Ο πρώην Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος σε μία «εφ όλης» συνέντευξη στην xanthitimes.gr και την ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Μεταφέρουμε αυτούσια την συνέντευξη του πρώην δημάρχου Χ. Δημαρχόπουλου όπως προέκυψε από την απομαγνητοφώνηση αυτής.
Ο πρώην Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος με απλά, κατανοητά λόγια αναφέρεται στην λειτουργία της δημοτικής αρχής η οποία δεν προσδίδει κάτι θετικό στην πόλη και γενικά στον δήμο.
Στην τηλεφωνική μας συνομιλία ο κ. Δημαρχόπουλος αναφέρθηκε στην βράβευση του δήμου για την τοποθέτηση των LED στην πόλη που σύμφωνα με τις μελέτες δίνει εξοικονόμηση πόρων της τάξεως του 70% και προκαλεί αλγεινή εντύπωση η μηδενική αναφορά στην προσφορά της προηγούμενης αρχής για την έναρξη και ολοκλήρωση του έργου.
Με αφορμή το ερώτημα για τις απευθείας αναθέσεις από την πλευρά της νυν δημοτικής αρχής, ο κ. Δημαρχόπουλος μίλησε για την νοικοκυροσύνη που είναι μία άγνωστη λέξη για την παρούσα Δημοτική Αρχή.
Όσο για την πανδημία ήταν μία καλή ευκαιρία η παρούσα δημοτική αρχή, λόγω της καραντίνας, η δημοτική αρχή έπρεπε να τελειώσει τα έργα που δεν πρόλαβε να τελειώσει η διοίκηση του Χ. Δημαρχόπουλου και να σχεδιάσει νέα με δεδομένο ότι υπήρξαν και έκτακτες χρηματοδοτήσεις από την Κεντρική Κυβέρνηση.
«Βομβαρδισμένοι» δρόμοι λόγω των έργων του φυσικού αερίου και η απάντηση του κ. Δημαρχόπουλου ήταν καταπέλτης για να καταλήξει: «Αντί να φωτογραφίζεται μπροστά σε ξένα έργα θα έπρεπε να είχε φροντίσει μαζί με τον εργολάβο να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε στους δρόμους το έργο όπως γίνεται στους γειτονικούς δήμους Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.
Όσο για το κολυμβητήρια, ανέφερε ότι έπρεπε να είχε ανοίξει χθες και τέλος αναρωτήθηκε γιατί το κυνοκομείο της πόλης που ήταν τελειωμένο δεν λειτουργεί.
Α. ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ : Βράβευση του κ. Τσέπελη για τα LED για μία πόλη φιλική προς το περιβάλλον. Στην ανακοίνωση του δημάρχου δεν αναφέρθηκε καθόλου ότι ήταν έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ένα σχόλιο..
Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ : Βραβεύθηκε η Ξάνθη, επιβραβεύθηκε η επιλογή του Δήμου από την εποχή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, να στοχεύσει και προς αυτή την κατεύθυνση για μια πόλη φιλική προς το περιβάλλον. Και όχι μόνο για αυτό, αλλά και γιατί καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μεγάλο έργο, έχοντας επιπλέον ένα στόχο, την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, κατά τουλάχιστον 70%. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό σήμερα, όταν όλοι βιώνουμε τις επιπτώσεις των αυξήσεων στην ενέργεια. Καταλαβαίνετε επίσης πόσο σημαντικό ήταν όταν λέγαμε τότε, ότι από αυτό το 70% της εξοικονόμησης, το 50% θα έπρεπε να γυρίσει στους δημότες, κάτι που παρά τις επαννηλημμένες μας αναφορές σε αυτό, κάτι τέτοιο βέβαια δεν έγινε ή μάλλον δεν επιτρέψανε να γίνει. Επιτρέψτε μου λοιπόν να πω, ότι δεν βραβεύτηκε ο κ. Τσέπελης, απλά παρέλαβε μια επιβράβευση που αφορούσε τον Δήμο μας, την Ξάνθη και όχι το πρόσωπό του ούτε την πεπραγμένα της θητείας του.
