Χ. Τοψίδης: «Διοίκηση ΠΑΜΘ: Σταθερά ανίκανοι να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα»
Την εκπνοή του μήνα επέλεξε η Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ώστε να ορίσει την τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία χωρίς τις επερωτήσεις της παράταξής μας, θα ήταν, ουσιαστικά, κενή περιεχομένου!
Ακόμη και μετά την λειτουργία της Επιτροπής, που αποφορτίζει την Ημερήσια Διάταξη, η Διοίκηση δεν είναι ικανή να «εκμεταλλευτεί» τον χρόνο, ώστε να γίνουν συζητήσεις ουσίας για θέματα επίκαιρα που απασχολούν την καθημερινότητα, αλλά και το μέλλον των πολιτών της Περιφέρειας μας.
Στις δε επερωτήσεις της παράταξής μας (έντεκα στον αριθμό), οι απαντήσεις ήταν επιεικώς απαράδεκτες, αν και οι ερωτώμενοι είχαν τουλάχιστον έναν μήνα στη διάθεσή τους για να μελετήσουν τα θέματα που θέσαμε και να ενημερωθούν σχετικά, αλλά όπως φαίνεται δεν τους νοιάζει ούτε εάν θα εκτεθούν.
Έτσι ακούσαμε τον περιφερειάρχη να λέει ότι … στον τουριστικό τομέα όλα τα «επιτεύγματα» της διοίκησής του είναι «καλώς καμωμένα» και δεν θέλει να κάνει χρήση των νέων ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης !!! Ακούσαμε τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης να δηλώνει ότι τόσο ο ποταμός Λίσσος, όσο και ο ποταμός Κομψάτος είναι επαρκώς προστατευμένοι αντιπλημμυρικά – άσχετα αν όλοι βιώνουμε τις πλημμύρες κάθε χρόνο !!! Επίσης, θέσαμε το θέμα των προσχώσεων στο λιμάνι του Ιμέρου, αλλά και σε αυτό η Περιφέρεια δήλωσε αδυναμία να προσφέρει λύση!
Στα ζητήματα της Ξάνθης ακούσαμε τη συνηθισμένη μετάθεση ευθυνών από την διοίκηση της περιφέρειας στην κεντρική διοίκηση αλλά και στο νομικό πλαίσιο που δεν βοηθάει !!! Πάντως απαντήσεις στα ζητήματα του μεθοριακού σταθμού του Αγίου Κωνσταντίνου και του κακού επαρχιακού δικτύου, δεν πήραμε. Ούτε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου.
Στα θέματα της Καβάλας, ο Χρήστος Μέτιος επέλεξε την προσωπική επίθεση στον Θεόδωρο Μαρκόπουλο αντί απάντησης στο κρίσιμο ερώτημα περί διαχείρισης των Αρχαίων Φιλίππων, όχι απλά ως αρχαιολογικού χώρου αλλά ως μνημείου ενταγμένου στην λίστα μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco! Ο Περιφερειάρχης δεν γνωρίζει εάν για τα μνημεία αυτά προβλέπεται η σύσταση «Φορέα Διαχείρισης»! Στα αγροτικά ζητήματα «η μπάλα έφυγε και πάλι στην εξέδρα», καθώς η ανησυχία της διοίκησης είναι η οικονομική ευστάθεια του ΕΛΓΑ και όχι ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού ασφάλισης και η από αέρος ενεργητική αντιχαλαζική προστασία με σκοπό την εύλογη αποζημίωση των παραγωγών, όποτε υπάρχει λόγος. Το ίδιο έγινε και στην ερώτηση που αφορά τις δηλώσεις περί εγκατάστασης σταθμού LNG στην Ν. Καρβάλη και στον κόλπο της Καβάλας. Όπου αντί συγκεκριμένης απάντησης εισπράξαμε «υπεκφυγές» και την εκκωφαντική σιωπή του Περιφερειάρχη, ο οποίος δεν τόλμησε να δηλώσει εάν είναι κατά μίας τέτοιας εγκατάστασης. Ωστόσο, οι πολίτες της Καβάλας έχουν ήδη εκφραστεί για το θέμα όσο κι αν ο Περιφερειάρχης κάνει ότι δεν ακούει. Πέραν αυτών, δεν πήραμε καμία απάντηση για το θέμα της απουσίας νομικού συμβούλου από την ΠΕ Καβάλας ούτε για την κακή κατάσταση του δρόμου στη Ν. Καρβάλη. Και εδώ… «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»!
Η κατάσταση όμως, έχει φτάσει στο «μη παρέκει». Η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ δείχνει πλέον με κάθε τρόπο ότι αδιαφορεί για την πραγματικότητα στην οποία ζουν οι πολίτες, χλευάζει τις δυσκολίες τους και σχεδόν ειρωνεύεται τις ανάγκες.
Η κλεψύδρα, όμως, έχει γυρίσει και ο χρόνος μετράει προς το τέλος τους. Πολύ σύντομα θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει!
Παρεμπιπτόντως, η εισήγηση του κ. Πέτροβιτς για την αλλαγή του λογότυπου της Περιφέρειας αποσύρθηκε ως ανεπαρκής !!! Και δρομολογήθηκε εκ νέου !