Ερωτήσεις που “καίνε” λόγω καύσωνα την δημοτική αρχή Ξάνθης

Με ερωτήσεις που “καίνε” η “Λαϊκή Συσπείρωση” του δήμου Ξάνθης απευθύνεται στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ, τον δήμαρχο και την πολιτική προστασία.

Το πρώτο σκέλος των ερωτήσεων αφορά το “κοράκιασμα” ανθρώπων και ζώων στην περιοχή της Σταυρούπολης λόγω έλλειψης υδροδότησης που την ευθύνη έχει η ΔΕΥΑΞ.

Η δεύτερη σειρά ερωτήσεων από την “Λαϊκή συσπείρωση” του δήμου Ξάνθης, αφορά τα μέτρα προστασίας που έλαβε ή προτίθεται να λάβει η δημοτική αρχή για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

και η τρίτη αφορά τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας όπου ζητείται να απαντήσει σε ερωτήσεις και ενέργειες σχετικά με την πρόληψη από τις πυρκαγιές που λόγω καύσωνα είναι επιτακτικές.

Αναμένονται οι απαντήσεις στο δημοτικό συμβούλιο.

 

ΕΡΩΤΗΣH ΓΙΑ ΤHN ΕΠΑΡΚΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

Είναι αρκετές οι φορές μέσα στο Καλοκαίρι που παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης σχεδόν σε όλες τις Κοινότητες του Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης.

Σε αρκετά χωριά όπως στο Νεοχώρι, Κομνηνά, Γέρακας, Δαφνώνα, παρατηρείται αρκετά μειωμένη πίεση ή και έλλειψη νερού ανάλογα με την υψομετρική διαφορά και την σύνδεση με το δίκτυο υδροδότησης. Το πρόβλημα υδροδότησης παρατηρείται και στην άρδευση αλλά και στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Η κατάσταση είναι τόσο οξυμένη ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές, που οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους σε νερό, που αυτή την περίοδο του καύσωνα που βιώνουμε είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Είναι γεγονός ότι το απαρχαιωμένο δίκτυο και ο σχεδιασμός, η συλλογή και επεξεργασία νερού που θ’ ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Σταυρούπολης δεν είναι στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κεντρικής στρατηγικής που αντιμετωπίζει συνολικά το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, και την προωθούν και οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα αλλά και οι τοπικές διοικήσεις αυτών των κομμάτων, σε Περιφέρειες και Δήμους.

Πρέπει άμεσα να μπει σε πορεία λύσης το ζήτημα της υδροδότησης, της άρδευσης, αλλά και της αποχέτευσης της περιοχής, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα λύσει αποφασιστικά τα μεγάλα προβλήματα.

Ως προσωρινή λύση στις περιπτώσεις που δεν επαρκεί η υπάρχουσα παροχή νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν γεωτρήσεις της περιοχής είτε να δημιουργηθούν νέες.

Στις περιοχές με σοβαρό πρόβλημα στα αντλιοστάσια κυρίως να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες επιδιορθώσεις ώστε να λειτουργούν κανονικά, με την αξιοποίηση του έμπειρου εργατικού δυναμικού του Δήμου ή πρόσληψη επιπλέον εργαζομένων με μόνιμες θέσεις εργασίας.

Στις περιοχές με προβλήματα τις σωληνώσεις του δικτύου (σπασίματα, διαρροές κλπ) να γίνουν άμεσα οι επιδιορθώσεις ώστε να μη «χάνεται» το νερό. Συχνά υποδεικνύονται τέτοια προβλήματα από τα Τοπικά Συμβούλια και τους κατοίκους.

Η χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους και η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των αντίστοιχων υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι ενέργειες με επάρκεια και να μη βρισκόμαστε κάθε χρονιά μπροστά στο φαινόμενο, τα προβλήματα να είναι μεγαλύτερα.

Ερωτούμε τους αρμόδιους:

  • Τι μέτρα θα πάρουν για την επίλυση των παραπάνω οξυμένων προβλημάτων;

ΕΡΩΤΗΣH ΓΙΑ ΤHN ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

 

Το κύμα καύσωνα που κατακλύζει από την Πέμπτη 30 Ιουλίου όλη τη χώρα επιβάλλει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Σε συνθήκες καύσωνα όπως τώρα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς επιδρά και η θερμική καταπόνηση.

Το κράτος, αντιμετωπίζει την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων ως κόστος που πρέπει να περικόψει. Το βλέπουμε καθημερινά με τα λειψά Μέσα Ατομικής Προστασίας, τις απαράδεκτες υποδομές, τα επικίνδυνα μηχανήματα και οχήματα. Οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στον οδοκαθαρισμό, στα τεχνικά συνεργεία είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα την ώρα που πραγματοποιούν ιδιαίτερα βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.

