μεγαλείο σου.