Α. ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ : Ακούγονται πολλά. Έργα δεν γίνονται, ή μάλλον δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κανένα νέο έργο και όπως λένε πολλοί πολίτες, «η πόλη είναι σε μαύρο χάλι», ακόμα με τα «δικά σας» έργα ασχολούνται… η νομιμότητα και η διαφάνεια είναι «άγνωστες λέξεις»…. Τι έχετε να πείτε;
Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ : «Νοικοκύρεμα πριν και πρώτα απ’ όλα», διαφάνεια και νομιμότητα, πρέπει να είναι ο ένας πυλώνας μιας άξιας αυτοδιοικητικής αρχής.
Ο άλλος πυλώνας θα πρέπει να είναι η σύνεση, η λογική και σωστή διαχείριση των χρημάτων των Ξανθιωτών, του Δήμου και κυρίως η στρατηγική, το όραμα, το πρόγραμμα εκτέλεσης όλων όσων είναι απαραίτητα για να φέρουν ξανά την «Ξάνθη στον θρόνο της», να ξαναγίνει ο τόπος μας ζηλευτός, ελκυστικός, να «έχει ζωή», να γίνει προορισμός όχι μόνο τουριστικός, αλλά ένας τόπος που εδώ αξίζει να ζεις.
Υπάρχει όμως, ακόμα ένας πυλώνας… αυτός των μικρών και μεγάλων έργων, των υποδομών μιας πόλης, όλα αυτά που την κάνουν την πόλη ανθρώπινη, έξυπνη, φιλική, καθαρή, εξυπηρετική, που σέβεται πρώτα και πάνω από όλα την καθημερινότητα των πολιτών και στηρίζει τους πολίτες, και τις επιχειρήσεις.
Με λίγα λόγια, σας λέω ότι δεν βλέπω τίποτα από τα παραπάνω στη συμπεριφορά της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Η νοοτροπία της σημερινής διοίκησης είναι αυτή που έχει πάει την πόλη «πίσω». «Τέτοια κατάντια η πόλη δεν είχε ποτέ» είναι μερικά από όσα ακούγονται σήμερα από τον κόσμο. Τόση απογοήτευση οι πολίτες αυτού του Δήμου, δεν έχουν νοιώσει ποτέ.
Α. ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ : Πιστεύετε ότι αιτία για αυτήν την θολή εικόνα που παρουσιάζει η Ξάνθη μας, ευθύνεται η πανδημία;
Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ : Όχι. Θα σας έλεγα, απεναντίας. Θα μπορούσε να γίνει ότι έγινε σε πολλούς άλλους Δήμους στην Ελλάδα. Είδαν, αυτή την συγκυρία με την πανδημία, ως ευκαιρία. Θα μπορούσαν να προχωρήσουν έργα, να δημοπρατηθούν οι υπάρχουσες μελέτες, ή να φτιαχτούν καινούργιες. Πότε; Όταν η πόλη έμπαινε σε καραντίνα, όταν οι πολίτες είτε δεν επιτρεπόταν, είτε δεν επιθυμούσαν… δεν βρίσκονταν στα αθλητικά κέντρα, στις παιδικές χαρές, στα σχολεία, στους δρόμους κλπ. Θα μπορούσε εκείνη την χρονική περίοδο των δυο προηγούμενων ετών εννοώ, να προχωρήσει ότι δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί την προηγούμενη Δημοτική περίοδο αλλά να γίνουν ίσως και ακόμα περισσότερα. Τίποτα από αυτά δεν έγινε… Απαξιώθηκε ότι έγινε με πολύ κόπο την προηγούμενη περίοδο. Έργα που είχαν ολοκληρωθεί και παραδοθεί αφέθηκαν να καταστραφούν, έργα που ήταν σε εξέλιξη καθυστέρησαν να ολοκληρωθούν, μελέτες έτοιμες να δημοπρατηθούν ή στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους αγνοήθηκαν…
Χρήματα υπήρχαν και από την εξοικονόμηση από τις εκπτώσεις των έργων αλλά και δόθηκαν επίσης και πολλά χρήματα από την κυβέρνηση ως στήριξη στους Δήμους. Κοντεύουμε τα τρία χρόνια τώρα. Σας ρωτώ. Είδατε κάποιο έργο; Είναι καλύτερη, ομορφότερη, εξυπνότερη, επισκέψιμη, πιο ζηλευτή η πόλη μας σήμερα; Έπιασαν τόπο όλα αυτά τα χρήματα; Μήπως πληρώνετε λιγότερα τέλη και φόρους; Μήπως στηρίχθηκε μ αυτά ο πολίτης, οι οικογένειες, οι επιχειρήσεις;;;
Α. ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ : Δυστυχώς αυτήν την στιγμή βλέπουμε επίσης μία πόλη με βομβαρδισμένους δρόμους λόγω των έργων του φυσικού αερίου και αντί να γίνει σύσταση στον εργολάβο να επαναφέρει τουλάχιστον τους δρόμους στην αρχική τους μορφή, και ενώ το έργο δεν είναι του Δήμου Ξάνθης, ο δήμαρχος φωτογραφίζεται και τα φιλικά του ΜΜΕ τον επαινούν προκαλώντας όχι των γέλωτα των δημοτών αλλά την λύπη τους γιατί ο πρώτος δημότης τους «δουλεύει» εν ψυχρό.
Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ : Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας. Άλλωστε, έργα του Φυσικού Αερίου δεν γίνονται από τους αναδόχους της Περιφέρειας, μόνο στην Ξάνθη. Πρέπει να μας προβληματίζει γιατί για παράδειγμα στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη, δεν βιώνουν αυτή την κατάσταση. Ίσως ο Δήμαρχος, θα έπρεπε να δει το ζήτημα, να συζητήσει το πρόβλημα, λίγο περισσότερο με τον ανάδοχο και να μην επικεντρώνεται μόνο στις φωτογραφίσεις. Η εικόνα της πόλης είναι αυτή που μας ενδιαφέρει και όχι η δική του.
Α. ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ : Ένα σχόλιο για το θέμα του κολυμβητηρίου.
Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ : Είναι αλήθεια και νομίζω ότι σ αυτό συμφωνούμε όλοι, ότι το κολυμβητήριο δεν θα’ πρεπε να κλείσει ποτέ. Το κολυμβητήριο παρέμενε κλειστό για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και λειτουργούσε αποσπασματικά κάποια διαστήματα με πλείστα προβλήματα του παρελθόντος που είχε και τα οποία κατέστησαν όχι μόνο αδύνατη τη λειτουργία του, αλλά και επικίνδυνη πλέον. Η συνέχεια είναι γνωστή… Ένας τιτάνιος αγώνας για την τακτοποίησή του, μετά για την νομιμοποίησή του, τις μελέτες αποκατάστασής του, τις εγκρίσεις από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τις εγκρίσεις των έργων, την έκδοση αδειών και τελικά την δημοπράτηση των έργων αποκατάστασης που απαιτούνταν και την εναρμόνισή του με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου είχε προταθεί το έργο να εκπονηθεί σε δυο φάσεις. Η Α φάση του έργου θα παραδίνονταν το 2019 και το διάστημα αυτό θα ετοιμάζονταν οι μελέτες της Β φάσης προκειμένου αμέσως μετά θα ακολουθούσε η δημοπράτηση της Β φάσης. Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα… Η Α φάση παραδόθηκε μεν, με παράταση τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά παρελήφθη 29 Μαρτίου του 2022!!!! Η Β φάση δεν έγινε ποτέ… «βαφτίστηκε»… ενδιάμεσα μια άλλη φάση, η ενδιάμεση, που ήταν προμήθειες και είχε στοιχεία ίσως της Β φάσης και ίσως και της Α φάσης. Επίσης, εγκρίθηκε από τον Δήμο μόλις πριν μια βδομάδα και μια Γ φάση, καινούργια, που θΑ δημοπρατηθεί για περίπου 1.800.000 ευρώ!!!
Δίκαια ρωτάτε λοιπόν, πότε θα ανοίξει. Κατά την άποψή, μου θα έπρεπε να είχε ήδη λειτουργήσει, όχι σήμερα αλλά ούτε χθες, εδώ και δυο χρόνια θα έπρεπε να ήταν ανοιχτό.
Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι οι καθυστερήσεις. Γιατί έγιναν, πόσο κόστισαν και πόσο θα μας κοστίσουν ακόμα. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι αν έγιναν όλα σωστά, για να μην ξανακλείσει ποτέ ξανά. Αν τελικά, με όλους αυτούς τους ερασιτεχνισμούς, αντιμετωπίσει στο μέλλον ζητήματα στην άδεια λειτουργίας του, όπως κάπου διάβασα ότι είπε ο ίδιος ο Δήμαρχος και το κυριότερο για μένα, αν αντιμετωπίσει ζητήματα στην ασφάλεια των χρηστών του και ιδιαίτερα των παιδιών.
Α. ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ : Μεταμεσονύκτια διαγραφή προστίμων.
Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ : Δεν υπήρχε περίπτωση ούτε να εισηγηθώ, ούτε να εγκρίνω κάτι τέτοιο, ούτε εγώ, ούτε κάποιο μέλος της παράταξής μας και φυσικά και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να ψηφίσουν. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, ούτε τέτοια σοβαρά ζητήματα μπορούν να συζητούνται με τηλεδιάσκεψη, ούτε μπορούμε να παριστάνουμε τους νομικούς ή τους «δικαστές» ή τους «τιμητές». Δεν θέλω επί του παρόντος να πω κάτι περισσότερο. Νομίζω ήμουν σαφής.
Α. ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ : Κυνοκομείο. Λειτουργεί;
Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ : Εσείς, θα μου πείτε!!! Το είχε ανάγκη η Ξάνθη, το θέλαμε, το δημοπρατήσαμε, το φτιάξαμε και γι αυτό ρωτούσαμε, γιατί δεν λειτουργεί και αν έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του κυνοκομείου. Ο δήμαρχος, βεβαίως απάντησε, ότι έβγαλε άδεια, όλα λειτουργούν κανονικά και μάλιστα σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Νόμος, όχι μόνο για την λειτουργία του, αλλά και για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Περισυλλογή, στειρώσεις, κλπ. Προκαλεί βεβαίως αλγεινή τουλάχιστον εντύπωση, ότι η επιτροπή παραλαβής του έργου κατασκευής του Κυνοκομείου… συστάθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως και ότι, τα προβλήματα σήμερα συνεχίζονται όπως συνεχίζονται και οι διάφορες αναφορές και οι καταγγελίες που γίνονται κατά καιρούς από πολίτες.
Α. ΠΑΥΛΙΚΑΝΟΣ : Απευθείας αναθέσεις, ένα σχόλιο.
Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ : Είναι ένα εργαλείο, που θεσπίστηκε από την πολιτεία για μικρά ποσά, και για μια φορά κατ έτος και κατά περίπτωση, προκειμένου ο Δήμος να είναι πιο ευέλικτος και αποτελεσματικός. Αν όμως γίνει κανόνας στην λειτουργία ενός Δήμου, ή αν δεν τηρούνται κάποιες αρχές ή προϋποθέσεις, τότε υπάρχει ζήτημα και μάλιστα σοβαρό. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις σημαντικές εκπτώσεις που βλέπουμε να υπάρχουν στις δημοπρασίες και είναι επ ωφελεία του Δήμου και φυσικά δεν υπάρχουν στις αναθέσεις. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα στα οποία δεν είναι σκόπιμο τώρα να αναφερθώ. Το γεγονός ότι, στον ενάμιση πρώτο χρόνο αυτής της δημοτικής περιόδου έχουμε καταμετρήσει αναθέσεις που αγγίζουν περίπου τα 2.5 εκατομμύρια ευρώ, δεν νομίζω ότι αυτό είναι επ ωφελεία του Δήμου και των Δημοτών.
Α. ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ : Κ. Δημαρχόπουλε, σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας…
Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ : Εγώ σας ευχαριστώ, που μου δίνετε την δυνατότητα να μιλήσω για τον Δήμο μας, τον τόπο μας. Είναι πολύ σημαντικό, να ενημερωθεί ο κόσμος, να μάθει τι γίνεται και τι δεν γίνεται και γιατί, στην πόλη μας, στο Δήμο μας.