Ερωτούμε τους αρμόδιους εάν στην διάρκεια του καύσωνα τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα για:

  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 36º C.
  2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.).
  3. Εάν γίνονται συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – Μέσα Ατομικής Προστασίας, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  4. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  7. Εάν υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΗΣH ΓΙΑ ΤHN ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΥΣΩΝΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

 

Βρισκόμαστε στη μέση της αντιπυρικής περιόδου, με τις θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο Νομό μας και στον Δήμο μας να χτυπάνε κόκκινο, αγγίζοντας τους 40ºC. Ήδη εκατοντάδες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε όλη την χώρα, στην Πάτρα, στη Ρόδο, στο Αγρίνιο, στην Αιτωλοακαρνανία κ.α. που έχουν προκαλέσει την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, καλλιεργήσιμων περιοχών, κατοικιών, αλλά και απώλειες ζωικού κεφαλαίου. Δυστυχώς δεν απέχουμε πολύ από τέτοιες εικόνες, αφού την Πέμπτη 29 Ιουλίου είχαμε πυρκαγιά μικρής έκτασης ευτυχώς, σε δασική έκταση στην περιοχή του Κενταύρου του Δήμου Μύκης που αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από την Π.Υ. Ξάνθης χωρίς να επεκταθεί, μια περιοχή (Δήμος Μύκης) που στερείται Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ή Πυροσβεστικού κλιμακίου.

Ήδη με την επίσκεψή μας στην Πυροσβεστική Υπηρεσίας Ξάνθης την Παρασκευή 30/07/2021 διαπιστώσαμε για πολλοστή φορά τις ελλείψεις σε προσωπικό και σε οχήματα, όσο και τις ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στα αντιπυρικά προληπτικά μέτρα, όσο και στα μέσα που διατίθενται για την οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πυροπροστασίας από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Ξάνθης και την απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, της περιοχής της Σταυρούπολης, Δαφνώνα, Καρυοφύτου και άλλων τοπικών κοινοτήτων.

Η κατάσταση αυτή, απορρέει από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, από περιφέρειες και δήμους στα πλαίσια περιορισμού των δαπανών για την προστασία των δασών, μεταφοράς αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες, με παράλληλη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών. Ούτως ή άλλως η αντιπυρική προστασία δεν αποτελεί από την ίδια την ΕΕ επιλέξιμη δαπάνη και δεν χρηματοδοτούνται τα αντίστοιχα έργα.

Τα στοιχεία, είναι αποκαλυπτικά:

  • Από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα, πιο κάτω δηλαδή και από τα περσινά.
  • Από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) έχουν διανεμηθεί το ποσό των 16,9 εκατ. ευρώ σε 326 Δήμους της χώρας για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Ποσό που είναι ελάχιστο και δεν ανταποκρίνεται σε βασικές ανάγκες και παραμένει σε χαμηλότατα επίπεδα για άλλη μια χρονιά . Στην ουσία δεν μπορεί να καλύψει ούτε το έκτακτο προσωπικό της περιόδου που συνήθως προσλαμβάνεται σε αυτή την φάση.
  • Το 14% του στόλου πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών.
  • Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 ετών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή κ.α.

Την ίδια στιγμή Δάση-περιοχές ολόκληρες βουνοκορφές παραδίδονται σε επενδυτές. Η πολιτική δηλαδή που αφήνει τα βουνά απροστάτευτα, τα γεμίζει την ίδια ώρα με ανεμογεννήτριες, όπως και η περίπτωση του Λειβαδίτη στην Ξάνθη, που είναι επιλέξιμη για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

 

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος:

► Τι ποσό έχει δοθεί στον Δήμο Ξάνθης από τους Κ.Α.Π. και τι αντιπυρικά έργα έχουν γίνει στην Δ.Ε. Σταυρούπολης και σε όλο τον Δήμο Ξάνθης, όλο το προηγούμενο διάστημα (αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός δασικών οδών και οικοπέδων, πυροσβεστικοί κρουνοί κ.α.);

► Ποιος ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης για τα απαραίτητα δασοτεχνικά – αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Ν. Ξάνθης, τα αντίστοιχα Δασαρχεία Ξάνθης και Σταυρούπολης, αλλά ποιες οι ενέργειες σας για την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για την ουσιαστική βελτίωση της προστασίας από πυρκαγιές, με έμφαση στην πρόληψη.

► Πως στελεχώνεται το αντίστοιχο τμήμα της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ξάνθης, για την κατάσβεση πυρκαγιών, τι εξοπλισμό διαθέτει σε οχήματα, προσωπικό (μόνιμους και συμβασιούχους).