ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Με την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι για μια ακόμα φορά με το χτύπημα του δωρεάν πλέγματος. Λίγες μέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου το ζήτημα της δωρεάν μεταφοράς των φοιτητών προς τις σχολές και τις εστίες είναι στον αέρα, καθώς με ευθύνη του πανεπιστημίου δεν έχει εξασφαλιστεί. Δεν είναι κατι πρωτόγνωρο αφού έχουμε έρθει ξανά αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτό. Η στάση απο μεριάς πανεπιστημίου βασίζεται στην μη αποδοχή της προσφοράς που εχεί κάνει με βαση την υπάρχουσα συμφωνια που εχει με εταιρία καθώς και στη μη  εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό που τρέχει για την ανάλυψη του έργου.  Βέβαια, δεν μπαίνει στην διαδικασία αποδοχής της προσφοράς που του έχει γίνει απο τις υπάρχουσες εταιρίες, χρησιμοποιώντας σαν πρόφαση άλλους ανάδοχους που έχουν αποδεχτεί τους όρους τους οποίους θέτει (π.χ Αστικό Κτελ Αλεξανδρούπολης). Με βάση αυτό, το πανεπιστήμιο δεν έχει εξασφαλίσει καν τους όρους με τους οποίους θα έχουν όλοι την δυνατότητα συμμετοχής στην ερχόμενη εξεταστική. Ήδη το παράδειγμα των σχολών στην Κομοτηνή(εφαρμογή αντιτόμου 0,60€/διαδρομή) μας δείχνει πως η κατεύθυνση να μετακυλίσουν το κόστος σπουδών στις πλάτες μας συνεχίζεται αποφασιστικά.

Παράλληλα φέτος, ενω απομενένει μόλις ενας μήνας για την έναρξη του εξαμήνου και ελάχιστες μέρες μεχρι την έναρξη της εξετασικής, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση όσο αφορά την δωρεάν στέγαση των φοιτητών στις εστίες. Το πανεπιστήμιο και η μέριμνα αποποιούνται τις ευθύνες που τους αναλογούν χρησιμοποιόντας σαν πρόφαση την ανακαίνιση που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι και ανάγκασε τους φοιτητές που “είναι δικαιούχοι” να μεταφερθούν σε άλλα κτήρια. Όσοι δεν δικαιούνται στέγαση με βάση τα κριτήρια που θέτει το πανεπιστήμιο (ν+2,εισοδηματικά κλπ) πετάχτηκαν εκτός. Ως αποτέλεσμα δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στην δωρεάν στέγαση των φοιτητών που το έχουν ανάγκη και ως επακόλουθο διακυβεύεται η δυνατότητα τους να σπουδάσουν.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που η ακρίβεια έχει τσακίσει χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς η πρόσβαση τους σε βασικά αγαθά όπως ρεύμα, νερό και θέρμανση δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένη. Η κατεύθυνση των ταξικών φραγμών την οποία ακολουθεί το σύστημα και η κυβέρνηση, δίνει την δυνατότητα των σπουδων σε λίγους και εκλεκτούς. Δεν μας εκπλήσουν τέτοιου είδους τακτικές από μεριάς τους, καθώς με το χτύπημα στο δωρεάν πλέγμα όλο και περισσότερος κόσμος αποκλείεται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση,και συνεπώς από το να εργαστεί με δικαιώματα και να ζήσει αξιοπρεπώς. Αυτή είναι επίδιωξη όλα αυτά τα χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις (π. χ. νόμος Γαβρόγλου,  ν. 4777, νέος Νόμος – Πλαίσιο). Με σκοπό αυτό έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται τα πειθαρχικά, οι διαγραφές, η ΕΒΕ και άλλες τέτοιες διατάξεις, ενώ παράλληλα η επίθεση στο δωρεάν πλέγμα δεν έχει φρένο. Το σύστημα και οι κυβερνήσεις, μέσω της υποχρηματοδότησης ως μοχλό πίεσης, αποπροσανατολίζουν από την πραγματική κατευθυνση με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι και εμπρακτα υλοποιούν, αυτή των ταξικών φραγμων.

Οι δωρεάν σίτιση – στέγαση – μεταφορές, τα οποία προσπαθούν να μας πάρουν πίσω, είναι δικαιώματα των φοιτητών μέσα από χρόνια πάλη για την κατάκτησή τους. Δεν θα βρεθεί λύση μέσα από την συνδιαλλαγή των εκλεγμένων “εκπροσώπων των φοιτητών” με τα αρμόδια όργανα του πανεπιστημίου. Ο ρόλος των οργάνων αυτών είναι πολύ συγκεκριμένος και είναι αυτοι που εν τέλει θα εφαρμόσουν τις επιταγές του υπουργείου μέσα στα πανεπιστήμια. Για εμάς η μόνη κατεύθυνση που μπορεί να απαντήσει στην επίθεση είναι αυτή της μαζικοποίησης των συλλογικών μας οργάνων, αυτή των Γενικών Συνελεύσεων. Ο συλλογικός αγώνας και η φωνή μας έχουν δύναμη και είναι αυτά που μπορούν ουσιαστικά να απαντήσουν στην επίθεση που δεχόμαστε. Η ανάγκη για να ορθώσουμε αντιστάσεις είναι μεγάλη, όμως η αυτή η κατεύθυνση είναι που μπορεί να φέρει νίκες προς στα συμφέροντα των φοιτητών.